Ali Imran · 113/200
Terjemahan Transliterasi — Surah Ali Imran
۞ لَيْسُوا سَوَاءً ۗ مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ أُمَّةٌ قَائِمَةٌ يَتْلُونَ آيَاتِ اللَّهِ آنَاءَ اللَّيْلِ وَهُمْ يَسْجُدُونَ ۝١١٣
Laisoo sawaaa`a; min Ahlil Kitaabi ummatun qaaa`imatuny yatloona Aayaatil laahi aanaaa`al laili wa hum yasjudoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Ahli-ahli Kitab itu tidaklah sama. Di antaranya ada golongan yang (telah memeluk Islam dan) tetap (berpegang kepada ugama Allah yang benar) mereka membaca ayat-ayat Allah (Al-Quran) pada waktu malam, semasa mereka sujud (mengerjakan sembahyang).

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • أُمَّةٌ قَائِمَةٌ - Satu golongan yang tegak dan istiqamah di atas kebenaran.
  • يَتْلُونَ - Mereka membaca dengan penuh penghayatan.
  • آنَاءَ اللَّيْلِ - Waktu-waktu di malam hari (satu jam demi satu jam).
  • يَسْجُدُونَ - Mereka bersolat dan sujud kepada Allah.

Tafsir Ayat:

Allah SWT menjelaskan bahawa tidaklah sama keadaan semua Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani). Sesungguhnya di kalangan mereka terdapat satu golongan yang tegak di atas kebenaran, istiqamah dalam menjalankan perintah Allah, dan teguh memegang ajaran-Nya. Golongan ini membaca ayat-ayat Allah dengan penuh khusyuk pada waktu-waktu malam, mereka mendirikan solat dan sujud kepada Allah dengan penuh keikhlasan.

Golongan yang dimaksudkan ini adalah mereka yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, seperti Abdullah bin Salam dan para sahabatnya yang telah memeluk Islam. Mereka adalah orang-orang yang benar-benar menghayati kitab suci, bukan sekadar membacanya tanpa memahami maknanya. Mereka menghidupkan malam-malam mereka dengan tilawah Al-Quran dan solat, kerana mereka sedar bahawa malam adalah waktu yang paling afdal untuk bermunajat kepada Allah.

Ketika orang-orang Yahudi yang ingkar berkata bahawa hanya orang-orang yang hina di kalangan mereka yang beriman kepada Nabi Muhammad SAW, Allah membantah dakwaan tersebut dengan menjelaskan bahawa tidak semua Ahli Kitab itu sama. Ada di kalangan mereka yang beriman dengan ikhlas dan ada pula yang sesat. Golongan yang beriman inilah yang akan mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah.


Pengajaran dan Nasihat:

Wahai saudara seislamku yang dikasihi Allah! Ayat ini mengajar kita bahawa setiap insan itu tidak sama di sisi Allah. Yang membezakan mereka adalah keimanan dan ketakwaan, bukan keturunan atau bangsa. Allah menilai hamba-Nya berdasarkan amal soleh dan keikhlasan hati.

Marilah kita jadikan malam-malam kita sebagai waktu untuk mendekatkan diri kepada Allah. Bangunlah di sepertiga malam, bacalah Al-Quran dengan penuh penghayatan, dan dirikanlah solat sunat. Sesungguhnya Allah sangat menyayangi hamba-hamba-Nya yang sentiasa bermunajat kepada-Nya di waktu malam.

Ayat ini juga mengingatkan kita agar tidak berputus asa dalam berdakwah. Walaupun ramai yang menolak kebenaran, pasti ada hati-hati yang terbuka untuk menerima hidayah. Teruskanlah menyeru kepada kebaikan dengan hikmah dan kelembutan, kerana hidayah itu di tangan Allah, dan Dia akan memberikannya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya.

Semoga kita semua termasuk dalam golongan yang tegak di atas kebenaran, yang membaca ayat-ayat Allah dan sujud kepada-Nya, serta mendapat syafaat di akhirat kelak. Amin.



📜 Ayat 111-115 — Surah Ali Imran

111لَن يَضُرُّوكُمْ إِلَّا أَذًى ۖ وَإِن يُقَاتِلُوكُمْ يُوَلُّوكُمُ الْأَدْبَارَ ثُمَّ لَا يُنصَرُونَ
Mereka (kaum Yahudi dan Nasrani) tidak sekali-kali akan membahayakan kamu, kecuali menyakiti (perasaan kamu dengan ejekan dan tuduhan yang tidak berasas). Dan jika mereka memerangi kamu, mereka akan berpaling lari membelakangkan kamu (kalah dengan sehina-hinanya); sesudah itu mereka tidak akan mencapai kemenangan.
112ضُرِبَتْ عَلَيْهِمُ الذِّلَّةُ أَيْنَ مَا ثُقِفُوا إِلَّا بِحَبْلٍ مِّنَ اللَّهِ وَحَبْلٍ مِّنَ النَّاسِ وَبَاءُوا بِغَضَبٍ مِّنَ اللَّهِ وَضُرِبَتْ عَلَيْهِمُ الْمَسْكَنَةُ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ كَانُوا يَكْفُرُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ وَيَقْتُلُونَ الْأَنبِيَاءَ بِغَيْرِ حَقٍّ ۚ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَوا وَّكَانُوا يَعْتَدُونَ
Mereka ditimpakan kehinaan (dari segala jurusan) di mana sahaja mereka berada, kecuali dengan adanya sebab dari Allah dan adanya sebab dari manusia. Dan sudah sepatutnya mereka beroleh kemurkaan dari Allah, dan mereka ditimpakan kemiskinan (dari segala jurusan). Yang demikian itu, disebabkan mereka sentiasa kufur ingkar akan ayat-ayat Allah (perintah-perintahNya), dan mereka membunuh Nabi-nabi dengan tiada alasan yang benar. Semuanya itu disebabkan mereka derhaka dan mereka sentiasa mencerobohi (hukum-hukum Allah).
113۞ لَيْسُوا سَوَاءً ۗ مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ أُمَّةٌ قَائِمَةٌ يَتْلُونَ آيَاتِ اللَّهِ آنَاءَ اللَّيْلِ وَهُمْ يَسْجُدُونَ
Ahli-ahli Kitab itu tidaklah sama. Di antaranya ada golongan yang (telah memeluk Islam dan) tetap (berpegang kepada ugama Allah yang benar) mereka membaca ayat-ayat Allah (Al-Quran) pada waktu malam, semasa mereka sujud (mengerjakan sembahyang).
114يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَأُولَٰئِكَ مِنَ الصَّالِحِينَ
Mereka beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), dan mereka pula segera segera pada mengerjakan berbagai-bagai kebajikan. Mereka (yang demikian sifatnya), adalah dari orang-orang yang soleh.
115وَمَا يَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ فَلَن يُكْفَرُوهُ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِالْمُتَّقِينَ
Dan apa sahaja kebajikan yang mereka kerjakan, maka mereka tidak sekali-kali akan diingkari (atau disekat dari mendapat pahalanya). Dan (ingatlah), Allah sentiasa mengetahui akan keadaan orang-orang yang bertaqwa.
Ali ImranIndeks Al-Quran
200Ayat
MadaniyahRevelation
113Ayat

Terjemahan — Ali Imran 113

Surah Ali Imran Ayat 113 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Ahli-ahli Kitab itu tidaklah sama. Di antaranya ada golongan yang…

Surah Ayat 113/200 — Surah Ali Imran آل عمران (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ali Imran Dengar, Surah Ali Imran Terjemahan, Surah Ali Imran mp3, Surah Ali Imran pdf. Ayat 111–115. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda