Al-Hadid · 17/29
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Hadid
اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ ۝١٧
I`lamooo annal laaha yuhyil arda ba`da mawtihaa; qad baiyannaa lakumul Aayaati la`allakum ta`qiloon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Ketahuilah kamu, bahawa Allah menghidupkan bumi sesudah matinya; sesungguhnya Kami telah menjelaskan kepada kamu keterangan-keterangan dan bukti, supaya kamu memahaminya.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • Yuḥyī al-arḍa ba‘da mawtihā: Menghidupkan bumi selepas kematiannya iaitu kekeringan dan tidak tumbuh-tumbuhan.
  • Āyāt: Tanda-tanda dan bukti-bukti kekuasaan Allah.
  • Ta‘qilūn: Menggunakan akal fikiran untuk memahami dan mengambil pengajaran.

Tafsir:

Wahai sekalian manusia, ketahuilah dengan yakin bahawa Allah SWT Maha Kuasa menghidupkan bumi yang gersang dan kering kontang dengan menurunkan hujan, lalu bumi itu mengeluarkan pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan yang menghijau dan subur. Sesungguhnya ini adalah satu bukti nyata tentang kekuasaan Allah yang tiada batasnya.

Demikianlah juga, Allah yang mampu menghidupkan bumi selepas matinya, pasti mampu menghidupkan kamu semua selepas kematian untuk dibangkitkan pada hari kiamat kelak. Bukan itu sahaja, Dia juga mampu melembutkan hati-hati yang keras dan kaku, lalu menghidupkannya dengan cahaya iman dan ketaatan, sebagaimana Dia menghidupkan bumi yang mati dengan air hujan.

Allah telah menerangkan kepada kamu semua tanda-tanda kekuasaan-Nya dengan jelas dan terperinci, agar kamu menggunakan akal fikiran kamu untuk memahami dan mengambil pengajaran. Sesungguhnya orang yang berakal akan melihat bahawa Tuhan yang mampu menghidupkan bumi yang mati itu, sudah tentu mampu menghidupkan hati yang lalai dan keras menjadi lembut kembali kepada-Nya.

Maka wahai saudaraku, janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Jika hatimu terasa keras dan jauh daripada Allah, ketahuilah bahawa Allah mampu melembutkannya kembali. Kembalilah kepada-Nya dengan taubat yang ikhlas, nescaya Dia akan menerima dan menghidupkan hatimu dengan keimanan. Sesungguhnya pintu taubat sentiasa terbuka, dan rahmat Allah itu luas meliputi segala sesuatu. Maka gunakanlah akal fikiranmu untuk merenung kebesaran Allah, nescaya kamu akan menemui ketenangan dan kebahagiaan yang hakiki.



📜 Ayat 15-19 — Surah Al-Hadid

15فَالْيَوْمَ لَا يُؤْخَذُ مِنكُمْ فِدْيَةٌ وَلَا مِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا ۚ مَأْوَاكُمُ النَّارُ ۖ هِيَ مَوْلَاكُمْ ۖ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ
"Oleh itu, pada hari ini tidak diterima penebus diri dari kamu, dan tidak juga dari orang-orang kafir. Tempat tinggal kamu ialah neraka, nerakalah sahaja penolong kamu, dan itulah seburuk-buruk tempat kesudahan kamu!"
16۞ أَلَمْ يَأْنِ لِلَّذِينَ آمَنُوا أَن تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ اللَّهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ وَلَا يَكُونُوا كَالَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِن قَبْلُ فَطَالَ عَلَيْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ ۖ وَكَثِيرٌ مِّنْهُمْ فَاسِقُونَ
Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang-orang yang fasik - derhaka.
17اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
Ketahuilah kamu, bahawa Allah menghidupkan bumi sesudah matinya; sesungguhnya Kami telah menjelaskan kepada kamu keterangan-keterangan dan bukti, supaya kamu memahaminya.
18إِنَّ الْمُصَّدِّقِينَ وَالْمُصَّدِّقَاتِ وَأَقْرَضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا يُضَاعَفُ لَهُمْ وَلَهُمْ أَجْرٌ كَرِيمٌ
Sesungguhnya orang-orang lelaki yang bersedekah dan orang-orang perempuan yang bersedekah, serta mereka memberikan pinjaman kepada Allah, sebagai pinjaman yang baik (ikhlas), akan digandakan balasannya (dengan berganda-ganda banyaknya), dan mereka pula akan beroleh pahala yang mulia.
19وَالَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ أُولَٰئِكَ هُمُ الصِّدِّيقُونَ ۖ وَالشُّهَدَاءُ عِندَ رَبِّهِمْ لَهُمْ أَجْرُهُمْ وَنُورُهُمْ ۖ وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَحِيمِ
Dan orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasulNya, merekalah pada sisi (hukum) Tuhan mereka, (orang-orang yang mempunyai kedudukan yang tinggi darjatnya) seperti orang-orang "Siddiqiin" dan orang-orang yang mati Syahid; mereka akan beroleh pahala dan cahaya orang-orang Siddiqiin dan orang-orang yang mati syahid itu; dan (sebaliknya) orang yang kufur ingkar serta mendustakan ayat-ayat keterangan Kami, merekalah ahli neraka.
Al-HadidIndeks Al-Quran
29Ayat
MadaniyahRevelation
17Ayat

Terjemahan — Al-Hadid 17

Surah Al-Hadid Ayat 17 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Ketahuilah kamu, bahawa Allah menghidupkan bumi sesudah matinya; sesungguhnya Kami…

Surah Ayat 17/29 — Surah Al-Hadid الحديد (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Hadid Dengar, Surah Al-Hadid Terjemahan, Surah Al-Hadid mp3, Surah Al-Hadid pdf. Ayat 15–19. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda