Meal — Tafsir
Kelime Anlamları:
- Âyâtullah: Allah'ın varlığına ve birliğine delalet eden deliller, mucizeler ve Kur'an ayetleri.
- Likâihî: Allah'ın huzuruna çıkmak, yani ahirette O'nunla karşılaşmak, hesap gününe iman etmek.
- Yeis: Ümit kesmek, umutsuzluğa düşmek, rahmetten tamamen ümidini kesmek.
- Azâbün elîm: Acı veren, şiddetli ve ıstırap veren ceza.
Tefsir:
Bu ayet-i kerimede Yüce Allah, küfürde direnen ve O'nun ayetlerini yalanlayan kimselerin akıbetini haber vermektedir. Allah'ın apaçık delillerini, gönderdiği peygamberleri ve indirdiği kitapları inkâr edenler, aynı zamanda O'nunla karşılaşmayı, yani öldükten sonra dirilmeyi ve hesap gününü de yalanlamışlardır. İşte bu kimseler, kıyamet günü geldiğinde kendilerini bekleyen azabı gördükleri anda Allah'ın rahmetinden tamamen ümitlerini keseceklerdir. Çünkü onlar, dünyada iken bu rahmete ulaşmanın yollarını bile bile reddetmişlerdir.
Allah Teâlâ, "onlar benim rahmetimden ümit kestiler" buyurarak, bu kimselerin durumunu geçmiş zaman kalıbıyla ifade etmiştir. Bu, olacak olan şeyin kesinliğini ve muhakkak gerçekleşeceğini vurgulamak içindir. Onlar için ahirette acı verici, dayanılmaz bir azap hazırlanmıştır. Bu azap, onların dünyada iken Allah'ın ayetlerine karşı gösterdikleri inat ve kibirden dolayıdır.
Bu ayet, Mekkeli müşriklere yönelik bir uyarı ve hatırlatmadır. Onlar, Hz. İbrahim'in (a.s.) kavminden olmalarına rağmen, onun tevhid mücadelesinden ders almamışlar ve Allah'ın birliğini inkâr etmeye devam etmişlerdir. Bu sebeple onlara, Allah'ın rahmetinden mahrum kalacakları ve acı bir azaba uğrayacakları haber verilmektedir.
Ders ve İbret:
Ey insan! Bu ayet, Allah'ın rahmetinin genişliğini ve O'nun affının büyüklüğünü hatırlatırken, aynı zamanda küfürde ısrar edenlerin sonunun ne kadar acı olduğunu da gözler önüne sermektedir. Allah'ın kapısı, tövbe eden herkese son nefese kadar açıktır. Ancak ayetleri yalanlamak, peygamberlere düşmanlık etmek ve ahireti inkâr etmek, insanı rahmet kapısından uzaklaştıran en büyük engellerdir.
Sevgili kardeşim! Sakın Allah'ın rahmetinden ümit kesme. O'nun rahmeti her şeyi kuşatmıştır. Ancak bu rahmete ulaşmanın yolu, O'nun ayetlerine iman etmek, peygamberlerin getirdiklerini tasdik etmek ve ahiret gününe kesin olarak inanmaktır. Bu imanı kalbinde taşıyan kimse, dünyada huzur bulur, ahirette ise Allah'ın rahmetine ve cennetine kavuşur. Allah'ın rahmetinden uzak kalmak ise, dünyada da ahirette de en büyük kayıptır. O halde Rabbine yönel, O'nun ayetlerini düşün ve O'nunla karşılaşacağın güne hazırlan. Çünkü o gün, hiç kimsenin inkârının fayda vermeyeceği, sadece iman ve salih amelin kurtuluşa vesile olacağı gündür.
📜 Ayet 21-25 — Ankebût Suresi
Meal — Ankebût 23
Ankebût Suresi Ayet 23 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Allah'ın ayetlerini ve O'na kavuşmayı inkar edenler, işte onlar Benim…Sûre Ayet 23/69 — Ankebût Suresi العنكبوت (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Ankebût Suresi Dinle, Ankebût Suresi Meal, Ankebût Suresi mp3, Ankebût Suresi pdf. Ayet 21–25. Türkçe Anlam: Azərbaycan.
Bizim için dua et, teşekkürler










