Enbiyâ · 106/112
Meal Okunuş — Enbiyâ
إِنَّ فِي هَٰذَا لَبَلَاغًا لِّقَوْمٍ عَابِدِينَ ۝١٠٦
Inna fee haaza labalaa ghal liqawmin `aabideen
📖 Türkçe Anlam
Doğrusu bu Kuran'da, kulluk eden kimselere bildiri vardır.

🎧 Dinle
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Belâğ: Yeterli olan, ulaştıran, kifayet eden şey; öğüt ve ibretin insana yetmesi.
  • Âbidîn: Allah'a ibadet edenler, O'na kullukta bulunanlar, emirlerini yerine getirip yasaklarından sakınanlar.

Tefsir:

Bu mübarek ayet, Kur'an-ı Kerim'in insanlığa sunduğu hidayet hazinesinin ne kadar büyük bir nimet olduğunu bizlere haber vermektedir. Yüce Allah, bu kitapta öyle hikmetler, öyle ibretler ve öyle öğütler indirmiştir ki, bunlar samimi bir kalple Allah'a yönelen kullar için tam anlamıyla yeterli bir rehberdir.

Burada dikkat çekilen husus şudur: Kur'an, herkes için bir hidayet kaynağıdır; ancak ondan gereği gibi istifade edecek olanlar, kalpleri Allah sevgisiyle dolu, O'na içtenlikle ibadet eden kullardır. Çünkü ibadet, insanın kalbini yumuşatır, aklını olgunlaştırır ve onu vahyi anlamaya hazır hale getirir. Namaz kılan, oruç tutan, zekât veren ve Rabbine yönelen bir kul, Kur'an'ın mesajlarını daha derinden kavrar ve hayatına tatbik etme konusunda daha büyük bir gayret gösterir.

Bu ayet, aynı zamanda Peygamber Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetine müjde niteliğindedir. Zira bu ümmet, Allah'a ibadet etmekle şereflenmiş ve Kur'an'ın bu yüce mesajlarına muhatap olma bahtiyarlığına ermiştir. Allah'ın kelamı, kıyamete kadar gelecek tüm nesiller için yeterli bir öğüt ve ibret kaynağıdır.

Ey Allah'ın kulları! Bu ayet bize şunu öğretiyor: Kur'an'ı okumak yetmez, onu anlamak ve yaşamak gerekir. Kim Allah'a gönülden bağlanır, ibadetlerini samimiyetle eda ederse, Kur'an ona yol gösterir, onu karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Bu büyük nimetin kıymetini bilelim, Kur'an'la olan bağımızı hiç koparmayalım ve onu hayatımızın rehberi edinelim. Unutmayalım ki, bu kitapta bizim için yeterli olan her şey vardır; yeter ki biz ondan faydalanmayı dileyelim ve Allah'a ibadet eden kullar olalım.



📜 Ayet 104-108 — Enbiyâ

104يَوْمَ نَطْوِي السَّمَاءَ كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ ۚ كَمَا بَدَأْنَا أَوَّلَ خَلْقٍ نُّعِيدُهُ ۚ وَعْدًا عَلَيْنَا ۚ إِنَّا كُنَّا فَاعِلِينَ
Göğü, kitap dürer gibi dürdüğümüz zaman, yaratmaya ilk başladığımız gibi katımızdan verilmiş bir söz olarak onu tekrar var edeceğiz. Doğrusu Biz yaparız.
105وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ
And olsun ki, Tevrat'tan sonra Zebur'da da yeryüzüne ancak iyi kullarımın mirasçı olduğunu yazmıştık.
106إِنَّ فِي هَٰذَا لَبَلَاغًا لِّقَوْمٍ عَابِدِينَ
Doğrusu bu Kuran'da, kulluk eden kimselere bildiri vardır.
107وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ
Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.
108قُلْ إِنَّمَا يُوحَىٰ إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ ۖ فَهَلْ أَنتُم مُّسْلِمُونَ
De ki: "Doğrusu tanrınızın tek bir Tanrı olduğu bana şüphesiz vahyolundu. Artık müslüman olacak mısınız?"
EnbiyâKuran Fihrist
112Ayet
MekkiRevelation
106Ayet

Meal — Enbiyâ 106

Sure Enbiyâ Ayet 106 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Doğrusu bu Kuran'da, kulluk eden kimselere bildiri vardır.

Sure Ayet 106/112 — Enbiyâ الأنبياء (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Enbiyâ Dinle, Enbiyâ Meal, Enbiyâ mp3, Enbiyâ pdf. Ayet 104–108. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler