انعام · 156/165
ترجمه آوانگاری — انعام
أَن تَقُولُوا إِنَّمَا أُنزِلَ الْكِتَابُ عَلَىٰ طَائِفَتَيْنِ مِن قَبْلِنَا وَإِن كُنَّا عَن دِرَاسَتِهِمْ لَغَافِلِينَ ۝١٥٦
An taqooloo innammaaa unzilal Kitaabu `alaa taaa`ifataini min qablinaa wa in kunnaa `an diraasatihim laghaafileen
📖 معنای فارسی
تا نگوييد كه تنها بر دو طايفه‌اى كه پيش از ما بودند كتاب نازل شده و ما از آموختن آنها غافل بوده‌ايم.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • طائفتین: دو گروه؛ منظور یهود و نصاری هستند.
  • دراستهم: خواندن و مطالعه کردن آنان (کتابهای آسمانی خود).
  • لغافلین: بیخبر و ناآگاه.

تفسیر آیه:

این آیه در ادامه آیات پیشین، یکی از حکمتهای نزول قرآن را بیان میکند و خطاب به مشرکان عرب است که اگر قرآن نازل نمیشد، میتوانستند بهانهای بیاورند و بگویند: «کتاب آسمانی تنها بر دو گروه پیش از ما (یهود و نصاری) نازل شده است و ما از خواندن و مطالعه کتابهای آنان کاملاً بیخبر و ناآگاه بودیم؛ نه زبانشان را میدانستیم و نه به محتوای آن دسترسی داشتیم. بنابراین، اگر عذابی بر ما نازل شود، ناعادلانه است؛ زیرا ما هیچ پیام و کتابی از جانب خدا دریافت نکردهایم که به آن عمل کنیم.»

خداوند با نزول قرآن بر پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوسلم) این بهانه را از آنان میگیرد و حجت را بر همگان تمام میکند. اکنون کتابی به زبان خودشان و با رسالت جهانی نازل شده است تا هیچکس نتواند ادعای بیخبری کند. این آیه نشان میدهد که ارسال رسل و کتب آسمانی، لطف و رحمت خداوند است تا بندگان در روز قیامت عذری نداشته باشند.

فواید و پیامهای آیه:

  1. اتمام حجت بر بندگان: خداوند هیچکس را بدون راهنمایی و پیام الهی رها نمیکند و با فرستادن قرآن، عذر همگان را قطع کرده است تا در روز قیامت کسی نتواند بگوید «ما بیخبر بودیم».
  2. رحمت و لطف خداوند: نزول قرآن به زبان عربی برای مردم عرب، نشانه محبت خداوند است که پیام خود را به زبانی قابل فهم برای هر قومی میفرستد تا هدایت برای همه ممکن باشد.
  3. اهمیت علم و آگاهی: مسلمانان باید از کتاب آسمانی خود و معارف آن آگاه باشند و آن را مطالعه کنند تا از غفلت و بیخبری در امان بمانند و بتوانند پاسخگوی شبهات باشند.
  4. مسئولیتپذیری: با وجود قرآن و پیام روشن، انسانها مسئولاند و باید در برابر دستورات الهی پاسخگو باشند؛ بنابراین نباید از عمل به آن سستی کنند.
  5. قدردانی از نعمت قرآن: این آیه ما را به شکرگزاری از نعمت بزرگ قرآن دعوت میکند و میآموزد که باید قدر این کتاب آسمانی را بدانیم و در تلاوت، تدبر و عمل به آن کوشا باشیم.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 154-158 — انعام

154ثُمَّ آتَيْنَا مُوسَى الْكِتَابَ تَمَامًا عَلَى الَّذِي أَحْسَنَ وَتَفْصِيلًا لِّكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لَّعَلَّهُم بِلِقَاءِ رَبِّهِمْ يُؤْمِنُونَ
سپس به موسى كتاب داديم تا بر كسى كه نيكوكار بوده است نعمت را تمام كنيم و براى بيان هر چيزى و نيز براى راهنمايى و رحمت. باشد كه به ديدار پروردگارشان ايمان بياورند.
155وَهَٰذَا كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ فَاتَّبِعُوهُ وَاتَّقُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
اين كتابى است مبارك. آن را نازل كرده‌ايم. پس، از آن پيروى كنيد و پرهيزگار باشيد، باشد كه مورد رحمت قرار گيريد.
156أَن تَقُولُوا إِنَّمَا أُنزِلَ الْكِتَابُ عَلَىٰ طَائِفَتَيْنِ مِن قَبْلِنَا وَإِن كُنَّا عَن دِرَاسَتِهِمْ لَغَافِلِينَ
تا نگوييد كه تنها بر دو طايفه‌اى كه پيش از ما بودند كتاب نازل شده و ما از آموختن آنها غافل بوده‌ايم.
157أَوْ تَقُولُوا لَوْ أَنَّا أُنزِلَ عَلَيْنَا الْكِتَابُ لَكُنَّا أَهْدَىٰ مِنْهُمْ ۚ فَقَدْ جَاءَكُم بَيِّنَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ ۚ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن كَذَّبَ بِآيَاتِ اللَّهِ وَصَدَفَ عَنْهَا ۗ سَنَجْزِي الَّذِينَ يَصْدِفُونَ عَنْ آيَاتِنَا سُوءَ الْعَذَابِ بِمَا كَانُوا يَصْدِفُونَ
يا نگوييد كه اگر بر ما نيز كتاب نازل مى‌شد بهتر از آنان به راه هدايت مى‌رفتيم. بر شما نيز از جانب پروردگارتان دليل روشن و هدايت و رحمت فرا رسيد. پس چه كسى ستمكارتر از آن كس است كه آيات خدا را دروغ پنداشت و از آنها رويگردان شد؟ به زودى كسانى را كه از آيات ما رويگردان شده‌اند به سبب اين اعراضشان به عذابى بد كيفر خواهيم داد.
158هَلْ يَنظُرُونَ إِلَّا أَن تَأْتِيَهُمُ الْمَلَائِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ رَبُّكَ أَوْ يَأْتِيَ بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ ۗ يَوْمَ يَأْتِي بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ لَا يَنفَعُ نَفْسًا إِيمَانُهَا لَمْ تَكُنْ آمَنَتْ مِن قَبْلُ أَوْ كَسَبَتْ فِي إِيمَانِهَا خَيْرًا ۗ قُلِ انتَظِرُوا إِنَّا مُنتَظِرُونَ
آيا انتظارى جز آن دارند كه فرشتگان نزدشان بيايند؟ يا پروردگارت؟ يا نشانه‌اى از نشانه‌هاى خدا بر آنها ظاهر شود؟ روزى كه برخى نشانه‌هاى خدا آشكار شود، ايمان كسى كه پيش از آن ايمان نياورده يا به هنگام ايمان كار نيكى انجام نداده است، براى او سودى نخواهد داشت. بگو: چشم به راه باشيد، ما نيز چشم به راهيم.
انعامفهرست قرآن
165آیه
مکیRevelation
156آیه

ترجمه — انعام 156

سوره انعام آیه 156 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : تا نگوييد كه تنها بر دو طايفه‌اى كه پيش از…

سوره آیه 156/165 — انعام الأنعام (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: انعام گوش دهید, انعام ترجمه, انعام mp3, انعام pdf. آیه 154–158. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید