Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- FITNAH: Ujian dan cubaan.
- MARADH: Penyakit hati iaitu syak (ragu-ragu) dan nifak (munafik).
- QASIYAH QULUBUHUM: Hati yang keras dan membatu, tidak menerima kebenaran.
- SYIQAQ: Permusuhan dan penentangan yang jauh daripada kebenaran.
Tafsir Ayat:
Wahai saudara seislam yang dirahmati Allah! Ayat yang mulia ini menerangkan hikmah di sebalik cubaan yang Allah izinkan berlaku melalui bisikan syaitan. Allah menjadikan apa yang dilemparkan oleh syaitan ke dalam bacaan Nabi saw sebagai ujian dan cubaan bagi dua golongan manusia.
Golongan pertama ialah mereka yang di dalam hati mereka terdapat penyakit iaitu syak, ragu-ragu dan nifak. Mereka ini sentiasa mencari-cari kesalahan dan kelemahan untuk menjatuhkan kebenaran. Apabila mereka mendengar sesuatu yang diragui, mereka serta-merta berpaling dan bertambah syak mereka.
Golongan kedua pula ialah mereka yang hati mereka keras membatu, iaitu orang-orang musyrik yang menolak kebenaran. Hati mereka tidak mampu menerima nasihat dan pengajaran. Mereka melihat perkara itu sebagai peluang untuk mengejek dan memperlekehkan Rasulullah saw.
Allah menjadikan semua ini sebagai ujian untuk membezakan antara yang benar dengan yang palsu, antara mukmin yang teguh dengan munafik yang goyah. Sesungguhnya orang-orang yang zalim daripada kalangan munafik dan musyrik ini berada dalam permusuhan yang amat jauh daripada kebenaran dan petunjuk. Mereka memusuhi Allah dan Rasul-Nya, dan mereka tersesat jauh daripada jalan yang lurus.
Pengajaran dan Nasihat:
Wahai saudaraku yang dikasihi! Renungilah betapa besarnya hikmah Allah dalam setiap ujian yang berlaku. Allah tidak membiarkan hamba-Nya begitu sahaja, tetapi setiap cubaan itu menjadi tapisan untuk membezakan antara emas dengan tembaga. Orang yang beriman dengan teguh tidak akan tergoyah oleh bisikan syaitan, manakala orang yang berpenyakit hati akan mudah terpedaya.
Maka periksalah hati kita setiap masa. Jauhilah sifat syak, ragu-ragu dan keras hati. Bersihkanlah hati kita dengan iman yang kukuh dan keyakinan yang jitu kepada Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya hati yang bersih akan sentiasa tenang menerima kebenaran, manakala hati yang berpenyakit akan sentiasa gelisah dan jauh daripada petunjuk.
Marilah kita berlindung kepada Allah daripada bisikan syaitan yang terkutuk, dan sentiasa memohon keteguhan hati dalam berpegang kepada kebenaran. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala apa yang tersembunyi di dalam hati hamba-hamba-Nya.
📜 Ayat 51-55 — Surah Al-Hajj
Terjemahan — Al-Hajj 53
Surah Al-Hajj Ayat 53 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Yang demikian) kerana Allah hendak menjadikan hasutan Syaitan itu sebagai…Surah Ayat 53/78 — Surah Al-Hajj الحج (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Hajj Dengar, Surah Al-Hajj Terjemahan, Surah Al-Hajj mp3, Surah Al-Hajj pdf. Ayat 51–55. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








