Al-Qasas · 54/88
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Qasas
أُولَٰئِكَ يُؤْتَوْنَ أَجْرَهُم مَّرَّتَيْنِ بِمَا صَبَرُوا وَيَدْرَءُونَ بِالْحَسَنَةِ السَّيِّئَةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ ۝٥٤
Ulaaa`ika yu`tawna ajrahum marratayni bimaa sabaroo wa yadra`oona bil hasanatis saiyi`ata wa mimmmaa razaq naahum yunfiqoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Mereka itu akan beroleh pahala dua kali disebabkan kesabaran mereka; dan juga kerana mereka menolak kejahatan dengan kebaikan, dan mereka menderma dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يُؤْتَوْنَ أَجْرَهُم مَّرَّتَيْنِ: Mereka akan diberikan pahala dua kali ganda.
  • بِمَا صَبَرُوا: Disebabkan kesabaran mereka.
  • يَدْرَءُونَ بِالْحَسَنَةِ السَّيِّئَةَ: Mereka menolak kejahatan dengan kebaikan.
  • يُنفِقُونَ: Mereka membelanjakan (harta).

Tafsir Ayat:

Wahai saudara seislam yang dirahmati Allah! Ayat yang mulia ini menggambarkan kemuliaan dan keistimewaan yang besar bagi golongan yang beriman kepada kitab-kitab Allah yang terdahulu, kemudian apabila mereka mendengar dan menerima kebenaran al-Quran, mereka turut beriman kepadanya. Mereka inilah orang-orang yang akan diberikan pahala dua kali ganda — satu pahala kerana keimanan mereka kepada kitab yang terdahulu (seperti Taurat dan Injil), dan satu pahala lagi kerana keimanan mereka kepada al-Quran yang dibawa oleh Nabi Muhammad ﷺ.

Ini semua adalah hasil daripada kesabaran mereka yang teguh dalam memegang kebenaran, tidak goyah oleh cabaran, tidak berganjak oleh dugaan, dan tetap istiqamah dalam beramal dengan syariat yang mereka yakini. Mereka juga memiliki sifat-sifat mulia yang lain: mereka menolak kejahatan dengan kebaikan — apabila diperlakukan buruk, mereka membalas dengan ihsan; apabila dizalimi, mereka memaafkan; apabila dicaci, mereka mendoakan kebaikan. Ini adalah akhlak para nabi dan orang-orang soleh.

Di samping itu, mereka sentiasa membelanjakan harta yang dikurniakan Allah di jalan kebaikan, menunaikan zakat, bersedekah, membantu fakir miskin, dan menyokong perjuangan agama Allah. Mereka tidak kedekut dan tidak pula membazir, tetapi sederhana dalam perbelanjaan serta sentiasa mencari redha Allah.

Apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia atau ucapan yang batil, mereka tidak menghiraukannya dan tidak membalasnya dengan keburukan. Sebaliknya mereka berkata: "Bagi kami amalan kami, dan bagi kamu amalan kamu. Kami tidak akan menyimpang daripada kebenaran yang kami pegang. Kami tidak akan mencampuri urusan kamu yang batil, dan kami tidak akan meniru cara-cara orang jahil." Ini adalah sikap terpuji yang sepatutnya menjadi contoh kepada setiap pendakwah — bersabar, berlapang dada, dan sentiasa menjaga adab serta akhlak yang mulia.


Pengajaran dan Seruan:

Saudaraku yang dikasihi! Betapa indahnya janji Allah ini. Dua kali ganda pahala bagi mereka yang beriman dengan kitab terdahulu dan kemudian beriman kepada al-Quran. Ini menunjukkan bahawa Allah tidak pernah mensia-siakan amalan hamba-Nya, walau sekecil mana pun. Maka, marilah kita bersabar dalam berpegang dengan agama ini, menjauhi perbuatan jahat dengan melakukan kebaikan, dan membelanjakan harta kita di jalan yang diredhai Allah. Sesungguhnya Allah Maha Pemurah lagi Maha Membalas kebaikan dengan balasan yang berlipat ganda. Janganlah kita berputus asa, kerana setiap kesabaran pasti ada ganjarannya, dan setiap kebaikan pasti tidak akan hilang di sisi Allah. Semoga kita semua termasuk dalam golongan yang disebut dalam ayat ini dan mendapat kemuliaan pahala dua kali ganda di akhirat kelak. Aamiin.



📜 Ayat 52-56 — Surah Al-Qasas

52الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ مِن قَبْلِهِ هُم بِهِ يُؤْمِنُونَ
Orang-orang yang Kami beri Kitab sebelum turunnya Al-Quran, mereka beriman kepadanya.
53وَإِذَا يُتْلَىٰ عَلَيْهِمْ قَالُوا آمَنَّا بِهِ إِنَّهُ الْحَقُّ مِن رَّبِّنَا إِنَّا كُنَّا مِن قَبْلِهِ مُسْلِمِينَ
Dan apabila Al-Quran itu dibacakan kepada mereka; mereka, berkata: "Kami beriman kepadanya, sesungguhnya ia adalah perkara yang betul benar dari Tuhan kami; sesungguhnya kami sebelum ia diturunkan, telahpun mematuhinya ".
54أُولَٰئِكَ يُؤْتَوْنَ أَجْرَهُم مَّرَّتَيْنِ بِمَا صَبَرُوا وَيَدْرَءُونَ بِالْحَسَنَةِ السَّيِّئَةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ
Mereka itu akan beroleh pahala dua kali disebabkan kesabaran mereka; dan juga kerana mereka menolak kejahatan dengan kebaikan, dan mereka menderma dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka.
55وَإِذَا سَمِعُوا اللَّغْوَ أَعْرَضُوا عَنْهُ وَقَالُوا لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ لَا نَبْتَغِي الْجَاهِلِينَ
Dan apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia, mereka berpaling daripadanya sambil berkata: "Bagi kami amal kami dan bagi kamu pula amal kamu; selamat tinggalah kamu; kami tidak ingin berdamping dengan orang-orang yang jahil".
56إِنَّكَ لَا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَن يَشَاءُ ۚ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ
Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang (ada persediaan untuk) mendapat hidayah petunjuk (kepada memeluk Islam).
Al-QasasIndeks Al-Quran
88Ayat
MakkiyahRevelation
54Ayat

Terjemahan — Al-Qasas 54

Surah Al-Qasas Ayat 54 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Mereka itu akan beroleh pahala dua kali disebabkan kesabaran mereka;…

Surah Ayat 54/88 — Surah Al-Qasas القصص (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Qasas Dengar, Surah Al-Qasas Terjemahan, Surah Al-Qasas mp3, Surah Al-Qasas pdf. Ayat 52–56. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda