Mishary Rashid Alafasy
✓
Mahmoud Khalil Al-Husary
✓
Abdurrahman As-Sudais
✓
Mohamed Siddiq Al-Minshawi
✓
Abdul Basit Abdul Samad
✓
Ali Al-Hudhaify
✓
Ahmed ibn Ali al-Ajamy
✓
Abu Bakr Ash-Shaatree
✓
Muhammad Ayyoub
✓
Abdullah Basfar
✓
Abdullah Al-Juhani
✓
Maher Al Muaiqly
✓
Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- بَدَّلْنَا – Kami gantikan atau ubah.
- آيَةً مَكَانَ آيَةٍ – Satu ayat menggantikan ayat yang lain (iaitu nasakh atau pemansuhan hukum).
- مُفْتَرٍ – Pendusta yang mereka-reka perkataan atas nama Allah.
Tafsir Ayat:
Apabila Allah SWT menggantikan sesuatu ayat dengan ayat yang lain — iaitu memansuhkan hukum yang terdahulu dan menggantikannya dengan hukum yang baharu sesuai dengan kemaslahatan hamba-Nya — maka orang-orang kafir segera menuduh Rasulullah SAW dengan berkata: "Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) hanyalah seorang pendusta yang mereka-reka perkataan atas nama Allah." Tuduhan ini lahir daripada kejahilan mereka terhadap hikmah Allah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya. Allah SWT menolak tuduhan palsu ini dengan firman-Nya: "Bahkan kebanyakan mereka tidak mengetahui" — iaitu mereka tidak memahami hikmah di sebalik perubahan hukum, tidak mengetahui rahsia pensyariatan, dan tidak dapat membezakan antara nasakh dan mansukh. Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui apa yang Dia turunkan, dan setiap perubahan hukum itu pasti mengandungi hikmah dan kebaikan untuk manusia.
Pengajaran dan Seruan:
Wahai saudara seislam yang dirahmati Allah! Ayat ini mengajar kita bahawa perubahan hukum dalam syariat Islam bukanlah satu kecacatan, tetapi ia merupakan bukti kesempurnaan dan kebijaksanaan Allah SWT. Allah yang Maha Mengetahui segala sesuatu tidak pernah menurunkan sesuatu melainkan dengan hikmah yang agung. Maka janganlah kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang jahil dan suka menuduh tanpa ilmu. Sebaliknya, marilah kita memperdalam ilmu agama, memahami hikmah di sebalik setiap perintah dan larangan Allah, serta menjadikan Al-Quran sebagai panduan hidup. Sesungguhnya orang yang berilmu akan sentiasa tenang hatinya, manakala orang yang jahil akan sentiasa berada dalam keraguan dan kesesatan. Semoga Allah SWT mengurniakan kepada kita kefahaman yang mendalam terhadap Kitab-Nya dan menjauhkan kita daripada sifat suka menuduh tanpa bukti. Amin.
📜 Ayat 99-103 — Surah An-Nahl
Terjemahan — An-Nahl 101
Surah An-Nahl Ayat 101 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan apabila Kami tukarkan satu ayat (Al-Quran) untuk menggantikan ayat…Surah Ayat 101/128 — Surah An-Nahl النحل (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nahl Dengar, Surah An-Nahl Terjemahan, Surah An-Nahl mp3, Surah An-Nahl pdf. Ayat 99–103. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Surah An-Nahl
Al-Quran
Monday, September 28, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda


