قصص · 23/88
ترجمه آوانگاری — قصص
وَلَمَّا وَرَدَ مَاءَ مَدْيَنَ وَجَدَ عَلَيْهِ أُمَّةً مِّنَ النَّاسِ يَسْقُونَ وَوَجَدَ مِن دُونِهِمُ امْرَأَتَيْنِ تَذُودَانِ ۖ قَالَ مَا خَطْبُكُمَا ۖ قَالَتَا لَا نَسْقِي حَتَّىٰ يُصْدِرَ الرِّعَاءُ ۖ وَأَبُونَا شَيْخٌ كَبِيرٌ ۝٢٣
Wa lammaa warada maaa`a Madyana wajada `alaihi ummatam minannaasi yasqoona wa wajada min doonihimum ra ataini tazoodaani qaala maa khatubkumaa qaalataa laa nasqee hataa yusdirar ri`aaa`u wa aboonaa shaikhun kabeer
📖 معنای فارسی
چون به آب مدين رسيد، گروهى از مردم را ديد كه چارپايان خود را آب مى‌دهند و پشت سرشان دو زن را ديد كه گوسفندان خود را باز مى‌رانند. گفت: شما چه مى‌كنيد؟ گفتند: ما آب نمى‌دهيم تا آنگاه كه چوپانان باز گردند، كه پدر ما پيرى بزرگوار است.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی واژگان:

  • وَرَدَ: رسید، وارد شد.
  • مَدْيَنَ: شهری در سرزمین شام (یا منطقهای در شمال حجاز) که قوم شعیب در آن میزیستند.
  • أُمَّةً: گروهی از مردم.
  • يَسْقُونَ: (دامهایشان را) آب میدهند.
  • مِن دُونِهِمْ: در کناری و جدای از آنان.
  • تَذُودَانِ: (دو زن) گوسفندان خود را از آب بازمیداشتند و دور نگه میداشتند.
  • مَا خَطْبُكُمَا: چه کار و چه مشکلی دارید؟ / شأن و وضع شما چیست؟
  • يُصْدِرَ الرِّعَاءُ: چوپانان (دامهایشان را) از آب بازگردانند و کنار روند.
  • شَيْخٌ كَبِيرٌ: پیری سالخورده و ناتوان.

تفسیر آیه:

هنگامی که موسی علیهالسلام پس از ترک مصر، به چاه آبی در سرزمین مدین رسید، با صحنهای روبهرو شد که در آن گروهی از مردم گرد آمده بودند و به دامهای خود آب میدادند. در گوشهای جدا از آنان، دو زن را دید که گوسفندان خود را از آب دور نگه داشته بودند و اجازه نمیدادند گوسفندانشان با گوسفندان دیگران مخلوط شوند یا به آب نزدیک شوند. موسی که مردی جوان و نیرومند بود، با دیدن این صحنه، دلش به حال آن دو زن سوخت و با مهربانی پرسید: «شما دو نفر چه کار و چه مشکلی دارید؟ چرا دامهایتان را آب نمیدهید؟»

آن دو زن در پاسخ گفتند: «ما هرگز با مردان برای آب دادن دامها مخلوط نمیشویم و توانایی رقابت و ازدحام با آنان را نداریم. بنابراین صبر میکنیم تا همه چوپانان دامهایشان را آب دهند و از سر چاه کنار روند، سپس ما به نوبت دامهای خود را آب میدهیم. پدر ما نیز مردی سالخورده و ناتوان است که توانایی آوردن گوسفندان به اینجا و آب دادن به آنها را ندارد، به همین دلیل ما این کار را بر عهده گرفتهایم.»

این گفتار نشان میدهد که آن دو زن با وجود ضعف جسمانی، عفیف و باوقار بودند و از اختلاط با مردان بیگانه پرهیز میکردند. موسی نیز با شنیدن این سخن، درک کرد که آنان نیازمند کمک هستند و این آغاز آشنایی او با خانواده شعیب پیامبر شد.


فواید و پیامهای آیه:

  1. اخلاق جوانمردی و کمک به نیازمندان: موسی علیهالسلام با اینکه خودش غریب و آواره بود، اما به فریاد دو زن ناتوان رسید. این درس بزرگی است که مسلمانان باید در هر شرایطی به یاری یکدیگر بشتابند، حتی اگر خودشان در سختی باشند.
  2. عفت و پاکدامنی در جامعه: رفتار آن دو زن نشان میدهد که حتی در شرایط سخت، حفظ عفت و دوری از اختلاط ناروا با نامحرمان یک ارزش والاست و نباید به بهانه نیاز، از این اصل مهم کوتاه آمد.
  3. احترام به سالمندان و تقسیم مسئولیت: دختران با اینکه جوان بودند، بار سنگین کار پدر پیر را بر دوش کشیدند و این نمونهای زیبا از نیکی به والدین و احترام به بزرگترهاست.
  4. صبر و پرهیز از ازدحام و رقابت ناسالم: آن دو زن به جای رقابت با مردان و ایجاد درگیری، صبر کردند تا نوبتشان شود. این صبر و مدارا، آرامش و احترام را در جامعه به همراه دارد.
  5. پاداش الهی برای کمک به نیازمندان: همین کمک کوچک موسی، زمینهساز آرامش، همسر شایسته و زندگی جدیدی برای او در مدین شد. این نشان میدهد که خداوند نیکوکاران را بیپاداش نمیگذارد و هر کار خیری، نتیجهای نیکو در پی دارد.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 21-25 — قصص

21فَخَرَجَ مِنْهَا خَائِفًا يَتَرَقَّبُ ۖ قَالَ رَبِّ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ
ترسان و نگران از شهر بيرون شد. گفت: اى پروردگار من، مرا از ستمكاران رهايى بخش.
22وَلَمَّا تَوَجَّهَ تِلْقَاءَ مَدْيَنَ قَالَ عَسَىٰ رَبِّي أَن يَهْدِيَنِي سَوَاءَ السَّبِيلِ
چون به جانب مدين روان شد، گفت: شايد پروردگار من مرا به راه راست رهبرى كند.
23وَلَمَّا وَرَدَ مَاءَ مَدْيَنَ وَجَدَ عَلَيْهِ أُمَّةً مِّنَ النَّاسِ يَسْقُونَ وَوَجَدَ مِن دُونِهِمُ امْرَأَتَيْنِ تَذُودَانِ ۖ قَالَ مَا خَطْبُكُمَا ۖ قَالَتَا لَا نَسْقِي حَتَّىٰ يُصْدِرَ الرِّعَاءُ ۖ وَأَبُونَا شَيْخٌ كَبِيرٌ
چون به آب مدين رسيد، گروهى از مردم را ديد كه چارپايان خود را آب مى‌دهند و پشت سرشان دو زن را ديد كه گوسفندان خود را باز مى‌رانند. گفت: شما چه مى‌كنيد؟ گفتند: ما آب نمى‌دهيم تا آنگاه كه چوپانان باز گردند، كه پدر ما پيرى بزرگوار است.
24فَسَقَىٰ لَهُمَا ثُمَّ تَوَلَّىٰ إِلَى الظِّلِّ فَقَالَ رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ
گوسفندانشان را آب داد. سپس به سايه بازگشت و گفت: اى پروردگار من، من به آن نعمتى كه برايم مى‌فرستى نيازمندم.
25فَجَاءَتْهُ إِحْدَاهُمَا تَمْشِي عَلَى اسْتِحْيَاءٍ قَالَتْ إِنَّ أَبِي يَدْعُوكَ لِيَجْزِيَكَ أَجْرَ مَا سَقَيْتَ لَنَا ۚ فَلَمَّا جَاءَهُ وَقَصَّ عَلَيْهِ الْقَصَصَ قَالَ لَا تَخَفْ ۖ نَجَوْتَ مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ
يكى از آن دو زن كه به آزرم راه مى‌رفت نزد او آمد و گفت: پدرم تو را مى‌خواند تا مزد آب‌دادنت را بدهد. چون نزد او آمد و سرگذشت خويش بگفت، گفت: مترس، كه تو از مردم ستمكاره نجات يافته‌اى.
قصصفهرست قرآن
88آیه
مکیRevelation
23آیه

ترجمه — قصص 23

سوره قصص آیه 23 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : چون به آب مدين رسيد، گروهى از مردم را ديد…

سوره آیه 23/88 — قصص القصص (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: قصص گوش دهید, قصص ترجمه, قصص mp3, قصص pdf. آیه 21–25. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید