Maryam · 6/98
Terjemahan Transliterasi — Surah Maryam
يَرِثُنِي وَيَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ ۖ وَاجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا ۝٦
Yarisunee wa yarisu min aali Ya`qoob, waj`alhu Rabbi radiyya
📖 Dalam Bahasa Melayu
Yang layak mewarisi daku, juga mewarisi keluarga Nabi Yaakub; dan jadikanlah dia - wahai Tuhanku seorang yang diredhai serta disukai".

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يَرِثُنِي – mewarisi aku (iaitu mewarisi ilmu dan kenabian).
  • وَيَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ – dan mewarisi daripada keluarga Ya'qub (iaitu kerajaan dan kekuasaan).
  • رَضِيًّا – orang yang diredhai, iaitu taat kepada Allah dan disenangi oleh makhluk-Nya.

Tafsir Ayat:

Nabi Zakaria 'alaihissalam bermohon kepada Allah agar dikurniakan seorang anak yang akan mewarisi ilmu dan kenabiannya, serta mewarisi kerajaan daripada keluarga Nabi Ya'qub 'alaihissalam. Ini adalah satu permintaan yang sangat mulia, kerana baginda tidak meminta harta atau kekayaan dunia, tetapi meminta seorang pewaris yang akan meneruskan perjuangan dakwah dan memimpin umat dengan kebenaran.

Baginda juga memohon agar anak itu dijadikan seorang yang diredhai oleh Allah dan manusia — iaitu seorang yang soleh dalam agama, akhlak, dan ilmunya; seorang yang redha dengan ketentuan Allah dan bertakwa kepada-Nya. Permohonan ini menunjukkan betapa tingginya cita-cita Nabi Zakaria, yang mengutamakan kebaikan umat dan kelangsungan risalah Allah di muka bumi.


Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudaraku yang dikasihi Allah! Lihatlah betapa agungnya doa seorang nabi yang mulia ini. Baginda tidak meminta anak semata-mata untuk menyambung keturunan, tetapi untuk meneruskan perjuangan agama dan memikul amanah dakwah. Inilah teladan terbaik bagi kita — apabila kita memohon sesuatu daripada Allah, hendaklah kita niatkan untuk kebaikan agama dan umat, bukan sekadar kepentingan diri.

Marilah kita mencontohi Nabi Zakaria dalam setiap doa kita. Mohonlah kepada Allah agar dikurniakan zuriat yang soleh, yang akan menjadi penyejuk mata, pewaris ilmu, dan pembawa kebaikan kepada umat. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengabulkan doa hamba-Nya yang ikhlas. Janganlah kita berputus asa daripada rahmat Allah, kerana Nabi Zakaria yang telah lanjut usia dan isterinya yang mandul tetap berdoa dengan penuh harapan — lalu Allah kurniakan kepadanya seorang anak yang mulia, Nabi Yahya 'alaihissalam. Maka yakinlah, tiada yang mustahil bagi Allah!



📜 Ayat 4-8 — Surah Maryam

4قَالَ رَبِّ إِنِّي وَهَنَ الْعَظْمُ مِنِّي وَاشْتَعَلَ الرَّأْسُ شَيْبًا وَلَمْ أَكُن بِدُعَائِكَ رَبِّ شَقِيًّا
Ia merayu dengan berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya telah lemahlah tulang -tulangku, dan telah putih melepaklah uban kepalaku; dan aku - wahai Tuhanku - tidak pernah merasa hampa dengan doa permohonanku kepadaMu.
5وَإِنِّي خِفْتُ الْمَوَالِيَ مِن وَرَائِي وَكَانَتِ امْرَأَتِي عَاقِرًا فَهَبْ لِي مِن لَّدُنكَ وَلِيًّا
Dan sesungguhnya aku merasa bimbang akan kecuaian kaum kerabatku menyempurnakan tugas-tugas ugama sepeninggalanku; dan isteriku pula adalah seorang yang mandul; oleh itu, kurniakanlah daku dari sisiMu seorang anak lelaki.
6يَرِثُنِي وَيَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ ۖ وَاجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا
Yang layak mewarisi daku, juga mewarisi keluarga Nabi Yaakub; dan jadikanlah dia - wahai Tuhanku seorang yang diredhai serta disukai".
7يَا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلَامٍ اسْمُهُ يَحْيَىٰ لَمْ نَجْعَل لَّهُ مِن قَبْلُ سَمِيًّا
(Nabi Zakaria diseru setelah dikabulkan doanya):"Wahai Zakaria! Sesungguhnya Kami memberikan khabar yang mengembirakanmu dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya, yang kami tidak pernah jadikan sebelum itu, seorangpun yang senama dengannya".
8قَالَ رَبِّ أَنَّىٰ يَكُونُ لِي غُلَامٌ وَكَانَتِ امْرَأَتِي عَاقِرًا وَقَدْ بَلَغْتُ مِنَ الْكِبَرِ عِتِيًّا
Nabi Zakaria bertanya: "Wahai Tuhanku! Bagaimanakah caranya aku akan beroleh seorang anak, sedang isteriku adalah seorang yang mandul dan aku sendiri pula telah sampai had umur yang setua-tuanya?"
MaryamIndeks Al-Quran
98Ayat
MakkiyahRevelation
6Ayat

Terjemahan — Maryam 6

Surah Maryam Ayat 6 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Yang layak mewarisi daku, juga mewarisi keluarga Nabi Yaakub; dan…

Surah Ayat 6/98 — Surah Maryam مريم (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Maryam Dengar, Surah Maryam Terjemahan, Surah Maryam mp3, Surah Maryam pdf. Ayat 4–8. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda