Az-Zukhruf · 12/89
Terjemahan Transliterasi — Surah Az-Zukhruf
وَالَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا وَجَعَلَ لَكُم مِّنَ الْفُلْكِ وَالْأَنْعَامِ مَا تَرْكَبُونَ ۝١٢
Wallazee khalaqal azwaaja kullahaa wa ja`ala lakum minal fulki wal-an`aami maa tarkaboon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan (Dia lah) yang menciptakan sekalian makhluk yang berbagai jenisnya; dan Ia mengadakan bagi kamu kapal-kapal dan binatang ternak yang kamu dapat mengenderainya,

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • الأَزْوَاجَ: Segala jenis dan pasangan, sama ada daripada kalangan makhluk hidup mahupun benda mati.
  • الفُلْكِ: Kapal-kapal yang belayar di lautan.
  • الأَنْعَامِ: Binatang ternak seperti unta, lembu, kambing, dan seumpamanya yang dijadikan tunggangan.

Tafsiran Ayat:

Allah SWT memperkenalkan diri-Nya kepada hamba-hamba-Nya dengan menyebut beberapa nikmat agung yang menjadi bukti kekuasaan-Nya yang tidak terbatas. Dialah yang menciptakan segala makhluk secara berpasang-pasangan dan beraneka ragam jenisnya — sama ada yang berupa haiwan, tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, mahupun fenomena alam seperti malam dan siang, lelaki dan perempuan, serta segala sesuatu yang wujud di alam ini. Kesemua itu diciptakan dengan penuh hikmah dan kebijaksanaan.

Di samping itu, Allah SWT juga menganugerahkan kepada manusia kemudahan pengangkutan yang pelbagai bentuknya. Dia menjadikan kapal-kapal untuk belayar di lautan, dan binatang-binatang ternak seperti unta, kuda, baghal, dan keldai untuk ditunggang di daratan. Semua ini adalah bukti kasih sayang Allah kepada hamba-Nya, agar mereka dapat bergerak dan bermukim di muka bumi ini dengan mudah, serta menyaksikan keindahan ciptaan-Nya di darat dan di laut.

Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah sejenak — betapa agungnya nikmat yang Allah kurniakan kepada kita ini! Kapal yang kita naiki, unta yang kita tunggang, dan segala kenderaan yang kita gunakan setiap hari — semuanya adalah ciptaan Allah dan anugerah daripada-Nya. Jika Allah tidak mengajar manusia cara membuat kapal atau menjinakkan haiwan, nescaya kita tidak akan mampu melakukannya sendiri.

Maka, sudah sepatutnya kita sentiasa bersyukur kepada Allah atas segala kemudahan ini. Janganlah kita menjadi hamba yang kufur nikmat. Setiap kali kita menaiki kenderaan, ingatlah kepada Allah dan ucapkanlah "Subhanalladzi sakhkhara lana hadza wa ma kunna lahu muqrinin" — Maha Suci Allah yang telah menundukkan semua ini untuk kami, padahal kami dahulu tidak mampu menguasainya. Dengan cara ini, hati kita akan sentiasa dekat dengan Allah, dan iman kita akan semakin bertambah kukuh. Semoga Allah menjadikan kita hamba-hamba yang sentiasa bersyukur dan mengingati-Nya dalam setiap keadaan.



📜 Ayat 10-14 — Surah Az-Zukhruf

10الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ مَهْدًا وَجَعَلَ لَكُمْ فِيهَا سُبُلًا لَّعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ
(Dia lah Tuhan) yang telah menjadikan bumi bagi kamu sebagai hamparan, dan Ia telah mengadakan bagi kamu di bumi jalan-jalan lalu-lalang, supaya kamu mendapat petunjuk (ke arah yang dituju).
11وَالَّذِي نَزَّلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَنشَرْنَا بِهِ بَلْدَةً مَّيْتًا ۚ كَذَٰلِكَ تُخْرَجُونَ
Dan (Dia lah) yang menurunkan hujan dari menurut sukatan yang tertentu, lalu Kami hidupkan dengan hujan itu negeri yang kering tandus tanahnya. Sedemikian itulah pula kamu akan dikeluarkan (hidup semula dari kubur).
12وَالَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا وَجَعَلَ لَكُم مِّنَ الْفُلْكِ وَالْأَنْعَامِ مَا تَرْكَبُونَ
Dan (Dia lah) yang menciptakan sekalian makhluk yang berbagai jenisnya; dan Ia mengadakan bagi kamu kapal-kapal dan binatang ternak yang kamu dapat mengenderainya,
13لِتَسْتَوُوا عَلَىٰ ظُهُورِهِ ثُمَّ تَذْكُرُوا نِعْمَةَ رَبِّكُمْ إِذَا اسْتَوَيْتُمْ عَلَيْهِ وَتَقُولُوا سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَٰذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ
Supaya kamu duduk tetap di atasnya; kemudian kamu mengingati nikmat Tuhan kamu apabila kamu duduk tetap di atasnya, serta kamu (bersyukur dengan) mengucapkan:" Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya -
14وَإِنَّا إِلَىٰ رَبِّنَا لَمُنقَلِبُونَ
"Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!"
Az-ZukhrufIndeks Al-Quran
89Ayat
MakkiyahRevelation
12Ayat

Terjemahan — Az-Zukhruf 12

Surah Az-Zukhruf Ayat 12 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan (Dia lah) yang menciptakan sekalian makhluk yang berbagai jenisnya;…

Surah Ayat 12/89 — Surah Az-Zukhruf الزخرف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Az-Zukhruf Dengar, Surah Az-Zukhruf Terjemahan, Surah Az-Zukhruf mp3, Surah Az-Zukhruf pdf. Ayat 10–14. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda