At-Takwir · 4/29
Terjemahan Transliterasi — Surah At-Takwir
وَإِذَا الْعِشَارُ عُطِّلَتْ ۝٤
Wa izal `ishaaru `uttilat
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan apabila unta-unta yang bunting terbiar;

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • الْعِشَارُ (al-'isyār): Unta betina yang sedang hamil dan telah sampai sepuluh bulan kandungannya. Ia adalah harta yang paling berharga dan paling dijaga oleh orang Arab pada masa itu.
  • عُطِّلَتْ (uṭṭilat): Dibiarkan terbiar, ditinggalkan tanpa penjaga dan tanpa pemerhati.

Tafsir Ayat:

Apabila hari kiamat tiba, segala kemuliaan dan kebanggaan dunia akan runtuh dan hilang nilainya. Unta-unta betina yang sedang hamil — yang menjadi lambang kekayaan, kemegahan, dan kebanggaan pemiliknya di kalangan masyarakat Arab — akan ditinggalkan begitu sahaja, terbiar tanpa penjaga, tanpa pemerhati, dan tanpa sesiapa yang mengambil berat terhadapnya.

Bayangkan betapa dahsyatnya hari itu! Pemilik unta yang biasanya sangat menjaga dan memuliakan harta mereka, sanggup meninggalkan unta-unta yang paling berharga itu tanpa dipedulikan langsung. Ini menunjukkan bahawa pada hari kiamat, segala urusan dunia menjadi tidak penting lagi. Setiap manusia akan sibuk dengan dirinya sendiri, tidak sempat lagi memikirkan harta benda dan kebanggaan duniawi yang selama ini mereka kejar.

Hari itu adalah hari di mana segala yang dianggap bernilai di dunia ini menjadi sia-sia dan tidak berguna. Kekayaan, pangkat, dan harta benda yang dibanggakan akan ditinggalkan begitu sahaja kerana setiap insan akan dihadapkan kepada persoalan yang lebih besar — iaitu pertanggungjawaban di hadapan Allah SWT.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudaraku yang dikasihi, renungkanlah! Jika unta-unta yang paling berharga pun ditinggalkan begitu sahaja, maka betapa hinanya segala harta dunia yang kita kejar dan banggakan ini di sisi Allah pada hari itu. Janganlah kita tertipu dengan kemewahan dunia yang sementara ini. Jadikanlah harta dan kekayaan sebagai wasilah untuk mendekatkan diri kepada Allah, bukan sebagai tujuan akhir yang melalaikan kita daripada persiapan menghadapi hari yang dahsyat itu.

Ingatlah, hari kiamat itu pasti datang. Maka bersegeralah bertaubat, perbanyakkan amal soleh, dan janganlah leka dengan kesibukan dunia sehingga melupakan bekalan untuk akhirat. Semoga Allah SWT merahmati kita semua dan menjauhkan kita daripada kecelakaan hari itu.



📜 Ayat 2-6 — Surah At-Takwir

2وَإِذَا النُّجُومُ انكَدَرَتْ
Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak;
3وَإِذَا الْجِبَالُ سُيِّرَتْ
Dan apabila gunung-ganang di terbangkan ke angkasa (setelah dihancurkan menjadi debu);
4وَإِذَا الْعِشَارُ عُطِّلَتْ
Dan apabila unta-unta yang bunting terbiar;
5وَإِذَا الْوُحُوشُ حُشِرَتْ
Dan apabila binatang-binatang liar dihimpunkan;
6وَإِذَا الْبِحَارُ سُجِّرَتْ
Dan apabila lautan meluap-luap bercampur-baur;
At-TakwirIndeks Al-Quran
29Ayat
MakkiyahRevelation
4Ayat

Terjemahan — At-Takwir 4

Surah At-Takwir Ayat 4 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan apabila unta-unta yang bunting terbiar;

Surah Ayat 4/29 — Surah At-Takwir التكوير (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah At-Takwir Dengar, Surah At-Takwir Terjemahan, Surah At-Takwir mp3, Surah At-Takwir pdf. Ayat 2–6. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda