Meal — Tafsir
Kelime Anlamları:
- يُؤْذُونَ: eziyet ederler, incitirler, rahatsız ederler.
- بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا: onların işlemedikleri bir suç sebebiyle, hak etmedikleri bir şey yüzünden.
- احْتَمَلُوا: yüklenmişlerdir, üstlenmişlerdir.
- بُهْتَانًا: iftira, yalan, asılsız suçlama.
- إِثْمًا مُّبِينًا: apaçık, büyük bir günah.
Tefsir:
Bu âyet-i kerîme, mümin erkeklere ve mümin kadınlara, hak etmedikleri halde eziyet edenlerin, onları incitenlerin ve onlara iftira atanların ne kadar büyük bir vebal altına girdiklerini haber vermektedir. Allah Teâlâ burada, müminlere yönelik her türlü sözlü veya fiilî eziyeti, haksız yere onları üzmeyi, onlar hakkında yalan sözler söylemeyi, onları suçlamayı ve onlara iftira etmeyi şiddetle yasaklamaktadır.
Bu âyetin iniş sebebi olarak, münafıkların Hz. Âişe (r.anha) ve Safvân (r.a) hakkında ortaya attıkları büyük iftira olayı zikredilir. O dönemde münafıklar, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hanımı ve sahabeden birine karşı asılsız suçlamalarda bulunmuşlar, bu suretle hem onları incitmişler hem de müminler topluluğunu üzmüşlerdir. Allah Teâlâ bu âyetle, bu tür davranışların en büyük iftira ve apaçık bir günah olduğunu bildirmiştir.
Âyet, yalnızca o olayla sınırlı değildir; kıyamete kadar bütün müminleri kapsayan genel bir hükümdür. Bir müminin, kardeşinin işlemediği bir suçla itham edilmesi, onun hakkında kötü söz söylenmesi, onunla alay edilmesi, ona hakaret edilmesi veya onu üzecek herhangi bir davranışta bulunulması, bu âyetin kapsamına girer. Bu davranışlar, kişinin üzerine hem büyük bir iftira yükü hem de apaçık bir günah yükler.
Sevgili kardeşlerim! Bu âyet bize, müminlere karşı nasıl davranmamız gerektiğini öğretmektedir. Mümin, müminin kardeşidir; ona eziyet etmek, onu incitmek, onun hakkında kötü düşünmek ve kötü söz söylemek, Allah katında en büyük günahlardandır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: "Müslüman, elinden ve dilinden diğer Müslümanların güvende olduğu kimsedir." (Buhârî, Müslim)
Öyleyse bizler de dilimizi ve elimizi kardeşlerimizden uzak tutalım. Onların haklarını koruyalım, onlara karşı her zaman iyi niyetli olalım. Unutmayalım ki, bir mümini incitmek, Rabbimizin rızasını kaybetmeye sebep olur. Hâlbuki müminler birbirlerini sever, birbirlerine destek olur ve birbirlerinin iyiliğini isterler. Bu güzel ahlâkı hayatımıza hâkim kıldığımızda, hem dünyada huzur buluruz hem de ahirette Allah'ın rızasına ve cennetine kavuşuruz. Allah hepimizi, müminlere eziyet edenlerden değil, onlara merhamet edenlerden eylesin. Âmin.
📜 Ayet 56-60 — Ahzâb
Meal — Ahzâb 58
Sure Ahzâb Ayet 58 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : İnanan erkek ve kadınları, yapmadıkları bir şeyden ötürü incitenler, şüphesiz…Sure Ayet 58/73 — Ahzâb الأحزاب (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Ahzâb Dinle, Ahzâb Meal, Ahzâb mp3, Ahzâb pdf. Ayet 56–60. Türkçe Anlam: Azərbaycan.
Bizim için dua et, teşekkürler










