طه · 81/135
ترجمه آوانگاری — طه
كُلُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَلَا تَطْغَوْا فِيهِ فَيَحِلَّ عَلَيْكُمْ غَضَبِي ۖ وَمَن يَحْلِلْ عَلَيْهِ غَضَبِي فَقَدْ هَوَىٰ ۝٨١
Kuloo min taiyibaati maa razaqnaakum wa laa tatghaw feehi fa yahilla `alaikum ghadabee wa mai yahlil `alaihi ghadabee faqad hawaa
📖 معنای فارسی
از چيزهاى پاكيزه كه شما را روزى داده‌ايم بخوريد و از حد مگذرانيدش تا مباد خشم من به شما رسد، كه هر كس كه خشم من به او برسد در آتش افتد.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • طَیِّبات: پاکیزهها و لذیذها؛ یعنی نعمتهای حلال و پاکیزه.
  • تَطْغَوْا: از حد تجاوز کنید؛ یعنی از حدود و قوانین الهی فراتر روید.
  • فَیَحِلَّ: فرود آید و لازم گردد.
  • هَوَى: هلاک شد و سقوط کرد (در دنیا و آخرت).

تفسیر آیه:

خداوند متعال در این آیه، نعمتهای خود را بر بندگانش یادآوری میکند و به آنان فرمان میدهد که از روزیهای پاکیزه و حلالی که به آنان عطا کرده است، بخورند و بهرهمند شوند. اما در کنار این اجازه و اباحه، هشدار مهمی نیز میدهد: «و لا تطغوا فیه» یعنی در بهرهمندی از این نعمتها از حدود الهی تجاوز نکنید. طغیان در نعمتها میتواند به صورتهای مختلفی ظاهر شود: اسراف و زیادهروی در خوردن و آشامیدن، فخر فروختن و تکبر ورزیدن به داشتهها، منع کردن حقوق دیگران (مانند زکات و صدقه)، یا زیر پا گذاشتن احکام حلال و حرام خداوند.

سپس خداوند میفرماید که اگر چنین طغیانی از شما سر بزند، غضب و خشم او بر شما فرود خواهد آمد. این غضب، عذاب و مجازاتی است که در دنیا یا آخرت دامنگیر انسان میشود. در ادامه، سرنوشت کسانی که مشمول غضب الهی میشوند را بیان میکند: «فقد هوی» یعنی چنین کسی هلاک شده و در پرتگاه سقوط و نابودی افتاده است؛ هم در دنیا از نعمتها محروم میشود و هم در آخرت گرفتار عذاب دردناک خواهد شد.

فواید و پیامهای آیه:

  1. شکرگزاری عملی: استفاده صحیح و معتدل از نعمتهای الهی، نشانه شکرگزاری واقعی است. کسی که نعمت را در مسیر درست و به اندازه مصرف کند، در حقیقت شکر خدا را به جا آورده است.
  2. آزادی مشروع: اسلام دین اعتدال است؛ نه رهبانیت و ترک دنیا را تجویز میکند و نه اسراف و زیادهروی را. به ما میآموزد که از لذتهای حلال دنیا بهرهمند شویم، اما در چارچوب قوانین الهی.
  3. هشدار درباره عواقب ناسپاسی: طغیان در نعمتها، انسان را از مسیر بندگی خارج میکند و او را به ورطه هلاکت میکشاند. این آیه به ما میآموزد که نعمتهای الهی امانت هستند و باید در مصرف آنها مسئولیتپذیر باشیم.
  4. رحمت و غضب الهی: خداوند هم رحیم است و هم عادل. غضب او نتیجه اعمال نادرست خود انسانهاست، نه ظلمی از جانب خدا. بنابراین، با رعایت حدود الهی میتوانیم از رحمت و محبت او بهرهمند شویم و از غضبش در امان بمانیم.
  5. دنیا و آخرت به هم پیوستهاند: این آیه نشان میدهد که رفتار ما در دنیا، سرنوشت ما را در آخرت رقم میزند. کسی که در دنیا طغیان کند، در آخرت نیز هلاک و نابود خواهد شد. پس باید با تقوا و پرهیزکاری، سعادت هر دو جهان را برای خود تضمین کنیم.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 79-83 — طه

79وَأَضَلَّ فِرْعَوْنُ قَوْمَهُ وَمَا هَدَىٰ
فرعون قومش را گمراه كرد، نه راهنمايى.
80يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ قَدْ أَنجَيْنَاكُم مِّنْ عَدُوِّكُمْ وَوَاعَدْنَاكُمْ جَانِبَ الطُّورِ الْأَيْمَنَ وَنَزَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَالسَّلْوَىٰ
اى بنى‌اسرائيل، شما را از دشمنتان رهانيديم و با شما در جانب راست كوه طور وعده نهاديم و برايتان مَنّ و سَلوى نازل كرديم.
81كُلُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَلَا تَطْغَوْا فِيهِ فَيَحِلَّ عَلَيْكُمْ غَضَبِي ۖ وَمَن يَحْلِلْ عَلَيْهِ غَضَبِي فَقَدْ هَوَىٰ
از چيزهاى پاكيزه كه شما را روزى داده‌ايم بخوريد و از حد مگذرانيدش تا مباد خشم من به شما رسد، كه هر كس كه خشم من به او برسد در آتش افتد.
82وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِّمَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَىٰ
هر كس كه توبه كند و ايمان آورد و كار شايسته كند و به راه هدايت بيفتد، مى‌آمرزمش.
83۞ وَمَا أَعْجَلَكَ عَن قَوْمِكَ يَا مُوسَىٰ
اى موسى، چه چيز تو را واداشت تا بر قومت پيشى گيرى؟
طهفهرست قرآن
135آیه
مکیRevelation
81آیه

ترجمه — طه 81

سوره طه آیه 81 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : از چيزهاى پاكيزه كه شما را روزى داده‌ايم بخوريد و…

سوره آیه 81/135 — طه طه (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: طه گوش دهید, طه ترجمه, طه mp3, طه pdf. آیه 79–83. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید