طه · 128/135
ترجمه آوانگاری — طه
أَفَلَمۡ يَهۡدِ لَهُمۡ كَمۡ أَهۡلَكۡنَا قَبۡلَهُم مِّنَ ٱلۡقُرُونِ يَمۡشُونَ فِي مَسَٰكِنِهِمۡۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَأٓيَٰتٍ لِّأُوْلِي ٱلنُّهَىٰ  ۝١٢٨
Afalam yahdi lahum kam ahlaknaa qablahum minal qurooni yamshoona fee masaakinihim; inna fee zaalika la Aayaatil li ulinnuhaa
📖 معنای فارسی
آيا آن همه مردمى كه پيش از اين در مساكن خويش راه مى‌رفتند و ما همه را هلاك كرديم، سبب هدايت اينان نشده‌اند؟ اينها نشانه‌هايى است براى خردمندان.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی واژگان:

  • یَهْدِی: راهنمایی کند، روشن و آشکار سازد.
  • کَمْ: برای کثرت و بسیاری است؛ یعنی «چه بسیار».
  • الْقُرُونِ: جمع «قَرْن»، به معنای نسلها و امتهای گذشته.
  • مَسَاکِنِهِمْ: خانهها و سرزمینهای آنان.
  • أُولِی النُّهَىٰ: صاحبان خرد و اندیشههای پاک و والا.

تفسیر آیه:

آیا برای این مشرکانِ معاصر پیامبر، روشن و آشکار نشده است که چه بسیار نسلها و امتهایی را پیش از آنان نابود کردیم؟ امتهایی که اینان اکنون در خانهها و سرزمینهای ویرانشدهی آنان رفتوآمد میکنند و با چشمان خود آثار عذاب و هلاکتشان را میبینند. آنان در سفرهای تجاری خود به شام، از کنار دیار قوم ثمود، قوم لوط و دیگر اقوام هلاکشده عبور میکنند و ویرانههای آن دیار را به چشم میبینند، اما از آن عبرت نمیگیرند. بهراستی در این هلاکتِ اقوام پیشین و آثار باقیمانده از آنان، نشانهها و عبرتهای روشنی برای صاحبان خرد و اندیشه است تا از خواب غفلت بیدار شوند و به راه حق هدایت یابند.

فواید و پیامهای آیه:

  • تاریخ گذشتگان، کتاب عبرت برای آیندگان است؛ کسی که از سرنوشت پیشینیان عبرت نگیرد، سزاوار سرنوشتی مشابه آنان است.
  • نابودی اقوام طغیانگر، نشانهی قدرت بیپایان خداوند و هشداری برای همهی انسانهاست تا از کبر و سرکشی بپرهیزند.
  • صاحبان خرد، کسانی هستند که از نشانههای آشکار خداوند در طبیعت و تاریخ پند میگیرند و به راه رستگاری میشتابند.
  • این آیه دعوتی است به تفکر و تدبر در سرنوشت ملتهای پیشین تا ایمان انسانها استوارتر و دلهایشان به یاد خدا و قیامت نرمتر شود.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 126-130 — طه

126قَالَ كَذَٰلِكَ أَتَتۡكَ ءَايَٰتُنَا فَنَسِيتَهَاۖ وَكَذَٰلِكَ ٱلۡيَوۡمَ تُنسَىٰ 
گويد: همچنان كه تو آيات ما را فراموش مى‌كردى، امروز خود فراموش گشته‌اى.
127وَكَذَٰلِكَ نَجۡزِي مَنۡ أَسۡرَفَ وَلَمۡ يُؤۡمِنۢ بِـَٔايَٰتِ رَبِّهِۦۚ وَلَعَذَابُ ٱلۡأٓخِرَةِ أَشَدُّ وَأَبۡقَىٰٓ 
اينچنين اسرافكاران و كسانى را كه به آيات پروردگارشان ايمان نمى‌آورند جزا مى‌دهيم. هر آينه عذاب آخرت سخت‌تر و پايدارتر است.
128أَفَلَمۡ يَهۡدِ لَهُمۡ كَمۡ أَهۡلَكۡنَا قَبۡلَهُم مِّنَ ٱلۡقُرُونِ يَمۡشُونَ فِي مَسَٰكِنِهِمۡۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَأٓيَٰتٍ لِّأُوْلِي ٱلنُّهَىٰ 
آيا آن همه مردمى كه پيش از اين در مساكن خويش راه مى‌رفتند و ما همه را هلاك كرديم، سبب هدايت اينان نشده‌اند؟ اينها نشانه‌هايى است براى خردمندان.
129وَلَوۡلَا كَلِمَةٌ سَبَقَتۡ مِن رَّبِّكَ لَكَانَ لِزَامًا وَأَجَلٌ مُّسَمًّى 
اگر نه سخنى بود كه پروردگارت پيش از اين گفته و زمان را معين كرده بود، عذابشان در اين جهان حتمى مى‌بود.
130فَٱصۡبِرۡ عَلَىٰ مَا يَقُولُونَ وَسَبِّحۡ بِحَمۡدِ رَبِّكَ قَبۡلَ طُلُوعِ ٱلشَّمۡسِ وَقَبۡلَ غُرُوبِهَاۖ وَمِنۡ ءَانَآيِٕ ٱلَّيۡلِ فَسَبِّحۡ وَأَطۡرَافَ ٱلنَّهَارِ لَعَلَّكَ تَرۡضَىٰ 
بر آنچه مى‌گويند شكيبا باش و پروردگارت را پيش از طلوع خورشيد و پيش از غروب آن به پاكى بستاى. و در ساعات شب و اول و آخر روز تسبيح گوى. شايد خشنود گردى.
طهفهرست قرآن
135آیه
مکیRevelation
128آیه

ترجمه — طه 128

سوره آیه 128/135 — طه طه (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: طه گوش دهید, طه ترجمه, طه mp3, طه pdf. آیه 126–130. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید