صف · 5/14
ترجمه آوانگاری — صف
وَإِذْ قَالَ مُوسَىٰ لِقَوْمِهِ يَا قَوْمِ لِمَ تُؤْذُونَنِي وَقَد تَّعْلَمُونَ أَنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ ۖ فَلَمَّا زَاغُوا أَزَاغَ اللَّهُ قُلُوبَهُمْ ۚ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ ۝٥
Wa iz qaala Moosa liqawmihee yaa qawmi lima tu`zoonanee wa qat ta`lamoona annee Rasoolul laahi ilaikum falammaa zaaghooo azaaghal laahu quloobahum; wallaahu laa yahdil qawmal faasiqeen
📖 معنای فارسی
و موسى به قوم خود گفت: اى قوم من، چرا مرا مى‌آزاريد، حال آنكه مى‌دانيد كه من پيامبر خدا بر شما هستم؟ چون از حق رويگردان شدند خدا نيز دلهاشان را از حق بگردانيد. و خدا مردم نافرمان را هدايت نمى‌كند.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی واژگان:

  • زاغوا: از حق منحرف شدند و به باطل متمایل گشتند.
  • أزاغ الله قلوبهم: خداوند دلهایشان را از پذیرش هدایت و ایمان برگردانید؛ این برگرداندن، کیفری عادلانه در برابر انحراف اختیاری آنان بود.

تفسیر آیه:

به یاد آور ای پیامبر، زمانی را که موسی علیهالسلام به قوم خود گفت: ای قوم من! چرا مرا با گفتار و کردارتان میآزارید، در حالی که بهخوبی میدانید من فرستادهی خداوند به سوی شما هستم؟ آیا سزاوار است پیامبری را که برای هدایت شما آمده، بیازارید و با او مخالفت کنید؟ اما چون آنان از حق رویگردان شدند و بر گمراهی خود اصرار ورزیدند، خداوند نیز دلهایشان را از پذیرش هدایت منحرف ساخت و توفیق ایمان را از آنان سلب کرد؛ این مجازاتی بود عادلانه در برابر انحرافی که خود برگزیدند. و خداوند هرگز قوم فاسق و خارجشونده از طاعت و راه حق را به راه راست هدایت نمیکند.

فواید و پیامهای آیه:

  1. حرمت آزار پیامبران و اولیای الهی: آزار رساندن به فرستادگان خداوند، حتی با وجود علم به رسالتشان، گناهی بزرگ است و سزاوار عذاب و محرومیت از هدایت است.
  2. رابطهی عمل و هدایت الهی: هدایت خداوند سنّتی مشروط است؛ کسانی که با علم و آگاهی از حق رویگردان شوند، شایستگی هدایت را از دست میدهند و خداوند آنان را به حال خود رها میکند.
  3. هشدار به امتهای پسین: این داستان عبرتی است برای همهی مسلمانان تا از آزار پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم و مخالفت با او بپرهیزند و بدانند که سرنوشت کسانی که پیامبر خود را بیازارند، همان سرنوشت قوم موسی است.
  4. عدالت الهی: خداوند هرگز به کسی ستم نمیکند؛ انحراف قلوب آنان نتیجهی مستقیم انحراف اختیاری خودشان بود، پس هر کس بذر گمراهی بکارد، جز خسران و دوری از رحمت الهی درو نخواهد کرد.
  5. اهمیت احترام به مقام رسالت: این آیه به ما میآموزد که محبت و احترام به پیامبران و پیروی از آنان، رمز سعادت و رستگاری است و آزار آنان، موجب هلاکت و محرومیت از رحمت خداوند میشود.


📜 آیه 3-7 — صف

3كَبُرَ مَقْتًا عِندَ اللَّهِ أَن تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ
خداوند سخت به خشم مى‌آيد كه چيزى بگوييد و به جاى نياوريد.
4إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُم بُنْيَانٌ مَّرْصُوصٌ
خدا دوست دارد كسانى را كه در راه او در صفى، همانند ديوارى كه اجزايش را با سُرب به هم پيوند داده باشند، مى‌جنگند.
5وَإِذْ قَالَ مُوسَىٰ لِقَوْمِهِ يَا قَوْمِ لِمَ تُؤْذُونَنِي وَقَد تَّعْلَمُونَ أَنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ ۖ فَلَمَّا زَاغُوا أَزَاغَ اللَّهُ قُلُوبَهُمْ ۚ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ
و موسى به قوم خود گفت: اى قوم من، چرا مرا مى‌آزاريد، حال آنكه مى‌دانيد كه من پيامبر خدا بر شما هستم؟ چون از حق رويگردان شدند خدا نيز دلهاشان را از حق بگردانيد. و خدا مردم نافرمان را هدايت نمى‌كند.
6وَإِذْ قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُم مُّصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْرَاةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ يَأْتِي مِن بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ ۖ فَلَمَّا جَاءَهُم بِالْبَيِّنَاتِ قَالُوا هَٰذَا سِحْرٌ مُّبِينٌ
و عيسى‌بن‌مريم گفت: اى بنى اسرائيل، من پيامبر خدا بر شما هستم. توراتى را كه پيش از من بوده است تصديق مى‌كنم، و به پيامبرى كه بعد از من مى‌آيد و نامش احمد است، بشارتتان مى‌دهم. چون آن پيامبر با آيات روشن خود آمد، گفتند: اين جادويى است آشكار.
7وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَىٰ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ وَهُوَ يُدْعَىٰ إِلَى الْإِسْلَامِ ۚ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
كيست ستمكارتر از آن كس كه به خدا دروغ مى‌بندد، در حالى كه او را به اسلام دعوت مى‌كنند؟ و خدا ستمكاران را هدايت نمى‌كند.
صففهرست قرآن
14آیه
مدنیRevelation
5آیه

ترجمه — صف 5

سوره صف آیه 5 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : و موسى به قوم خود گفت: اى قوم من، چرا…

سوره آیه 5/14 — صف الصف (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: صف گوش دهید, صف ترجمه, صف mp3, صف pdf. آیه 3–7. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید