Mücâdele · 7/22
Meal Okunuş — Mücâdele
أَلَمۡ تَرَ أَنَّ ٱللَّهَ يَعۡلَمُ مَا فِي ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِي ٱلۡأَرۡضِۖ مَا يَكُونُ مِن نَّجۡوَىٰ ثَلَٰثَةٍ إِلَّا هُوَ رَابِعُهُمۡ وَلَا خَمۡسَةٍ إِلَّا هُوَ سَادِسُهُمۡ وَلَآ أَدۡنَىٰ مِن ذَٰلِكَ وَلَآ أَكۡثَرَ إِلَّا هُوَ مَعَهُمۡ أَيۡنَ مَا كَانُواْۖ ثُمَّ يُنَبِّئُهُم بِمَا عَمِلُواْ يَوۡمَ ٱلۡقِيَٰمَةِۚ إِنَّ ٱللَّهَ بِكُلِّ شَيۡءٍ عَلِيمٌ  ۝٧
Alam tara annal laaha ya`lamu maa fis samaawaati wa maa fil ardi maa yakoonu min najwaa salaasatin illaa Huwa raabi`uhum wa laa khamsatin illaa huwa saadisuhum wa laaa adnaa min zaalika wa laaa aksara illaa huwa ma`ahum ayna, maa kaanoo summa yunabbi`uhum bimaa `amiloo yawmal qiyaamah; innal laaha bikulli shai`in aleem
📖 Türkçe Anlam
Göklerde olanları da, yerde olanları da Allah'ın bildiğini bilmez misin? Üç kişinin gizli bulunduğu yerde dördüncü mutlaka O'dur; beş kişinin gizli bulunduğu yerde altıncıları mutlaka O'dur; bunlardan az veya çok, ne olursa olsunlar nerede bulunurlarsa bulunsunlar, mutlak onlarla beraberdir. Sonra, kıyamet günü, işlediklerini onlara haber verir. Doğrusu Allah her şeyi bilendir.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Necvâ (نجوى): Gizli konuşma, fısıldaşma, baş başa verip gizlice görüşme.
  • Râbiuhum (رابعهم): Onların dördüncüsü.
  • Sâdisuhum (سادسهم): Onların altıncısı.
  • Yünebbiühüm (ينبئهم): Onlara haber verecek, bildirecek.

Tefsir:

Ey insan! Hiç düşünmedin mi ki, Allah semalarda ve yerde olan her şeyi eksiksiz olarak bilmektedir? O’nun ilmi hiçbir şeyden gizli kalmaz. Üç kişi gizlice bir araya gelip fısıldaşacak olsa, mutlaka O, ilmiyle onların dördüncüsüdür. Beş kişi gizli bir konuşma yapsa, mutlaka O, onların altıncısıdır. Bu sayılardan daha azı veya daha çoğu da olsa, nerede bulunurlarsa bulunsunlar, Allah her an onlarla beraberdir; O’nun ilmi onları kuşatmıştır, hiçbir sözü, hiçbir düşünceyi kaçırmaz.

Bu ne büyük bir teselli ve ne büyük bir uyarıdır! Mümin için bu, yalnız olmadığının, her an Allah’ın gözetimi altında olduğunun müjdesidir. Gizli yaptığın hiçbir iyilik, içinden geçirdiğin hiçbir hayırlı düşünce Allah’a yabancı değildir. O seni görür, seni duyar ve sana değer verir. Öte yandan bu, kötülük peşinde koşanlar için de ciddi bir tehdittir; zira karanlık odalarda, kapalı kapılar ardında yapılan hiçbir plan, hiçbir tuzak Allah’tan gizli kalamaz.

Sonra Allah, kıyamet günü onlara yaptıkları her şeyi tek tek haber verecek, önlerine serecektir. Hiçbir amel kaybolmayacak, hiçbir söz unutulmayacaktır. İşte o gün, gizliyi de açığı da bilen, her şeyden haberdar olan Allah’ın adaleti tecelli edecektir. Şüphesiz Allah, her şeyi hakkıyla bilendir; O’nun ilminin dışında kalan hiçbir şey yoktur.

Ey kardeşim! Bu ayet, kalbine şöyle bir güven versin: Sen hangi zorlukta olursan ol, hangi yalnızlığı hissedersen hisset, Allah seninle beraberdir. O’na sığın, O’na danış, O’na güven. Unutma ki, senin içinden geçirdiğin en gizli duan bile O’nun katında değerlidir ve asla karşılıksız kalmaz. Bu bilinçle yaşa; hayatını O’nun rızasına göre düzenle, çünkü O her an seninle ve seni görmektedir.

🎧 Dinle

📜 Ayet 5-9 — Mücâdele

5إِنَّ ٱلَّذِينَ يُحَآدُّونَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ كُبِتُواْ كَمَا كُبِتَ ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡۚ وَقَدۡ أَنزَلۡنَآ ءَايَٰتِۭ بَيِّنَٰتٍۚ وَلِلۡكَٰفِرِينَ عَذَابٌ مُّهِينٌ 
Allah'a ve Peygamberine karşı gelenler, kendilerinden öncekiler nasıl alçaltıldı ise öyle alçaltılacaklardır. Biz, apaçık ayetler indirmişizdir, bunları inkar edene alçaltıcı azap vardır.
6يَوۡمَ يَبۡعَثُهُمُ ٱللَّهُ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُهُم بِمَا عَمِلُوٓاْۚ أَحۡصَىٰهُ ٱللَّهُ وَنَسُوهُۚ وَٱللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيۡءٍ شَهِيدٌ 
Allah onların hepsini dirilttiği gün, kendilerine işlediklerini haber verir; Allah onları bir bir saymıştır, fakat kendileri unutmuşlardır. Allah her şeye şahiddir.
7أَلَمۡ تَرَ أَنَّ ٱللَّهَ يَعۡلَمُ مَا فِي ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِي ٱلۡأَرۡضِۖ مَا يَكُونُ مِن نَّجۡوَىٰ ثَلَٰثَةٍ إِلَّا هُوَ رَابِعُهُمۡ وَلَا خَمۡسَةٍ إِلَّا هُوَ سَادِسُهُمۡ وَلَآ أَدۡنَىٰ مِن ذَٰلِكَ وَلَآ أَكۡثَرَ إِلَّا هُوَ مَعَهُمۡ أَيۡنَ مَا كَانُواْۖ ثُمَّ يُنَبِّئُهُم بِمَا عَمِلُواْ يَوۡمَ ٱلۡقِيَٰمَةِۚ إِنَّ ٱللَّهَ بِكُلِّ شَيۡءٍ عَلِيمٌ 
Göklerde olanları da, yerde olanları da Allah'ın bildiğini bilmez misin? Üç kişinin gizli bulunduğu yerde dördüncü mutlaka O'dur; beş kişinin gizli bulunduğu yerde altıncıları mutlaka O'dur; bunlardan az veya çok, ne olursa olsunlar nerede bulunurlarsa bulunsunlar, mutlak onlarla beraberdir. Sonra, kıyamet günü, işlediklerini onlara haber verir. Doğrusu Allah her şeyi bilendir.
8أَلَمۡ تَرَ إِلَى ٱلَّذِينَ نُهُواْ عَنِ ٱلنَّجۡوَىٰ ثُمَّ يَعُودُونَ لِمَا نُهُواْ عَنۡهُ وَيَتَنَٰجَوۡنَ بِٱلۡإِثۡمِ وَٱلۡعُدۡوَٰنِ وَمَعۡصِيَتِ ٱلرَّسُولِۖ وَإِذَا جَآءُوكَ حَيَّوۡكَ بِمَا لَمۡ يُحَيِّكَ بِهِ ٱللَّهُ وَيَقُولُونَ فِيٓ أَنفُسِهِمۡ لَوۡلَا يُعَذِّبُنَا ٱللَّهُ بِمَا نَقُولُۚ حَسۡبُهُمۡ جَهَنَّمُ يَصۡلَوۡنَهَاۖ فَبِئۡسَ ٱلۡمَصِيرُ 
Gizli toplantıdan menedilen, sonra menolundukları şeyi yapmaya kalkışarak günah işlemek, düşmanlık etmek ve Peygambere karşı gelmek konusunda gizli gizli konuşanları görmedin mi? Sana geldiklerinde, Allah'ın seni selamlamadığı bir şekilde seni selamlarlar; içlerinden, "Gerçekten peygamber olsaydı Allah'ın bizi, söylediklerimizden ötürü, cezalandırması gerekmez miydi?" derler. Cehennem onlara yeter. Oraya girerler, ne kötü dönüştür!
9يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِذَا تَنَٰجَيۡتُمۡ فَلَا تَتَنَٰجَوۡاْ بِٱلۡإِثۡمِ وَٱلۡعُدۡوَٰنِ وَمَعۡصِيَتِ ٱلرَّسُولِ وَتَنَٰجَوۡاْ بِٱلۡبِرِّ وَٱلتَّقۡوَىٰۖ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ ٱلَّذِيٓ إِلَيۡهِ تُحۡشَرُونَ 
Ey inananlar! Gizli konuştuğunuz zaman, günah işlemeyi, düşmanlık etmeyi ve Peygambere karşı gelmeyi fısıldaşmayın; iyilik yapmak ve Allah'a karşı gelmekten sakınmayı konuşun; kıyamet günü huzurunda toplanacağınız Allah'tan sakının.
MücâdeleKuran Fihrist
22Ayet
MedeniRevelation
7Ayet

Meal — Mücâdele 7

Sure Ayet 7/22 — Mücâdele المجادلة (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Mücâdele Dinle, Mücâdele Meal, Mücâdele mp3, Mücâdele pdf. Ayet 5–9. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler