Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- بَلَى — Ya, bahkan (penegasan yang membantah sangkaan mereka).
- آيَاتِي — Ayat-ayat-Ku iaitu al-Quran dan bukti-bukti kebenaran.
- اسْتَكْبَرْتَ — Engkau sombong dan angkuh untuk menerimanya.
- الْكَافِرِينَ — Orang-orang yang mengingkari Allah dan rasul-rasul-Nya.
Tafsir Ayat:
Allah SWT menolak alasan dan dalih yang diucapkan oleh orang-orang yang sesat ketika mereka melihat azab, iaitu kata-kata mereka: "Alangkah baiknya sekiranya aku dahulu berbuat kebaikan di dunia." Maka Allah berfirman: "Bahkan, tidak sebagaimana yang engkau katakan wahai manusia yang menyesal! Sesungguhnya telah datang kepadamu ayat-ayat-Ku yang jelas dan terang — iaitu al-Quran dan bukti-bukti kebenaran yang dibawa oleh para rasul — yang menunjukkan kepadamu jalan hidayah. Namun engkau mendustakannya, engkau menolaknya dengan sombong dan angkuh, tidak mahu tunduk kepada kebenaran, dan engkau termasuk dalam golongan orang-orang yang kafir kepada Allah, ayat-ayat-Nya, dan rasul-rasul-Nya."
Ayat ini mengingatkan bahawa alasan "kalaulah aku diberi peluang kedua" tidak akan diterima, kerana sebenarnya hidayah itu telah sampai kepada mereka, tetapi mereka sendiri yang menolaknya kerana kesombongan dan keengganan untuk menerima kebenaran.
Pengajaran dan Nasihat:
Wahai saudara seislam yang dikasihi Allah! Renungkanlah firman Allah ini dengan penuh keinsafan. Al-Quran telah sampai kepada kita, ayat-ayat Allah dibacakan kepada kita setiap hari, namun adakah kita benar-benar menerimanya dengan hati yang tunduk dan patuh? Janganlah kita menjadi seperti mereka yang menyesal di akhirat kelak, apabila segala alasan sudah tidak berguna lagi.
Hari ini pintu taubat masih terbuka, hidayah masih berada di hadapan mata kita. Marilah kita bersegera menerima kebenaran dengan rendah hati, jangan sombong dan angkuh untuk tunduk kepada perintah Allah. Kerana kesombongan itulah yang telah membinasakan Iblis dahulu, dan kesombongan juga yang akan membinasakan kita jika tidak segera bertaubat.
Jadilah hamba yang hina di hadapan Allah, nescaya Allah akan mengangkat darjat kita. Terimalah al-Quran sebagai petunjuk, amalkanlah ajarannya, nescaya kita akan selamat di dunia dan di akhirat. Jangan biarkan penyesalan itu datang terlambat, kerana pada hari itu pintu taubat telah ditutup dan segala alasan tidak lagi diterima.
📜 Ayat 57-61 — Surah Az-Zumar
Terjemahan — Az-Zumar 59
Surah Az-Zumar Ayat 59 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Kata-kata yang tersebut ditolak oleh Allah dengan firmanNya): "Bahkan telahpun…Surah Ayat 59/75 — Surah Az-Zumar الزمر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Az-Zumar Dengar, Surah Az-Zumar Terjemahan, Surah Az-Zumar mp3, Surah Az-Zumar pdf. Ayat 57–61. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








