Saff · 8/14
Meal Okunuş — Saff
يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ ۝٨
Yureedoona liyutfi`oo nooral laahi bi afwaahimim wallaahu mutimmu noorihee wa law karihal kaafiroon
📖 Türkçe Anlam
Ağızlarıyla Allah'ın nurunu söndürmek isterler. İnkarcılar ne kadar istemeseler de, Allah nurunu, dinini tamamlayacaktır.
📜

Meal — Tafsir

يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ

Kelime Anlamları:

  • Nûrullah: Allah'ın nuru; tevhid, İslam dini ve Kur'an-ı Kerim.
  • Li-yutfiû: Söndürmek istemek, yok etmeye çalışmak.
  • Bi-efvâhihim: Ağızlarıyla; yalan sözler, iftiralar ve asılsız iddialarla.
  • Mütimmü nûrihî: Nurunu tamamlayacak, onu sonuna kadar ulaştıracak ve galip kılacak olan.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîmede Yüce Allah, kâfirlerin İslam'a karşı yürüttükleri boş ve neticesiz mücadeleyi bizlere haber vermektedir. Onlar, ellerinden gelen bütün gayretleriyle Allah'ın nurunu, yani tevhid akidesini, Kur'an'ı ve Peygamber Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği hidayet ışığını söndürmeye çalışırlar. Ancak bunu yaparken kullandıkları vasıta sadece ağızlarıdır; yalanlar, iftiralar, alaylar ve boş sözlerle bu kutsal davayı çürütmeye uğraşırlar. Hâlbuki bir ışığı söndürmek için üflemek ne kadar acizce bir çaba ise, Allah'ın nurunu ağızlarıyla söndürmeye çalışmak da o kadar beyhude ve gülünçtür.

Allah Teâlâ ise nurunu mutlaka tamamlayacaktır. O, dinini bütün dinlere üstün kılacak, kelimesini yüceltecek ve hakikatini doğunun batısının her yerine ulaştıracaktır. Bu, Allah'ın değişmez vaadidir. Kâfirler istese de istemese de, hoşlansa da hoşlanmasa da Allah'ın nuru mutlaka tamamlanacak ve İslam'ın bayrağı dalgalanacaktır. Onların bu çabaları, tıpkı karanlık bir gecede güneşi söndürmeye çalışan birinin hali gibidir.

Sevgili müminler! Bu âyet bize müjdelerin en büyüğünü vermektedir. Ne kadar zorlu şartlar içinde olursak olalım, ne kadar çetin imtihanlardan geçersek geçelim, Allah'ın nuru asla sönmeyecektir. Tarih boyunca nice zalimler, nice kavimler bu dine karşı çıktılar; fakat hepsi yok olup gitti, İslam ise her zaman ayakta kaldı ve kalmaya devam edecektir. Bugün de aynı oyunlar oynanıyor; İslam'a iftiralar atılıyor, Müslümanlara baskılar yapılıyor. Ama unutmayalım ki bunların hepsi ağızlarla üflemekten ibarettir. Allah'ın nurunu hiçbir güç söndüremez. Bizler de bu bilinçle hareket edelim, asla ümitsizliğe kapılmayalım. Zira zafer, Allah'a güvenenlerindir. Bu müjdeyi gönlümüzde taşıyalım ve çevremize de bu ümidi aşılayalım. Allah'ın vaadi haktır ve mutlaka gerçekleşecektir.

🎧 Dinle

📜 Ayet 6-10 — Saff

6وَإِذْ قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُم مُّصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْرَاةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ يَأْتِي مِن بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ ۖ فَلَمَّا جَاءَهُم بِالْبَيِّنَاتِ قَالُوا هَٰذَا سِحْرٌ مُّبِينٌ
Meryem oğlu İsa: "Ey İsrailoğulları! Doğrusu ben, benden önce gelmiş olan Tevrat'ı doğrulayan, benden sonra gelecek ve adı Ahmet olacak bir peygamberi müjdeleyen, Allah'ın size gönderilmiş bir peygamberiyim" demişti. Ama o elçi, kendilerine belgelerle geldiği zaman: "Bu, apaçık bir sihirdir" demişlerdi.
7وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَىٰ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ وَهُوَ يُدْعَىٰ إِلَى الْإِسْلَامِ ۚ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
Müslüman olmağa çağırılmışken gelmeyip Allah'a karşı yalan uydurandan daha zalim kimdir? Allah, zalim olan milleti doğru yola eriştirmez.
8يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ
Ağızlarıyla Allah'ın nurunu söndürmek isterler. İnkarcılar ne kadar istemeseler de, Allah nurunu, dinini tamamlayacaktır.
9هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَىٰ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ
Ortak koşanlar istemese de, dinini bütün dinlerden üstün kılmak için, Peygamberini, doğruluk rehberi Kuran ve gerçek dinle gönderen O'dur.
10يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَىٰ تِجَارَةٍ تُنجِيكُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ
Ey inananlar! Sizi can yakıcı bir azabdan kurtaracak, kazançlı bir yolu size göstereyim mi?
SaffKuran Fihrist
14Ayet
MedeniRevelation
8Ayet

Meal — Saff 8

Sure Saff Ayet 8 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Ağızlarıyla Allah'ın nurunu söndürmek isterler. İnkarcılar ne kadar istemeseler de,…

Sure Ayet 8/14 — Saff الصف (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Saff Dinle, Saff Meal, Saff mp3, Saff pdf. Ayet 6–10. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler