Yusuf · 8/111
Terjemahan Transliterasi — Surah Yusuf
إِذْ قَالُوا لَيُوسُفُ وَأَخُوهُ أَحَبُّ إِلَىٰ أَبِينَا مِنَّا وَنَحْنُ عُصْبَةٌ إِنَّ أَبَانَا لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ ۝٨
Iz qaaloo la Yoosufu wa akhoohu ahabbu ilaaa Abeenaa minnaa wa nahnu `usbah; inna abaanaa lafee dalaalim mubeen
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Kisah itu bermula) ketika saudara-saudara Yusuf berkata (sesama sendiri): "Sesungguhnya Yusuf dan adiknya, lebih disayangi oleh bapa kita daripada kita, padahal kita ini satu kumpulan (yang ramai dan berguna). Sesungguhnya bapa kita adalah dalam keadaan tidak adil yang nyata."

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • عُصْبَةٌ - Satu kumpulan yang ramai dan kuat, terdiri daripada sepuluh orang.
  • ضَلَالٍ مُبِينٍ - Kesilapan yang nyata dan jelas (bukan bererti sesat daripada agama).

Tafsiran Ayat:

Ayat ini menceritakan peristiwa ketika saudara-saudara Yusuf berkata sesama mereka: "Sesungguhnya Yusuf dan adiknya (Bunyamin) lebih dicintai oleh ayah kita (Nabi Yaakub) berbanding kita, sedangkan kita ini satu kumpulan yang ramai dan kuat. Sesungguhnya ayah kita berada dalam kesilapan yang nyata dengan melebihkan mereka berdua daripada kita tanpa sebab yang jelas."

Mereka merasakan bahawa kasih sayang Nabi Yaakub terhadap Yusuf dan Bunyamin terlalu ketara, sehingga menimbulkan rasa cemburu dan tidak puas hati dalam hati mereka. Mereka menganggap bahawa sebagai satu kumpulan yang ramai, mereka lebih layak mendapat perhatian dan kasih sayang daripada ayah mereka. Namun, apa yang mereka tidak sedar ialah kasih sayang seorang ayah itu bukan diukur dengan bilangan atau kekuatan, tetapi ia adalah anugerah dan rahmat Allah yang diletakkan dalam hati sesiapa yang dikehendaki-Nya.

Perlu difahami bahawa tuduhan "sesat" yang mereka lemparkan kepada Nabi Yaakub bukanlah bererti mereka menganggap baginda keluar daripada agama, tetapi mereka menganggap bahawa tindakan baginda itu adalah satu kesilapan dalam penilaian dan keadilan kasih sayang. Ini menunjukkan betapa hasad dengki dan cemburu itu boleh membutakan hati manusia sehingga sanggup menuduh perkara yang tidak sepatutnya terhadap orang yang paling mereka kasihi.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara seislam, ayat ini mengingatkan kita tentang bahaya hasad dengki dan cemburu yang tidak terkawal. Ia boleh mendorong seseorang melakukan perkara-perkara yang tidak masuk akal, bahkan sanggup menuduh orang tua sendiri dengan tuduhan yang tidak benar. Rasulullah SAW bersabda: "Jauhilah hasad dengki, kerana hasad dengki itu memakan kebaikan sebagaimana api memakan kayu bakar."

Kasih sayang dalam sesebuah keluarga adalah rahmat daripada Allah SWT. Kita tidak seharusnya merasa iri hati terhadap kasih sayang yang diberikan kepada saudara-saudara kita yang lain. Sebaliknya, kita hendaklah meredai ketentuan Allah dan berusaha untuk menjadi insan yang lebih baik dan bermanfaat kepada keluarga dan masyarakat.

Ingatlah bahawa Allah SWT Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya. Kadang-kadang, apa yang kita anggap tidak adil itu sebenarnya mengandungi hikmah yang besar. Kisah Nabi Yusuf ini akhirnya membuktikan bahawa di sebalik ujian dan cabaran yang dilalui, terdapat kemenangan dan kebahagiaan yang besar bagi mereka yang bersabar dan bertawakal kepada Allah.



📜 Ayat 6-10 — Surah Yusuf

6وَكَذَٰلِكَ يَجْتَبِيكَ رَبُّكَ وَيُعَلِّمُكَ مِن تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ وَيُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكَ وَعَلَىٰ آلِ يَعْقُوبَ كَمَا أَتَمَّهَا عَلَىٰ أَبَوَيْكَ مِن قَبْلُ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْحَاقَ ۚ إِنَّ رَبَّكَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ
Dan demikianlah caranya Tuhanmu memilihmu, dan akan mengajarmu takbir mimpi, serta akan menyempurnakan nikmatNya kepadamu dan kepada keluarga Yaakub: sebagaimana Ia telah menyempurnakannya kepada datuk nenekmu dahulu: Ibrahim dan Ishak. Sesungguhnya Tuhanmu Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana".
7۞ لَّقَدْ كَانَ فِي يُوسُفَ وَإِخْوَتِهِ آيَاتٌ لِّلسَّائِلِينَ
Demi sesungguhnya! (Kisah) Nabi Yusuf dengan saudara-saudaranya itu mengandungi beberapa pengajaran bagi orang-orang yang bertanya (tentang hal mereka untuk mengambil iktibar).
8إِذْ قَالُوا لَيُوسُفُ وَأَخُوهُ أَحَبُّ إِلَىٰ أَبِينَا مِنَّا وَنَحْنُ عُصْبَةٌ إِنَّ أَبَانَا لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ
(Kisah itu bermula) ketika saudara-saudara Yusuf berkata (sesama sendiri): "Sesungguhnya Yusuf dan adiknya, lebih disayangi oleh bapa kita daripada kita, padahal kita ini satu kumpulan (yang ramai dan berguna). Sesungguhnya bapa kita adalah dalam keadaan tidak adil yang nyata."
9اقْتُلُوا يُوسُفَ أَوِ اطْرَحُوهُ أَرْضًا يَخْلُ لَكُمْ وَجْهُ أَبِيكُمْ وَتَكُونُوا مِن بَعْدِهِ قَوْمًا صَالِحِينَ
(Ramai di antara mereka berkata):" Bunuhlah Yusuf atau buanglah dia ke suatu tempat yang jauh, supaya perhatian dan kasih sayang bapa kamu tertumpu kepada kamu semata-mata, dan supaya kamu sesudah itu menjadi orang-orang yang baik dan berguna".
10قَالَ قَائِلٌ مِّنْهُمْ لَا تَقْتُلُوا يُوسُفَ وَأَلْقُوهُ فِي غَيَابَتِ الْجُبِّ يَلْتَقِطْهُ بَعْضُ السَّيَّارَةِ إِن كُنتُمْ فَاعِلِينَ
Salah seorang di antara mereka berkata: "Janganlah kamu membunuh Yusuf, tetapi buanglah dia ke dalam pergi, supaya ia dipungut oleh sebahagian dari orang-orang musafir (yang lalu di situ), kalaulah kamu tetap hendak menjalankan rancangan kamu itu".
YusufIndeks Al-Quran
111Ayat
MakkiyahRevelation
8Ayat

Terjemahan — Yusuf 8

Surah Yusuf Ayat 8 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Kisah itu bermula) ketika saudara-saudara Yusuf berkata (sesama sendiri): "Sesungguhnya…

Surah Ayat 8/111 — Surah Yusuf يوسف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Yusuf Dengar, Surah Yusuf Terjemahan, Surah Yusuf mp3, Surah Yusuf pdf. Ayat 6–10. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda