Az-Zukhruf · 18/89
Terjemahan Transliterasi — Surah Az-Zukhruf
أَوَمَن يُنَشَّأُ فِي الْحِلْيَةِ وَهُوَ فِي الْخِصَامِ غَيْرُ مُبِينٍ ۝١٨
Awa mai yunashsha`u fil hilyati wa huwa fil khisaami ghairu mubeen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Patutkah (yang dikatakan anak Allah itu jenis perempuan) yang biasanya dididik dan dibesarkan dalam perhiasan, sedang ia semasa berbantah dan bertikam lidah tidak dapat memberikan alasan yang jelas?

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يُنَشَّأُ - dibesarkan, diasuh, dan dididik.
  • الْحِلْيَةِ - perhiasan, pernik-pernik kecantikan, dan segala sesuatu yang dipakai untuk berhias.
  • الْخِصَامِ - perdebatan, pertengkaran, atau perbantahan.
  • غَيْرُ مُبِينٍ - tidak jelas, tidak tegas, tidak mampu menyampaikan hujah dengan baik.

Tafsir Ayat:

Allah SWT menempelak dan mencela sikap orang-orang musyrik yang berani menisbahkan anak perempuan kepada Allah SWT. Mereka menganggap malaikat sebagai anak-anak perempuan Allah, lalu mereka sendiri merasa hina dan malu apabila dikurniakan anak perempuan. Sungguh suatu percanggahan yang amat ketara dalam akal fikiran mereka!

Ayat ini menegaskan: Bagaimana mungkin kalian menjadikan bagi Allah SWT seorang anak yang dibesarkan dalam perhiasan dan pernik-pernik kecantikan, iaitu anak perempuan yang lazimnya diasuh dengan penuh kelembutan dan perhiasan? Sedangkan apabila dia berdebat atau bertengkar, dia tidak mampu menyampaikan hujah dengan jelas dan tegas kerana kelembutan dan sifat kewanitaannya yang semula jadi.

Ini adalah satu bentuk celaan yang amat pedas terhadap akal mereka. Mereka sendiri menganggap anak perempuan itu kurang bernilai, namun mereka berani mengaitkannya dengan Allah SWT Yang Maha Agung lagi Maha Suci. Maha Suci Allah daripada apa yang mereka sifatkan itu!

Ayat ini juga mengajar kita tentang kemuliaan Islam yang menghormati kaum wanita dan tidak memandang rendah terhadap mereka. Islam datang untuk mengangkat martabat wanita, bukannya merendahkan mereka. Justeru, bagaimana mungkin Allah SWT yang mencipta segala keindahan dan kesempurnaan itu dikaitkan dengan sesuatu yang mereka sendiri pandang hina?

Renungilah wahai saudara seislam! Betapa agungnya Allah SWT yang tidak menyerupai mana-mana makhluk-Nya. Dia tidak beranak dan tidak diperanakkan. Maka jauhilah perbuatan syirik dan percakapan yang buruk terhadap Allah SWT. Bersyukurlah kita kerana diberikan hidayah Islam yang mengajar kita mengenal Allah dengan sebenar-benarnya, serta memuliakan seluruh umat manusia tanpa mengira jantina. Semoga kita sentiasa istiqamah di atas jalan yang lurus dan dijauhkan daripada kesesatan akal fikiran seperti kaum musyrikin dahulu.



📜 Ayat 16-20 — Surah Az-Zukhruf

16أَمِ اتَّخَذَ مِمَّا يَخْلُقُ بَنَاتٍ وَأَصْفَاكُم بِالْبَنِينَ
Patutkah tuhan mengambil dari makhluk-makhluk yang diciptakanNya menjadi anak-anak perempuannya, dan Ia mengutamakan kamu dengan anak-anak lelaki?
17وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُم بِمَا ضَرَبَ لِلرَّحْمَٰنِ مَثَلًا ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَهُوَ كَظِيمٌ
Padahal apabila diberitahu kepada salah seorang dari mereka dengan (berita bahawa ia beroleh anak perempuan seperti) yang dijadikannya sekutu yang sejenis dengan Allah Yang Maha Pemurah, muramlah mukanya sepanjang hari (kerana menanggung dukacita), sedang ia menahan perasaan marahnya dalam hati.
18أَوَمَن يُنَشَّأُ فِي الْحِلْيَةِ وَهُوَ فِي الْخِصَامِ غَيْرُ مُبِينٍ
Patutkah (yang dikatakan anak Allah itu jenis perempuan) yang biasanya dididik dan dibesarkan dalam perhiasan, sedang ia semasa berbantah dan bertikam lidah tidak dapat memberikan alasan yang jelas?
19وَجَعَلُوا الْمَلَائِكَةَ الَّذِينَ هُمْ عِبَادُ الرَّحْمَٰنِ إِنَاثًا ۚ أَشَهِدُوا خَلْقَهُمْ ۚ سَتُكْتَبُ شَهَادَتُهُمْ وَيُسْأَلُونَ
Dan mereka pula menyifatkan malaikat - yang juga menjadi hamba-hamba Allah Yang Maha Pemurah itu - jenis perempuan. Adakah mereka menyaksikan kejadian malaikat itu? Akan dituliskan kata-kata mereka (yang dusta itu), dan mereka akan ditanya kelak (serta akan menerima balasannya).
20وَقَالُوا لَوْ شَاءَ الرَّحْمَٰنُ مَا عَبَدْنَاهُم ۗ مَّا لَهُم بِذَٰلِكَ مِنْ عِلْمٍ ۖ إِنْ هُمْ إِلَّا يَخْرُصُونَ
Dan mereka berkata: "Kalaulah Allah Yang Maha Pemurah menghendaki tentulah kami tidak menyembah malaikat itu". (Sebenarnya) mereka tidak mempunyai sesuatu pengetahuan pun mengenai kata-kata mereka (yang demikian), mereka hanyalah orang-orang yang berdusta!
Az-ZukhrufIndeks Al-Quran
89Ayat
MakkiyahRevelation
18Ayat

Terjemahan — Az-Zukhruf 18

Surah Az-Zukhruf Ayat 18 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Patutkah (yang dikatakan anak Allah itu jenis perempuan) yang biasanya…

Surah Ayat 18/89 — Surah Az-Zukhruf الزخرف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Az-Zukhruf Dengar, Surah Az-Zukhruf Terjemahan, Surah Az-Zukhruf mp3, Surah Az-Zukhruf pdf. Ayat 16–20. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda