At-Tur · 21/49
Terjemahan Transliterasi — Surah At-Tur
وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُم بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُم مِّنْ عَمَلِهِم مِّن شَيْءٍ ۚ كُلُّ امْرِئٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ ۝٢١
Wallazeena aamanoo wattaba`at hum zurriyyatuhum bieemaanin alhaqnaa bihim zurriyyatahum wa maaa alatnaahum min `amalihim min shai`; kullum ri`im bimaa kasaba raheen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan orang-orang yang beriman yang diturut oleh zuriat keturunannya dengan keadaan beriman, Kami hubungkan (himpunkan) zuriat keturunannya itu dengan mereka (di dalam Syurga); dan Kami (dengan itu) tidak mengurangi sedikitpun dari pahala amal-amal mereka; tiap-tiap seorang manusia terikat dengan amal yang dikerjakannya.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • أَلْحَقْنَا - Kami gabungkan / Kami pertemukan
  • أَلَتْنَاهُمْ - Kami kurangkan / Kami kurangi
  • رَهِينٌ - Terikat / tertahan / bergantung

Tafsir Ayat:

Allah Subhanahu wa Ta'ala menerangkan satu lagi nikmat besar yang disediakan untuk hamba-hamba-Nya yang beriman, iaitu nikmat pertemuan bersama keluarga dan zuriat keturunan di dalam syurga. Bagi mereka yang beriman dan diikuti oleh anak-anak serta keturunan mereka dalam keimanan — sama ada anak-anak yang sudah dewasa beriman dengan keimanan mereka sendiri, mahupun anak-anak kecil yang mengikut keimanan ibu bapa mereka — maka Allah akan menggabungkan mereka semua di dalam syurga pada darjat yang sama dengan ibu bapa mereka.

Ini adalah satu kemuliaan dan kurniaan istimewa daripada Allah, kerana anak-anak itu mungkin tidak mencapai amalan dan darjat setinggi ibu bapa mereka, tetapi Allah tetap mengangkat darjat mereka untuk menemani ibu bapa mereka di syurga. Hal ini dilakukan agar hati ibu bapa menjadi tenang dan gembira melihat anak-anak mereka berada di sisi mereka dalam kenikmatan yang sama. Allah tidak mengurangkan sedikit pun pahala amalan ibu bapa mereka kerana menggabungkan anak-anak itu bersama mereka — setiap orang tetap mendapat ganjaran penuh atas amalannya sendiri.

Kemudian Allah menegaskan satu prinsip keadilan yang agung: setiap jiwa itu terikat dan tertahan dengan apa yang telah diusahakannya sendiri, sama ada kebaikan mahupun keburukan. Tiada seorang pun yang akan menanggung dosa orang lain, dan tiada seorang pun yang akan kehilangan pahala amalannya. Ini menunjukkan bahawa rahmat Allah itu luas, tetapi keadilan-Nya juga tetap tegak.


Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah betapa besarnya kasih sayang Allah kepada hamba-hamba-Nya yang beriman. Bukan sahaja mereka diberi syurga, bahkan anak-anak dan keturunan mereka juga diangkat darjatnya untuk bersama-sama mereka di dalam syurga. Ini adalah satu dorongan yang amat besar agar kita bersungguh-sungguh membimbing keluarga dan anak-anak kita ke jalan iman dan taqwa. Setiap usaha kita dalam mendidik anak-anak dengan agama, setiap pengorbanan kita untuk memastikan mereka berada di atas jalan Allah, tidak akan sia-sia. Allah akan membalasnya dengan mempertemukan kita semua di syurga-Nya yang penuh kenikmatan.

Oleh itu, jadikanlah keluarga kita sebagai aset akhirat yang paling berharga. Didiklah mereka dengan kasih sayang, tanamkanlah iman di dalam hati mereka, dan contohilah mereka dengan akhlak yang mulia. Kerana sesungguhnya, kebahagiaan yang paling sempurna di akhirat nanti adalah apabila kita bersama-sama dengan orang-orang yang kita cintai di dalam syurga Allah. Semoga Allah mengurniakan kita dan keluarga kita tempat yang mulia di sisi-Nya. Amin.



📜 Ayat 19-23 — Surah At-Tur

19كُلُوا وَاشْرَبُوا هَنِيئًا بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ
(Dan dikatakan kepada mereka): "Makan dan minumlah kamu makanan dan minuman yang lazat serta baik kesudahannya, dengan sebab apa yang kamu telah kerjakan".
20مُتَّكِئِينَ عَلَىٰ سُرُرٍ مَّصْفُوفَةٍ ۖ وَزَوَّجْنَاهُم بِحُورٍ عِينٍ
Mereka duduk berbaring di atas pelamin-pelamin yang berderet; dan Kami jadikan kawan teman mereka bidadari-bidadari yang putih melepak, lagi luas cantik matanya.
21وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُم بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُم مِّنْ عَمَلِهِم مِّن شَيْءٍ ۚ كُلُّ امْرِئٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ
Dan orang-orang yang beriman yang diturut oleh zuriat keturunannya dengan keadaan beriman, Kami hubungkan (himpunkan) zuriat keturunannya itu dengan mereka (di dalam Syurga); dan Kami (dengan itu) tidak mengurangi sedikitpun dari pahala amal-amal mereka; tiap-tiap seorang manusia terikat dengan amal yang dikerjakannya.
22وَأَمْدَدْنَاهُم بِفَاكِهَةٍ وَلَحْمٍ مِّمَّا يَشْتَهُونَ
Dan (penduduk Syurga itu) Kami tambahi mereka (dari semasa ke semasa), dengan buah-buahan dan daging dari berbagai jenis yang mereka ingini.
23يَتَنَازَعُونَ فِيهَا كَأْسًا لَّا لَغْوٌ فِيهَا وَلَا تَأْثِيمٌ
Mereka di dalam Syurga itu (kerana melahirkan kemesraan antara satu dengan yang lain): berebut-rebut mengambil piala yang berisi arak yang tidak menyebabkan timbul (dari peminumnya) perkara yang sia-sia dan tidak pula menyebabkan (peminumnya menanggung) dosa.
At-TurIndeks Al-Quran
49Ayat
MakkiyahRevelation
21Ayat

Terjemahan — At-Tur 21

Surah At-Tur Ayat 21 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan orang-orang yang beriman yang diturut oleh zuriat keturunannya dengan…

Surah Ayat 21/49 — Surah At-Tur الطور (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah At-Tur Dengar, Surah At-Tur Terjemahan, Surah At-Tur mp3, Surah At-Tur pdf. Ayat 19–23. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda