Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- Karratan (كَرَّةً): Kembali ke dunia, iaitu satu kali pengembalian.
- Nabarra'u (نَتَبَرَّأَ): Berlepas diri, berpisah, dan menyatakan tidak ada kaitan.
- Hasaraat (حَسَرَاتٍ): Penyesalan yang amat sangat, jamak daripada hasrah (حَسْرَة).
Tafsir Ayat:
Pada hari kiamat nanti, apabila para pengikut telah melihat azab yang dahsyat dan pemimpin-pemimpin mereka telah berlepas tangan serta menafikan sebarang hubungan dengan mereka, maka berkatalah golongan pengikut yang lemah itu dengan penuh penyesalan: "Alangkah baiknya sekiranya kami diberi satu peluang untuk kembali ke dunia, nescaya kami akan berlepas diri daripada pemimpin-pemimpin kami itu sebagaimana mereka hari ini berlepas diri daripada kami. Kami tidak akan lagi mendengar kata-kata mereka dan tidak akan mengikuti jejak mereka."
Demikianlah Allah memperlihatkan kepada mereka amal-amal mereka yang dahulu mereka lakukan di dunia — seperti ketaatan kepada pemimpin yang menyesatkan, kesyirikan, dan kemaksiatan — sebagai penyesalan yang membakar jiwa mereka. Setiap amal yang dahulu mereka sangka baik kini menjadi api penyesalan di hadapan mata mereka. Mereka melihat betapa rugi dan hinanya diri mereka kerana membuang masa dan tenaga untuk perkara yang sia-sia, bahkan membawa kepada kebinasaan.
Dan mereka sama sekali tidak akan keluar daripada api neraka. Mereka kekal di dalamnya selama-lamanya, kerana mereka telah mati di atas kekufuran dan kesesatan, dan tiada lagi peluang untuk bertaubat.
Pengajaran dan Nasihat:
Wahai saudara seislam yang dikasihi Allah! Renungilah ayat yang amat menyayat hati ini. Penyesalan pada hari kiamat tidak akan memberi apa-apa manfaat. Pintu taubat terbuka hanya di dunia ini. Janganlah kita menjadi pengikut buta kepada mana-mana pemimpin atau tokoh yang menyeru kepada perkara yang bertentangan dengan al-Quran dan Sunnah. Setiap daripada kita akan berdiri sendirian di hadapan Allah pada hari kiamat nanti — tiada pemimpin yang dapat menolong, tiada ketua yang dapat membela.
Oleh itu, gunakanlah masa di dunia yang singkat ini untuk mencari kebenaran, mengikuti petunjuk al-Quran dan Sunnah Rasulullah ﷺ, serta menjauhi segala yang dimurkai Allah. Jangan biarkan diri kita tergolong dalam kalangan mereka yang menyesal di akhirat kelak, sedangkan penyesalan itu sudah tiada gunanya lagi. Semoga Allah melindungi kita daripada kesesatan dan memberikan kita istiqamah di atas jalan yang lurus. Amin.
📜 Ayat 165-169 — Surah Al-Baqarah
Terjemahan — Al-Baqarah 167
Surah Al-Baqarah Ayat 167 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan (pada masa yang mengecewakan itu) berkatalah orang-orang yang menjadi…Surah Ayat 167/286 — Surah Al-Baqarah البقرة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Baqarah Dengar, Surah Al-Baqarah Terjemahan, Surah Al-Baqarah mp3, Surah Al-Baqarah pdf. Ayat 165–169. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








