Al-'Ankabut · 68/69
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-'Ankabut
وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَىٰ عَلَى اللَّهِ كَذِبًا أَوْ كَذَّبَ بِالْحَقِّ لَمَّا جَاءَهُ ۚ أَلَيْسَ فِي جَهَنَّمَ مَثْوًى لِّلْكَافِرِينَ ۝٦٨
Wa man azlamu mimma nif taraa `alal laahi kaziban aw kazzaba bilhaqqi lammaa jaaa`ah; alaisa fee jahannama maswal lil kaafireen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan tidaklah ada yang lebih zalim daripada orang yang mereka-reka perkara-perkara yang dusta terhadap Allah, atau mendustakan kebenaran setelah kebenaran itu disampaikan kepadanya. Bukankah (telah diketahui bahawa) dalam neraka Jahannam disediakan tempat tinggal bagi orang-orang yang kafir?

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • افترى على الله كذبًا: Mereka-reka dusta terhadap Allah, seperti mengaku Allah mempunyai sekutu, anak, atau menetapkan hukum-hukum yang bukan daripada Allah.
  • كذّب بالحق: Mendustakan kebenaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW, iaitu al-Quran dan petunjuk yang benar.
  • مثوى: Tempat tinggal atau kediaman tetap.

Tafsir Ayat:

Tiada seorang pun yang lebih zalim dan lebih besar dosanya daripada mereka yang mereka-reka dusta terhadap Allah SWT, sama ada dengan mengaitkan sesuatu yang tidak layak bagi Allah seperti mengaku wujudnya sekutu atau anak bagi-Nya, ataupun mereka yang mendustakan kebenaran (al-Quran dan risalah Nabi Muhammad SAW) apabila kebenaran itu telah sampai kepada mereka dengan jelas dan nyata. Mereka menolaknya bukan kerana kekurangan bukti, tetapi kerana keangkuhan, kedegilan, dan keengganan untuk tunduk kepada kebenaran.

Allah SWT menegaskan dengan soalan retorik yang penuh makna: "Bukankah di dalam neraka Jahanam itu terdapat tempat tinggal yang kekal bagi orang-orang kafir?" Soalan ini adalah sebagai peringatan dan amaran keras bahawa kesudahan bagi mereka yang zalim dan kufur itu sudah pasti, iaitu azab yang kekal di dalam neraka. Tiada tempat berlindung dan tiada jalan keluar bagi mereka.

Ayat ini mengajar kita bahawa kezaliman yang paling besar di sisi Allah ialah dua perkara: pertama, mereka-reka dusta terhadap Allah; kedua, mendustakan kebenaran yang datang daripada-Nya. Kedua-duanya berpunca daripada hati yang tidak mahu menerima petunjuk dan sombong untuk tunduk kepada kebenaran.


Peringatan dan Pengajaran:

Wahai saudara seislam yang dikasihi, renungkanlah betapa besarnya nikmat hidayah yang Allah kurniakan kepada kita. Kita telah diberikan kebenaran yang jelas, maka janganlah sekali-kali kita termasuk dalam golongan yang zalim dengan menolak kebenaran atau mereka-reka dusta terhadap Allah. Setiap kali kita membaca al-Quran dan memahami ajarannya, itu adalah peluang keemasan untuk mendekatkan diri kepada Allah. Jauhilah sifat sombong dan degil yang menghalang hati daripada menerima kebenaran. Sebaliknya, jadilah hamba yang tawaduk, sentiasa bersyukur, dan bersegera dalam ketaatan. Ingatlah bahawa syurga itu manis dan luas, tetapi untuk memasukinya memerlukan keimanan dan amal soleh. Manakala neraka itu azabnya pedih dan kekal bagi mereka yang memilih jalan kufur dan kezaliman. Semoga Allah SWT memelihara kita semua daripada kesesatan dan mengurniakan kita husnul khatimah.



📜 Ayat 66-69 — Surah Al-'Ankabut

66لِيَكْفُرُوا بِمَا آتَيْنَاهُمْ وَلِيَتَمَتَّعُوا ۖ فَسَوْفَ يَعْلَمُونَ
(Akibat syirik itu) menjadilah mereka orang-orang yang kufurkan nikmat yang Kami telah berikan kepadanya, dan (menjadi) orang-orang yang hanya dapat bersuka ria di dunia; kemudian mereka akan mengetahui kelak akibat buruk apa yang mereka lakukan.
67أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا جَعَلْنَا حَرَمًا آمِنًا وَيُتَخَطَّفُ النَّاسُ مِنْ حَوْلِهِمْ ۚ أَفَبِالْبَاطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَةِ اللَّهِ يَكْفُرُونَ
Dan tidakkah mereka melihat dan memerhatikan bahawa Kami telah menjadikan (Makkah, negeri mereka) tanah suci yang dihormati, lagi aman; sedang orang-orang ramai yang tinggal (dalam daerah-daerah) di sekeliling mereka sentiasa diculik (untuk ditawan atau dibunuh) ? Oleh itu, patutkah mereka percaya kepada perkara yang salah, dan kufur ingkar akan nikmat-nikmat Allah?
68وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَىٰ عَلَى اللَّهِ كَذِبًا أَوْ كَذَّبَ بِالْحَقِّ لَمَّا جَاءَهُ ۚ أَلَيْسَ فِي جَهَنَّمَ مَثْوًى لِّلْكَافِرِينَ
Dan tidaklah ada yang lebih zalim daripada orang yang mereka-reka perkara-perkara yang dusta terhadap Allah, atau mendustakan kebenaran setelah kebenaran itu disampaikan kepadanya. Bukankah (telah diketahui bahawa) dalam neraka Jahannam disediakan tempat tinggal bagi orang-orang yang kafir?
69وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ
Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak ugama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan); dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya.
Al-'AnkabutIndeks Al-Quran
69Ayat
MakkiyahRevelation
68Ayat

Terjemahan — Al-'Ankabut 68

Surah Al-'Ankabut Ayat 68 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan tidaklah ada yang lebih zalim daripada orang yang mereka-reka…

Surah Ayat 68/69 — Surah Al-'Ankabut العنكبوت (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-'Ankabut Dengar, Surah Al-'Ankabut Terjemahan, Surah Al-'Ankabut mp3, Surah Al-'Ankabut pdf. Ayat 66–69. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda