Al-Kahfi · 4/110
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Kahfi
وَيُنذِرَ الَّذِينَ قَالُوا اتَّخَذَ اللَّهُ وَلَدًا ۝٤
Wa yunziral lazeena qaalut takhazal laahu waladaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan juga Al-Quran itu memberi amaran kepada orang-orang yang berkata:" Allah mempunyai anak".

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • وَيُنذِرَ — memberi amaran dan peringatan yang menakutkan.
  • اتَّخَذَ — menjadikan, mengangkat, atau mengakui.
  • وَلَدًا — anak (dalam konteks ini: anak bagi Allah).

Tafsir Ayat:

Ayat yang mulia ini menerangkan bahawa Al-Quran diturunkan sebagai amaran keras kepada golongan yang melampaui batas dalam kepercayaan mereka, iaitu mereka yang berani mengucapkan kata-kata yang amat besar dan dahsyat — mendakwa bahawa Allah Yang Maha Esa, Maha Suci dan Maha Tinggi itu mempunyai anak. Golongan ini terdiri daripada tiga kumpulan utama: sebahagian kaum Yahudi yang mengaku Uzair sebagai anak Allah, kaum Nasrani yang mengaku Nabi Isa sebagai anak Allah, dan sebahagian kaum musyrikin Arab yang menganggap malaikat sebagai anak-anak perempuan Allah. Maha Suci Allah daripada segala apa yang mereka tuduhkan itu.

Amaran ini bukanlah sekadar ugutan kosong, tetapi ia adalah peringatan yang amat serius daripada Allah Yang Maha Mengetahui segala rahsia langit dan bumi. Allah menegaskan bahawa dakwaan ini adalah satu kebohongan yang amat besar dan kezaliman yang tiada tandingannya. Sesungguhnya Allah itu Maha Kaya, tidak memerlukan sesiapa pun, dan Maha Esa dalam zat, sifat, dan perbuatan-Nya. Bagaimana mungkin Dia yang menciptakan sekalian alam ini memerlukan anak? Sedangkan segala apa yang ada di langit dan di bumi adalah milik-Nya dan tunduk di bawah kekuasaan-Nya.

Wahai saudara-saudara sekalian, renungkanlah betapa agungnya ayat ini dalam menegakkan akidah tauhid yang suci. Ia mengajak kita untuk berfikir dengan waras: adakah layak bagi Tuhan yang Maha Pencipta, Maha Pengatur, dan Maha Memelihara seluruh alam ini disifatkan dengan sifat-sifat makhluk yang lemah? Tentu sekali tidak! Allah itu Maha Suci daripada segala kekurangan dan kelemahan.

Ayat ini juga menjadi peringatan kepada kita agar sentiasa menjaga lidah dan hati kita daripada terjerumus ke dalam ucapan atau kepercayaan yang boleh merosakkan akidah. Kerana sesungguhnya, perkataan yang paling berat di sisi Allah dan yang menyebabkan langit hampir pecah, bumi hampir terbelah, dan gunung-ganang hampir runtuh adalah apabila manusia mengaitkan Allah dengan sesuatu yang tidak layak bagi kebesaran-Nya.

Maka, marilah kita bersyukur kepada Allah yang telah memberikan kita hidayah Islam dan iman yang lurus. Kita tidak termasuk dalam golongan yang sesat dan menyesatkan ini. Semoga kita sentiasa istiqamah di atas jalan yang benar, menjauhi segala bentuk syirik dan khurafat, serta menghiasi diri kita dengan akidah yang bersih dan murni, agar kita termasuk dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang berjaya di dunia dan di akhirat. Amin.



📜 Ayat 2-6 — Surah Al-Kahfi

2قَيِّمًا لِّيُنذِرَ بَأْسًا شَدِيدًا مِّن لَّدُنْهُ وَيُبَشِّرَ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا حَسَنًا
(Bahkan keadaannya) tetap benar lagi menjadi pengawas turunnya Al-Quran untuk memberi amaran (kepada orang-orang yang ingkar) dengan azab yang seberat-beratnya dari sisi Allah, dan memberi berita gembira kepada orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka akan beroleh balasan yang baik.
3مَّاكِثِينَ فِيهِ أَبَدًا
Mereka tinggal tetap dalam (balasan yang baik) itu selama-lamanya.
4وَيُنذِرَ الَّذِينَ قَالُوا اتَّخَذَ اللَّهُ وَلَدًا
Dan juga Al-Quran itu memberi amaran kepada orang-orang yang berkata:" Allah mempunyai anak".
5مَّا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ وَلَا لِآبَائِهِمْ ۚ كَبُرَتْ كَلِمَةً تَخْرُجُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ ۚ إِن يَقُولُونَ إِلَّا كَذِبًا
(Sebenarnya) mereka tiada mempunyai sebarang pengetahuan mengenainya, dan tiada juga bagi datuk nenek mereka; besar sungguh perkataan syirik yang keluar dari mulut mereka; mereka hanya mengatakan perkara yang dusta.
6فَلَعَلَّكَ بَاخِعٌ نَّفْسَكَ عَلَىٰ آثَارِهِمْ إِن لَّمْ يُؤْمِنُوا بِهَٰذَا الْحَدِيثِ أَسَفًا
Maka jangan-jangan pula engkau (wahai Muhammad), membinasakan dirimu disebabkan menanggung dukacita terhadap kesan-kesan perbuatan buruk mereka, jika mereka enggan beriman kepada keterangan Al-Quran ini.
Al-KahfiIndeks Al-Quran
110Ayat
MakkiyahRevelation
4Ayat

Terjemahan — Al-Kahfi 4

Surah Al-Kahfi Ayat 4 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan juga Al-Quran itu memberi amaran kepada orang-orang yang berkata:"…

Surah Ayat 4/110 — Surah Al-Kahfi الكهف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Kahfi Dengar, Surah Al-Kahfi Terjemahan, Surah Al-Kahfi mp3, Surah Al-Kahfi pdf. Ayat 2–6. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda