Al-Maidah · 92/120
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Maidah
وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَاحْذَرُوا ۚ فَإِن تَوَلَّيْتُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّمَا عَلَىٰ رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ ۝٩٢
Wa atee`ul laaha wa atee`ur Rasoola wahzaroo; fa in tawal laitum fa`lamooo annamaa `alaa Rasoolinal balaaghul mubeen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan taatlah kamu kepada Allah serta taatlah kepada Rasul Allah, dan awaslah (janganlah sampai menyalahi perintah Allah dan RasulNya). Oleh itu, jika kamu berpaling (enggan menurut apa yang diperintahkan itu), maka ketahuilah, bahawa sesungguhnya kewajipan Rasul Kami hanyalah menyampaikan (perintah-perintah) dengan jelas nyata.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • وَاحْذَرُوا — dan berhati-hatilah serta waspadalah daripada melanggar perintah Allah dan Rasul-Nya.
  • تَوَلَّيْتُمْ — kamu berpaling dan enggan untuk mematuhi.
  • الْبَلَاغُ الْمُبِينُ — penyampaian yang jelas dan nyata.

Tafsir Ayat:

Wahai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya, dan taatilah Rasulullah ﷺ dalam segala perkara yang baginda sampaikan, sama ada berupa suruhan mahupun larangan. Berhati-hatilah kamu daripada melakukan maksiat dan perkara yang dilarang, kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala apa yang kamu lakukan.

Sekiranya kamu berpaling dan enggan mematuhi perintah-perintah ini, maka ketahuilah bahawa tugas Rasul Kami hanyalah menyampaikan risalah dengan jelas dan terang. Baginda telah pun menyampaikan segala yang diperintahkan oleh Allah kepadanya dengan sempurna. Maka sesiapa yang mendapat petunjuk, kebaikan itu untuk dirinya sendiri, dan sesiapa yang tersesat, maka kesesatan itu juga ke atas dirinya sendiri.

Ayat ini mengingatkan kita bahawa ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya adalah kunci kebahagiaan di dunia dan akhirat. Rasulullah ﷺ tidak pernah meminta apa-apa balasan daripada kita, baginda hanya ingin melihat kita semua berada dalam kebaikan dan kejayaan. Maka janganlah kita termasuk golongan yang berpaling, kerana kerugian yang besar menanti mereka yang mengabaikan seruan ini.



📜 Ayat 90-94 — Surah Al-Maidah

90يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.
91إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ ۖ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ
Sesungguhnya Syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi, dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang. Oleh itu, mahukah kamu berhenti (daripada melakukan perkara-perkara yang keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil)?
92وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَاحْذَرُوا ۚ فَإِن تَوَلَّيْتُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّمَا عَلَىٰ رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ
Dan taatlah kamu kepada Allah serta taatlah kepada Rasul Allah, dan awaslah (janganlah sampai menyalahi perintah Allah dan RasulNya). Oleh itu, jika kamu berpaling (enggan menurut apa yang diperintahkan itu), maka ketahuilah, bahawa sesungguhnya kewajipan Rasul Kami hanyalah menyampaikan (perintah-perintah) dengan jelas nyata.
93لَيْسَ عَلَى الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جُنَاحٌ فِيمَا طَعِمُوا إِذَا مَا اتَّقَوا وَّآمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ ثُمَّ اتَّقَوا وَّآمَنُوا ثُمَّ اتَّقَوا وَّأَحْسَنُوا ۗ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ
Tidak ada dosa bagi orang-orang yang beriman serta mengerjakan amal yang soleh pada apa yang telah mereka makan dahulu, apabila mereka bertaqwa dan beriman serta mengerjakan amal yang soleh, kemudian mereka tetap bertaqwa dan beriman, kemudian mereka tetap bertaqwa dan berbuat kebajikan; kerana Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.
94يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللَّهُ بِشَيْءٍ مِّنَ الصَّيْدِ تَنَالُهُ أَيْدِيكُمْ وَرِمَاحُكُمْ لِيَعْلَمَ اللَّهُ مَن يَخَافُهُ بِالْغَيْبِ ۚ فَمَنِ اعْتَدَىٰ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ
Wahai orang-orang yang beriman! Demi sesungguhnya Allah akan menguji kamu (semasa kamu berihram) dengan sesuatu dari binatang buruan yang mudah ditangkap oleh tangan kamu dan (mudah terkena) tikaman lembing-lembing kamu, supaya Allah ketahui wujudnya sesiapa yang takut kepadaNya semasa ia tidak melihatNya semasa ia tidak dilihat orang. Oleh itu, sesiapa yang melampaui batas sesudah yang demikian maka baginya azab yang tidak terperi sakitnya.
Al-MaidahIndeks Al-Quran
120Ayat
MadaniyahRevelation
92Ayat

Terjemahan — Al-Maidah 92

Surah Al-Maidah Ayat 92 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan taatlah kamu kepada Allah serta taatlah kepada Rasul Allah,…

Surah Ayat 92/120 — Surah Al-Maidah المائدة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Maidah Dengar, Surah Al-Maidah Terjemahan, Surah Al-Maidah mp3, Surah Al-Maidah pdf. Ayat 90–94. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda