Al-An'am · 34/165
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-An'am
وَلَقَدْ كُذِّبَتْ رُسُلٌ مِّن قَبْلِكَ فَصَبَرُوا عَلَىٰ مَا كُذِّبُوا وَأُوذُوا حَتَّىٰ أَتَاهُمْ نَصْرُنَا ۚ وَلَا مُبَدِّلَ لِكَلِمَاتِ اللَّهِ ۚ وَلَقَدْ جَاءَكَ مِن نَّبَإِ الْمُرْسَلِينَ ۝٣٤
Wa laqad kuzzibat Rusulum min qablika fasabaroo `alaa maa kuzziboo wa oozoo hattaaa ataahum nasrunaa; wa laa mubaddila li Kalimaatil laah; wa laqad jaaa`aka min naba`il mursaleen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan demi sesungguhnya, Rasul-rasul sebelummu pernah juga didustakan, maka mereka sabar terhadap perbuatan orang-orang yang mendustakan mereka dan menyakiti mereka, sehingga datanglah pertolongan Kami kepada mereka; dan sememangnyalah tiada sesiapa pun yang dapat mengubah Kalimah-kalimah Allah (janji-janjiNya); dan demi sesungguhnya, telah datang kepadamu sebahagian dari khabar berita Rasul-rasul itu.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • Rusulun — para rasul yang diutus oleh Allah kepada umat-umat terdahulu.
  • Ūdhū — mereka disakiti dan diganggu oleh kaum mereka.
  • Lā mubaddila li kalimātillāh — tiada siapa yang dapat mengubah janji-janji Allah, termasuk janji kemenangan bagi para rasul-Nya.
  • Naba' al-mursalīn — berita-berita tentang perjuangan dan kesudahan para rasul terdahulu.

Tafsir Ayat:

Wahai Rasulullah, janganlah engkau bersedih hati dan berasa berat dengan pendustaan kaummu terhadapmu. Sesungguhnya peristiwa yang menimpamu ini bukanlah perkara baharu dalam sejarah dakwah. Para rasul sebelummu juga telah didustakan oleh kaum masing-masing. Mereka disakiti, dicaci, dihina, dan dizalimi dalam pelbagai bentuk. Namun, mereka tetap teguh berdiri di atas kebenaran, tidak goyah walau sedikit pun. Mereka bersabar menghadapi segala ujian dan terus melaksanakan tugas suci mereka — berdakwah dan berjihad di jalan Allah — tanpa mengenal penat dan jemu.

Mereka terus bersabar dan istiqamah sehingga akhirnya datanglah pertolongan Allah kepada mereka. Kemenangan itu pasti datang, kerana Allah telah berjanji. Dan tiada siapa yang mampu mengubah janji-janji Allah itu. Kemenangan bagi para rasul dan kehancuran bagi para pendusta adalah ketetapan yang tidak mungkin berubah.

Dan sesungguhnya telah sampai kepadamu, wahai Rasulullah, berita-berita tentang perjuangan para rasul terdahulu — bagaimana mereka bersabar, bagaimana mereka diuji, dan bagaimana Allah menolong mereka serta membinasakan musuh-musuh mereka. Semua ini menjadi penghibur dan penguat hatimu, serta menjadi teladan dan ikutan dalam perjuanganmu.


Pengajaran dan Nasihat:

Wahai saudara seislam yang dikasihi Allah! Ayat ini adalah pelita hati dan penyejuk jiwa bagi setiap pendakwah dan pejuang kebenaran. Janganlah kita berasa lemah atau putus asa apabila berhadapan dengan tentangan dan ejekan manusia. Ingatlah bahawa jalan dakwah ini telah dilalui oleh para nabi dan rasul yang paling mulia — mereka juga didustakan, disakiti, dan dizalimi. Namun mereka tidak pernah menyerah kalah. Mereka tetap sabar, tetap teguh, dan tetap berharap kepada pertolongan Allah.

Ketahuilah bahawa pertolongan Allah itu pasti datang, walaupun lambat. Janji Allah itu benar dan tidak akan berubah. Maka, perbanyakkanlah sabar, perkuatkanlah keyakinan, dan teruskanlah berbuat baik kepada sesama manusia. Jadikanlah kisah perjuangan para rasul sebagai sumber inspirasi dan kekuatan. Sesungguhnya kemenangan itu milik orang-orang yang beriman dan bertakwa. Bersabarlah, kerana Allah bersama orang-orang yang sabar!



📜 Ayat 32-36 — Surah Al-An'am

32وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا لَعِبٌ وَلَهْوٌ ۖ وَلَلدَّارُ الْآخِرَةُ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ ۗ أَفَلَا تَعْقِلُونَ
Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan: dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir?
33قَدْ نَعْلَمُ إِنَّهُ لَيَحْزُنُكَ الَّذِي يَقُولُونَ ۖ فَإِنَّهُمْ لَا يُكَذِّبُونَكَ وَلَٰكِنَّ الظَّالِمِينَ بِآيَاتِ اللَّهِ يَجْحَدُونَ
Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa apa yang mereka katakan itu akan menyebabkan engkau (wahai Muhammad) berdukacita; (maka janganlah engkau berdukacita) kerana sebenarnya mereka bukan mendustakanmu, tetapi orang-orang yang zalim itu mengingkari ayat-ayat keterangan Allah (disebabkan kedegilan mereka semata-mata).
34وَلَقَدْ كُذِّبَتْ رُسُلٌ مِّن قَبْلِكَ فَصَبَرُوا عَلَىٰ مَا كُذِّبُوا وَأُوذُوا حَتَّىٰ أَتَاهُمْ نَصْرُنَا ۚ وَلَا مُبَدِّلَ لِكَلِمَاتِ اللَّهِ ۚ وَلَقَدْ جَاءَكَ مِن نَّبَإِ الْمُرْسَلِينَ
Dan demi sesungguhnya, Rasul-rasul sebelummu pernah juga didustakan, maka mereka sabar terhadap perbuatan orang-orang yang mendustakan mereka dan menyakiti mereka, sehingga datanglah pertolongan Kami kepada mereka; dan sememangnyalah tiada sesiapa pun yang dapat mengubah Kalimah-kalimah Allah (janji-janjiNya); dan demi sesungguhnya, telah datang kepadamu sebahagian dari khabar berita Rasul-rasul itu.
35وَإِن كَانَ كَبُرَ عَلَيْكَ إِعْرَاضُهُمْ فَإِنِ اسْتَطَعْتَ أَن تَبْتَغِيَ نَفَقًا فِي الْأَرْضِ أَوْ سُلَّمًا فِي السَّمَاءِ فَتَأْتِيَهُم بِآيَةٍ ۚ وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ لَجَمَعَهُمْ عَلَى الْهُدَىٰ ۚ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْجَاهِلِينَ
Dan jika perbuatan mereka berpaling (daripada menerima apa yang engkau bawa wahai Muhammad) terasa amat berat kepadamu; maka sekiranya engkau sanggup mencari satu lubang di bumi (untuk menembusi ke bawahnya) atau satu tangga untuk naik ke langit, supaya engkau dapat bawakan mukjizat kepada mereka, (cubalah lakukan jika engkau sanggup). Dan sekiranya Allah menghendaki, tentulah ia himpunkan mereka atas hidayah petunjuk. (Tetapi Allah tidak menghendakinya), oleh itu janganlah engkau menjadi dari orang-orang yang jahil.
36۞ إِنَّمَا يَسْتَجِيبُ الَّذِينَ يَسْمَعُونَ ۘ وَالْمَوْتَىٰ يَبْعَثُهُمُ اللَّهُ ثُمَّ إِلَيْهِ يُرْجَعُونَ
Hanyasanya orang-orang yang menyahut seruanmu itu ialah mereka yang mendengar (yang mahu menurut kebenaran); sedang orang-orang yang mati Allah bangkitkan mereka semula (pada hari kiamat kelak), kemudian mereka dikembalikan kepadaNya untuk menerima balasan.
Al-An'amIndeks Al-Quran
165Ayat
MakkiyahRevelation
34Ayat

Terjemahan — Al-An'am 34

Surah Al-An'am Ayat 34 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan demi sesungguhnya, Rasul-rasul sebelummu pernah juga didustakan, maka mereka…

Surah Ayat 34/165 — Surah Al-An'am الأنعام (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-An'am Dengar, Surah Al-An'am Terjemahan, Surah Al-An'am mp3, Surah Al-An'am pdf. Ayat 32–36. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda