Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- أَتُحَاجُّونَنَا - Adakah kamu berhujah dan berdebat dengan kami?
- مُخْلِصُونَ - Orang-orang yang ikhlas, iaitu membersihkan ibadah dan amalan semata-mata kerana Allah.
Tafsir Ayat:
Wahai Nabi Muhammad, katakanlah kepada Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) yang mendakwa bahawa mereka lebih utama di sisi Allah dan lebih berhak terhadap agama-Nya kerana kitab mereka lebih dahulu dan agama mereka lebih tua: "Adakah kamu mahu berdebat dengan kami tentang Allah dan agama-Nya?" Ini adalah satu teguran yang lembut tetapi tegas, kerana sebenarnya tidak ada ruang untuk berdebat dalam perkara yang sudah jelas kebenarannya.
Allah adalah Tuhan kami dan Tuhan kamu semua. Dia tidak khusus untuk sesuatu kaum sahaja, bahkan Dia adalah Pentadbir dan Pemelihara seluruh alam. Kami tidak lebih utama daripada kamu di sisi Allah dari sudut keturunan atau kebangsaan, dan kamu juga tidak lebih utama daripada kami. Yang membezakan hanyalah amalan dan keikhlasan.
Setiap orang akan mendapat balasan atas amalannya sendiri. Kami ada amalan kami dan kamu ada amalan kamu. Kami tidak akan ditanya tentang amalan kamu, dan kamu tidak akan ditanya tentang amalan kami. Setiap jiwa akan dibalas berdasarkan apa yang telah dikerjakannya.
Adapun kami, kami adalah orang-orang yang ikhlas kepada Allah dalam ibadah dan ketaatan. Kami tidak mempersekutukan-Nya dengan sesuatu pun, tidak menyembah selain-Nya, dan tidak pula riya' dalam amalan kami. Maka bagaimana mungkin kamu mendakwa bahawa kamu lebih berhak terhadap Allah sedangkan kamu mempersekutukan-Nya, manakala kami mengikhlaskan seluruh agama dan amalan kami hanya untuk-Nya?
Ayat ini mengajar kita satu prinsip yang sangat indah: bahawa perdebatan yang tidak berasaskan ilmu dan kebenaran hanyalah membuang masa. Orang yang benar tidak perlu berdebat dengan panjang lebar, kerana kebenaran itu cukup jelas dengan dirinya sendiri. Yang paling penting dalam hidup ini bukanlah banyaknya hujah, tetapi ikhlasnya hati dan benarnya amalan. Sesungguhnya Allah melihat hati dan amalan kita, bukan keturunan atau dakwaan kita. Maka marilah kita sama-sama memperbaiki keikhlasan kita kepada Allah, kerana itulah kunci segala kebaikan dan kemuliaan di sisi-Nya.
📜 Ayat 137-141 — Surah Al-Baqarah
Terjemahan — Al-Baqarah 139
Surah Al-Baqarah Ayat 139 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Katakanlah (wahai Muhammad): "Patutkah kamu (hai kaum Yahudi dan Nasrani)…Surah Ayat 139/286 — Surah Al-Baqarah البقرة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Baqarah Dengar, Surah Al-Baqarah Terjemahan, Surah Al-Baqarah mp3, Surah Al-Baqarah pdf. Ayat 137–141. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Tuesday, September 8, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








