Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- وَهَمَّتْ: Berniat dan bersungguh-sungguh.
- لِيَأْخُذُوهُ: Untuk membunuhnya atau menangkapnya.
- يُدْحِضُوا: Untuk menghapuskan dan membatalkan.
- فَأَخَذْتُهُمْ: Maka Aku menyeksa dan membinasakan mereka.
Tafsir Ayat:
Wahai manusia, renungkanlah! Sebelum kaum musyrikin Mekah ini, telah berlaku pendustaan yang sama oleh kaum Nabi Nuh, dan selepas mereka datang pula kumpulan-kumpulan yang bersekutu menentang para rasul seperti kaum 'Ad, Thamud, kaum Luth, penduduk Madyan, dan Firaun. Setiap umat yang kafir itu telah berniat bulat untuk menangkap dan membunuh rasul yang diutuskan kepada mereka. Mereka bukan sahaja menolak kebenaran, bahkan mereka berdebat dengan segala kebatilan dan hujah-hujah palsu untuk menghapuskan kebenaran yang dibawa oleh para rasul.
Maka Allah Yang Maha Perkasa telah menyeksa mereka semua dengan azab yang pedih. Cuba perhatikan dan fikirkanlah bagaimana dahsyatnya azab Allah yang menimpa mereka! Adakah ada seorang pun yang dapat menyelamatkan mereka? Tentu tidak! Ini adalah pengajaran yang amat berharga bagi kita semua.
Saudaraku sekalian, kisah ini bukan sekadar cerita sejarah, tetapi ia adalah peringatan dan ancaman kepada setiap orang yang menentang kebenaran. Allah sentiasa membela para rasul dan hamba-hamba-Nya yang soleh. Jika kamu melihat kezaliman dan kebatilan berleluasa, janganlah berduka, kerana sesungguhnya azab Allah itu pasti datang kepada mereka yang melampaui batas.
Marilah kita mengambil iktibar daripada kisah umat-umat terdahulu. Janganlah kita menjadi seperti mereka yang mendustakan kebenaran dan menentang para rasul. Sebaliknya, jadilah hamba-hamba yang beriman, taat kepada Allah dan Rasul-Nya, serta sentiasa berada di atas jalan kebenaran. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang-orang yang bertakwa dan berbuat baik.
📜 Ayat 3-7 — Surah Ghafir
Terjemahan — Ghafir 5
Surah Ghafir Ayat 5 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Sebelum mereka, kaum Nabi Nuh dan puak-puak yang bergabung -…Surah Ayat 5/85 — Surah Ghafir غافر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ghafir Dengar, Surah Ghafir Terjemahan, Surah Ghafir mp3, Surah Ghafir pdf. Ayat 3–7. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








