Qul lillazeena kafaroosatughlaboona wa tuhsharoona ilaa jahannam; wa bi`sal mihaad
📖 Terjemahan (Dalam Bahasa Melayu)
📖 Dalam Bahasa Melayu
Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang kafir itu: "Kamu akan dikalahkan (di dunia ini) dan akan dihimpunkan (pada hari kiamat) ke dalam neraka Jahannam, dan itulah seburuk-buruk tempat yang disediakan".
🌐 Additional reference in Bahasa Indonesia
🌐 Bahasa Indonesia
Katakanlah kepada orang-orang yang kafir: "Kamu pasti akan dikalahkan (di dunia ini) dan akan digiring ke dalam neraka Jahannam. Dan itulah tempat yang seburuk-buruknya".
سَتُغْلَبُونَ – kamu akan dikalahkan dan ditewaskan.
تُحْشَرُونَ – kamu akan dihimpun dan digiring.
الْمِهَادُ – hamparan, tempat tidur, atau tempat berdiam.
Tafsir Ayat:
Wahai Rasulullah ﷺ, sampaikanlah kepada orang-orang kafir — sama ada mereka daripada kalangan Yahudi mahupun musyrikin Quraisy yang dahulunya memandang rendah terhadap kemenangan umat Islam — bahawa mereka akan tetap dikalahkan di dunia ini, sebagaimana yang telah terbukti dalam Perang Badar. Mereka juga akan mati dalam keadaan kufur, tanpa sempat bertaubat, kemudian pada hari kiamat nanti mereka akan dihimpun dan digiring menuju ke neraka Jahannam. Neraka itulah menjadi hamparan dan tempat tinggal yang kekal bagi mereka. Sungguh, seburuk-buruk tempat berdiam dan sejahat-jahat tempat kembali adalah neraka Jahannam.
Ayat ini merupakan satu ancaman yang tegas daripada Allah SWT kepada golongan kafir yang menentang kebenaran. Ia juga menjadi satu jaminan kemenangan bagi orang-orang beriman, bahawa Allah sentiasa bersama mereka selagi mereka berpegang teguh dengan agama-Nya. Kemenangan di dunia hanyalah satu bentuk sokongan daripada Allah, manakala azab di akhirat adalah balasan yang kekal dan lebih pedih.
Renungilah wahai saudara seislam — betapa besarnya rahmat Allah kepada kita yang telah diberi petunjuk kepada iman. Maka bersyukurlah, perbanyakkan amal soleh, dan janganlah sekali-kali merasa sombong atau lalai, kerana kesudahan yang baik hanyalah bagi orang-orang yang bertakwa. Semoga kita semua dijauhkan daripada kesudahan yang buruk dan ditempatkan dalam syurga-Nya yang penuh nikmat. Amin.
Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang kafir itu: "Kamu akan dikalahkan (di dunia ini) dan akan dihimpunkan (pada hari kiamat) ke dalam neraka Jahannam, dan itulah seburuk-buruk tempat yang disediakan".
Sebenarnya harta benda orang-orang kafir, dan juga anak-pinak mereka tidak sekali-kali akan menyelamatkan mereka dari (azab seksa) Allah sedikit juapun; dan mereka itulah bahan bakaran api neraka.
(Keadaan orang-orang kafir itu) sama seperti keadaan kaum Firaun, dan orang-orang yang terdahulu dari mereka; mereka mendustakan ayat-ayat keterangan Kami, lalu Allah menyeksa mereka disebabkan dosa-dosa mereka. Dan (ingatlah), Allah Maha berat azab seksaNya.
Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang kafir itu: "Kamu akan dikalahkan (di dunia ini) dan akan dihimpunkan (pada hari kiamat) ke dalam neraka Jahannam, dan itulah seburuk-buruk tempat yang disediakan".
Sesungguhnya telah ada satu tanda (bukti) bagi kamu pada (peristiwa) dua pasukan yang telah bertemu (di medan perang); satu pasukan (orang-orang Islam) berperang pada jalan Allah (kerana mempertahankan ugama Allah), dan yang satu lagi dari golongan kafir musyrik. Mereka (yang kafir itu) melihat orang-orang Islam dengan pandangan mata biasa - dua kali ramainya berbanding dengan mereka sendiri. Dan Allah sentiasa menguatkan sesiapa yang dikehendakiNya, dengan memberikan pertolonganNya. Sesungguhnya pada peristiwa itu terdapat satu pengajaran yang memberi insaf bagi orang-orang yang berfikiran (yang celik mata hatinya).
Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).
Surah Ali Imran Ayat 12 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang kafir itu: "Kamu akan dikalahkan…
Surah Ayat 12/200 — Surah Ali Imran آل عمران (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ali Imran Dengar, Surah Ali Imran Terjemahan, Surah Ali Imran mp3, Surah Ali Imran pdf. Ayat 10–14. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Laman SurahQuran diasaskan sebagai usaha kecil untuk berkhidmat kepada Kitab yang mulia dan Sunnah yang suci, menyeru kepada Allah dan memudahkan ilmu syariat mengikut manhaj Al-Quran dan Sunnah. Kami memuji dan bersyukur kepada Allah atas kurniaan-Nya, dan memohon agar Dia menerima amalan kami dan menjadikannya ikhlas kerana wajah-Nya yang mulia.