Az-Zumar · 59/75
Terjemahan Transliterasi — Surah Az-Zumar
بَلَىٰ قَدْ جَاءَتْكَ آيَاتِي فَكَذَّبْتَ بِهَا وَاسْتَكْبَرْتَ وَكُنتَ مِنَ الْكَافِرِينَ ۝٥٩
Balaa qad jaaa`atka Asyaatee fakazzabta bihaa wastak barta wa kunta minal kaafireen
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Kata-kata yang tersebut ditolak oleh Allah dengan firmanNya): "Bahkan telahpun datang kepadamu ayat-ayat petunjukKu (melalui RasulKu), maka engkau telah mendustakannya serta engkau berlaku sombong angkuh mengenainya, dan engkau telah menjadikan dirimu dari orang-orang yang kufur ingkar!"

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • بَلَى — Ya, bahkan (penegasan yang membantah sangkaan mereka).
  • آيَاتِي — Ayat-ayat-Ku iaitu al-Quran dan bukti-bukti kebenaran.
  • اسْتَكْبَرْتَ — Engkau sombong dan angkuh untuk menerimanya.
  • الْكَافِرِينَ — Orang-orang yang mengingkari Allah dan rasul-rasul-Nya.

Tafsir Ayat:

Allah SWT menolak alasan dan dalih yang diucapkan oleh orang-orang yang sesat ketika mereka melihat azab, iaitu kata-kata mereka: "Alangkah baiknya sekiranya aku dahulu berbuat kebaikan di dunia." Maka Allah berfirman: "Bahkan, tidak sebagaimana yang engkau katakan wahai manusia yang menyesal! Sesungguhnya telah datang kepadamu ayat-ayat-Ku yang jelas dan terang — iaitu al-Quran dan bukti-bukti kebenaran yang dibawa oleh para rasul — yang menunjukkan kepadamu jalan hidayah. Namun engkau mendustakannya, engkau menolaknya dengan sombong dan angkuh, tidak mahu tunduk kepada kebenaran, dan engkau termasuk dalam golongan orang-orang yang kafir kepada Allah, ayat-ayat-Nya, dan rasul-rasul-Nya."

Ayat ini mengingatkan bahawa alasan "kalaulah aku diberi peluang kedua" tidak akan diterima, kerana sebenarnya hidayah itu telah sampai kepada mereka, tetapi mereka sendiri yang menolaknya kerana kesombongan dan keengganan untuk menerima kebenaran.


Pengajaran dan Nasihat:

Wahai saudara seislam yang dikasihi Allah! Renungkanlah firman Allah ini dengan penuh keinsafan. Al-Quran telah sampai kepada kita, ayat-ayat Allah dibacakan kepada kita setiap hari, namun adakah kita benar-benar menerimanya dengan hati yang tunduk dan patuh? Janganlah kita menjadi seperti mereka yang menyesal di akhirat kelak, apabila segala alasan sudah tidak berguna lagi.

Hari ini pintu taubat masih terbuka, hidayah masih berada di hadapan mata kita. Marilah kita bersegera menerima kebenaran dengan rendah hati, jangan sombong dan angkuh untuk tunduk kepada perintah Allah. Kerana kesombongan itulah yang telah membinasakan Iblis dahulu, dan kesombongan juga yang akan membinasakan kita jika tidak segera bertaubat.

Jadilah hamba yang hina di hadapan Allah, nescaya Allah akan mengangkat darjat kita. Terimalah al-Quran sebagai petunjuk, amalkanlah ajarannya, nescaya kita akan selamat di dunia dan di akhirat. Jangan biarkan penyesalan itu datang terlambat, kerana pada hari itu pintu taubat telah ditutup dan segala alasan tidak lagi diterima.



📜 Ayat 57-61 — Surah Az-Zumar

57أَوْ تَقُولَ لَوْ أَنَّ اللَّهَ هَدَانِي لَكُنتُ مِنَ الْمُتَّقِينَ
"Atau berkata: ` Kalaulah Allah memberi hidayah petunjuk kepadaku, tentulah aku telah menjadi dari orang-orang yang bertaqwa ! ' -
58أَوْ تَقُولَ حِينَ تَرَى الْعَذَابَ لَوْ أَنَّ لِي كَرَّةً فَأَكُونَ مِنَ الْمُحْسِنِينَ
"Atau berkata semasa ia melihat azab: ` Kalaulah aku dapat kembali ke dunia, nescaya menjadilah aku dari orang-orang yang mengerjakan kebaikan!"
59بَلَىٰ قَدْ جَاءَتْكَ آيَاتِي فَكَذَّبْتَ بِهَا وَاسْتَكْبَرْتَ وَكُنتَ مِنَ الْكَافِرِينَ
(Kata-kata yang tersebut ditolak oleh Allah dengan firmanNya): "Bahkan telahpun datang kepadamu ayat-ayat petunjukKu (melalui RasulKu), maka engkau telah mendustakannya serta engkau berlaku sombong angkuh mengenainya, dan engkau telah menjadikan dirimu dari orang-orang yang kufur ingkar!"
60وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ تَرَى الَّذِينَ كَذَبُوا عَلَى اللَّهِ وُجُوهُهُم مُّسْوَدَّةٌ ۚ أَلَيْسَ فِي جَهَنَّمَ مَثْوًى لِّلْمُتَكَبِّرِينَ
Dan pada hari kiamat, engkau akan melihat orang-orang yang berdusta terhadap Allah (dan yang menyatakan kesedihan itu) - muka mereka hitam legam; bukankah (telah diketahui bahawa) dalam neraka Jahannam disediakan tempat tinggal bagi orang-orang yang sombong takbur?
61وَيُنَجِّي اللَّهُ الَّذِينَ اتَّقَوْا بِمَفَازَتِهِمْ لَا يَمَسُّهُمُ السُّوءُ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
Dan (sebaliknya) Allah akan menyelamatkan orang-orang yang bertaqwa (yang menjauhkan diri dari perbuatan syirik dan maksiat) dengan mereka mendapat kemenangan besar (keredaan Allah) mereka tidak akan disentuh sesuatu yang buruk, dan tidak akan berdukacita.
Az-ZumarIndeks Al-Quran
75Ayat
MakkiyahRevelation
59Ayat

Terjemahan — Az-Zumar 59

Surah Az-Zumar Ayat 59 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Kata-kata yang tersebut ditolak oleh Allah dengan firmanNya): "Bahkan telahpun…

Surah Ayat 59/75 — Surah Az-Zumar الزمر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Az-Zumar Dengar, Surah Az-Zumar Terjemahan, Surah Az-Zumar mp3, Surah Az-Zumar pdf. Ayat 57–61. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda