Ali Imran · 29/200
Terjemahan Transliterasi — Surah Ali Imran
قُلْ إِن تُخْفُوا مَا فِي صُدُورِكُمْ أَوْ تُبْدُوهُ يَعْلَمْهُ اللَّهُ ۗ وَيَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ۝٢٩
Qul in tukhfoo maa fee sudoorikum aw tubdoohu ya`lamhul laah; wa ya`lamu maa fis samaawaati wa maa fil ard; wallaahu `alaa kulli shai`in Qadeer
📖 Dalam Bahasa Melayu
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam dada kamu atau kamu melahirkannya, nescaya Allah mengetahuinya; dan Ia mengetahui segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • تُخْفُوا - kamu sembunyikan
  • صُدُورِكُمْ - hati kamu
  • تُبْدُوهُ - kamu zahirkan
  • يَعْلَمْهُ - Allah mengetahuinya
  • قَدِيرٌ - Maha Berkuasa

Tafsir Ayat:

Wahai Nabi Muhammad, katakanlah kepada orang-orang yang beriman: "Sama ada kamu menyembunyikan apa yang ada di dalam hati kamu seperti perasaan cenderung kepada orang-orang kafir dan membantu mereka, atau kamu menzahirkannya secara terang-terangan, Allah tetap mengetahuinya dengan pengetahuan yang meliputi segala-galanya. Tiada sesuatu pun yang tersembunyi daripada Allah, kerana ilmu-Nya meliputi seluruh isi langit dan bumi. Allah mengetahui segala yang berlaku di alam semesta ini, baik yang zahir mahupun yang tersembunyi.

Ayat ini mengingatkan kita bahawa Allah Maha Mengetahui segala isi hati hamba-Nya. Tidak ada satu pun rahsia yang tersembunyi daripada-Nya, walaupun sekecil zarah di dalam hati. Oleh itu, sebagai hamba yang beriman, kita hendaklah sentiasa menjaga hati kita daripada perkara-perkara yang dilarang Allah seperti perasaan cenderung kepada musuh-musuh Islam. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa ke atas segala sesuatu, dan Dia mampu untuk membalas setiap amalan kita sama ada yang baik mahupun yang buruk.

Wahai saudara-saudara seislam, ketahuilah bahawa Allah yang menciptakan langit dan bumi ini pasti mengetahui segala isi hati kita. Maka sucikanlah hati kita daripada segala sifat yang dilarang, dan isilah ia dengan keikhlasan, kecintaan kepada Allah dan Rasul-Nya, serta kasih sayang sesama mukmin. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk memberi ganjaran kepada orang-orang yang berbuat baik dan membalas orang-orang yang melakukan kejahatan.



📜 Ayat 27-31 — Surah Ali Imran

27تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ ۖ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ ۖ وَتَرْزُقُ مَن تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ
"Engkaulah (wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya".
28لَّا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۖ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْءٍ إِلَّا أَن تَتَّقُوا مِنْهُمْ تُقَاةً ۗ وَيُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ ۗ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ
Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali.
29قُلْ إِن تُخْفُوا مَا فِي صُدُورِكُمْ أَوْ تُبْدُوهُ يَعْلَمْهُ اللَّهُ ۗ وَيَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam dada kamu atau kamu melahirkannya, nescaya Allah mengetahuinya; dan Ia mengetahui segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
30يَوْمَ تَجِدُ كُلُّ نَفْسٍ مَّا عَمِلَتْ مِنْ خَيْرٍ مُّحْضَرًا وَمَا عَمِلَتْ مِن سُوءٍ تَوَدُّ لَوْ أَنَّ بَيْنَهَا وَبَيْنَهُ أَمَدًا بَعِيدًا ۗ وَيُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ ۗ وَاللَّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ
(Ingatlah) hari (kiamat yang padanya) tiap-tiap seorang akan mendapati apa sahaja kebaikan yang telah dikerjakannya, sedia (dibentangkan kepadanya dalam surat-surat amalnya); dan demikian juga apa sahaja kejahatan yang telah dikerjakannya. (ketika itu tiap-tiap orang yang bersalah) ingin kalau ada jarak yang jauh di antaranya dengan amalnya yang jahat itu. Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan (ingatlah juga), Allah Amat belas kasihan kepada hamba-hambaNya.
31قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
Ali ImranIndeks Al-Quran
200Ayat
MadaniyahRevelation
29Ayat

Terjemahan — Ali Imran 29

Surah Ali Imran Ayat 29 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam…

Surah Ayat 29/200 — Surah Ali Imran آل عمران (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ali Imran Dengar, Surah Ali Imran Terjemahan, Surah Ali Imran mp3, Surah Ali Imran pdf. Ayat 27–31. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda