Al-Muzzammil · 9/20
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Muzzammil
رَّبُّ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ فَاتَّخِذْهُ وَكِيلًا ۝٩
Rabbul mashriqi wal maghriibi laaa ilaaha illaa Huwa fattakhizhu wakeelaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dia lah Tuhan yang menguasai timur dan barat; tiada Tuhan melainkan Dia; maka jadikanlah Dia Penjaga yang menyempurnakan urusanmu.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • الْمَشْرِقِ (al-Masyriq): Tempat terbit matahari.
  • الْمَغْرِبِ (al-Maghrib): Tempat terbenam matahari.
  • وَكِيلًا (wakīlan): Yang dipercayai untuk menguruskan segala urusan, tempat berserah diri dan bertawakal sepenuhnya.

Tafsir Ayat:

Wahai Nabi Muhammad, ingatlah dan serulah nama Tuhanmu yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Berdoalah kepada-Nya dengan penuh keikhlasan, dan putuskanlah dirimu daripada segala urusan dunia yang melalaikan, supaya engkau benar-benar hanya menghambakan diri kepada-Nya. Sesungguhnya Dia sahajalah Tuhan yang memiliki timur dan barat, yang mengatur perjalanan matahari, bulan, dan seluruh alam ini. Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Dia semata-mata. Maka jadikanlah Dia sebagai sandaranmu yang paling utama, serahkanlah segala urusanmu kepada-Nya, dan bertawakallah hanya kepada-Nya dalam setiap keadaan.

Ayat ini mengajarkan kita bahawa keyakinan kepada keesaan Allah dan penyerahan diri sepenuhnya kepada-Nya adalah kunci ketenangan jiwa. Apabila seseorang itu benar-benar yakin bahawa Allah adalah Pemilik segala sesuatu, maka hatinya tidak akan gentar menghadapi apa jua cabaran hidup. Dia akan merasa tenang kerana mengetahui bahawa segala urusan telah diatur oleh Allah yang Maha Bijaksana.


Peringatan dan Nasihat:

Wahai saudara-saudara sekalian, marilah kita renungkan betapa agungnya ayat ini. Allah yang memiliki timur dan barat, yang menguasai seluruh alam ini, memerintahkan kita untuk menjadikan-Nya sebagai wakil kita. Ini bermakna kita tidak perlu risau dan gelisah dalam menghadapi kehidupan ini, kerana kita mempunyai Tuhan yang Maha Kuasa untuk bersandar. Setiap kali kita merasa lemah, setiap kali kita merasa buntu, ingatlah bahawa ada Allah yang sentiasa mendengar dan melihat kita. Berserahlah kepada-Nya, nescaya hati kita akan menjadi tenang dan damai. Inilah rahsia kebahagiaan yang sebenar, iaitu bertawakal kepada Allah dalam setiap perkara, sama ada yang kecil mahupun yang besar. Semoga kita semua termasuk dalam golongan hamba-hamba-Nya yang bertawakal dan mendapat ketenangan di dunia dan akhirat.



📜 Ayat 7-11 — Surah Al-Muzzammil

7إِنَّ لَكَ فِي النَّهَارِ سَبْحًا طَوِيلًا
(Kami galakkan engkau dan umatmu beribadat pada waktu malam), kerana sesungguhnya engkau pada siang hari mempunyai urusan-urusan yang panjang kira bicaranya;
8وَاذْكُرِ اسْمَ رَبِّكَ وَتَبَتَّلْ إِلَيْهِ تَبْتِيلًا
Dan sebutlah (dengan lidah dan hati) akan nama Tuhanmu (terus menerus siang dan malam), serta tumpukanlah (amal ibadatmu) kepadaNya dengan sebulat-bulat tumpuan.
9رَّبُّ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ فَاتَّخِذْهُ وَكِيلًا
Dia lah Tuhan yang menguasai timur dan barat; tiada Tuhan melainkan Dia; maka jadikanlah Dia Penjaga yang menyempurnakan urusanmu.
10وَاصْبِرْ عَلَىٰ مَا يَقُولُونَ وَاهْجُرْهُمْ هَجْرًا جَمِيلًا
Dan bersabarlah terhadap apa yang dikatakan oleh mereka (yang menentangmu), dan jauhkanlah dirimu dari mereka dengan cara yang baik.
11وَذَرْنِي وَالْمُكَذِّبِينَ أُولِي النَّعْمَةِ وَمَهِّلْهُمْ قَلِيلًا
Dan biarkanlah Aku sahaja membalas orang-orang yang mendustakan (bawaanmu) itu, orang-orang yang berada dalam kemewahan, dan berilah tempoh kepada mereka sedikit masa;
Al-MuzzammilIndeks Al-Quran
20Ayat
MakkiyahRevelation
9Ayat

Terjemahan — Al-Muzzammil 9

Surah Al-Muzzammil Ayat 9 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dia lah Tuhan yang menguasai timur dan barat; tiada Tuhan…

Surah Ayat 9/20 — Surah Al-Muzzammil المزمل (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Muzzammil Dengar, Surah Al-Muzzammil Terjemahan, Surah Al-Muzzammil mp3, Surah Al-Muzzammil pdf. Ayat 7–11. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda