Al-A'raf · 168/206
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-A'raf
وَقَطَّعْنَاهُمْ فِي الْأَرْضِ أُمَمًا ۖ مِّنْهُمُ الصَّالِحُونَ وَمِنْهُمْ دُونَ ذَٰلِكَ ۖ وَبَلَوْنَاهُم بِالْحَسَنَاتِ وَالسَّيِّئَاتِ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ ۝١٦٨
Wa qatta`naahum fil ardi umamam minhumus aalihoona wa min hum doona zaalika wa balawnaahum bilhasanaati wassaiyi aati la`allahum yarji`oon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan Kami pecah-pecahkan mereka (kaum Yahudi itu) berpuak-puak (yang bertaburan di merata-rata) dunia ini. Di antara mereka ada yang soleh dan di antaranya juga yang tidak demikian. Dan kami uji mereka dengan nikmat pemberian yang baik-baik dan bala bencana yang buruk, supaya mereka kembali (bertaubat).

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • وَقَطَّعْنَاهُمْ - Kami pecah-belahkan mereka (Bani Israil)
  • أُمَمًا - beberapa golongan/kelompok
  • دُونَ ذَٰلِكَ - di bawah darjat itu (tidak mencapai darjat orang soleh)
  • بَلَوْنَاهُمْ - Kami menguji mereka
  • بِالْحَسَنَاتِ - dengan nikmat-nikmat (kesenangan)
  • وَالسَّيِّئَاتِ - dengan bencana-bencana (kesusahan)
  • لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ - mudah-mudahan mereka kembali (bertaubat)

Tafsir Ayat:

Allah SWT menceritakan bahawa Dia telah memecah-belahkan Bani Israil ke seluruh pelusuk bumi setelah mereka dahulunya bersatu di tanah suci. Mereka tersebar menjadi pelbagai golongan dan puak yang berbeza-beza keadaan mereka. Sebahagian daripada mereka adalah orang-orang yang soleh, iaitu mereka yang menunaikan hak-hak Allah dan hak-hak hamba-Nya, beriman kepada Nabi Muhammad SAW dan mengikuti ajarannya. Sebahagian yang lain berada di bawah darjat itu, iaitu mereka yang cuai, melampaui batas, dan bahkan ada yang kufur terhadap nikmat Allah.

Allah SWT menguji mereka dengan pelbagai keadaan — kadang-kadang dengan kesenangan, kelapangan rezeki, dan kemakmuran; kadang-kadang pula dengan kesusahan, bencana, dan kepayahan hidup. Semua ujian ini diberikan dengan hikmah yang mendalam, iaitu agar mereka kembali kepada jalan kebenaran, bertaubat daripada kemaksiatan, dan tunduk patuh kepada perintah Allah SWT.


Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara-saudara sekalian, lihatlah bagaimana Allah SWT memperlakukan Bani Israil — mereka diuji dengan nikmat dan bencana silih berganti agar kembali kepada-Nya. Ini menunjukkan bahawa setiap ujian yang menimpa kita, sama ada suka atau duka, adalah rahmat tersembunyi daripada Allah SWT untuk menyedarkan kita daripada kelalaian. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang hatinya keras sehingga tidak mahu kembali kepada Allah meskipun telah diberi peringatan berkali-kali.

Marilah kita jadikan setiap nikmat sebagai tanda syukur, dan setiap musibah sebagai muhasabah diri. Sesungguhnya Allah SWT Maha Pengampun lagi Maha Penyayang — pintu taubat sentiasa terbuka luas bagi sesiapa yang mahu kembali kepada-Nya. Janganlah kita menunggu sehingga terlambat, kerana kehidupan dunia ini hanyalah persinggahan sementara menuju kampung akhirat yang kekal abadi. Semoga kita semua termasuk dalam golongan hamba-hamba-Nya yang soleh dan sentiasa kembali kepada jalan-Nya. Amin.



📜 Ayat 166-170 — Surah Al-A'raf

166فَلَمَّا عَتَوْا عَن مَّا نُهُوا عَنْهُ قُلْنَا لَهُمْ كُونُوا قِرَدَةً خَاسِئِينَ
Maka setelah mereka berlaku sombong takbur (tidak mengambil indah) kepada apa yang telah dilarang mereka melakukannya, Kami katakan kepada mereka: "Jadilah kamu kera yang hina".
167وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكَ لَيَبْعَثَنَّ عَلَيْهِمْ إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ مَن يَسُومُهُمْ سُوءَ الْعَذَابِ ۗ إِنَّ رَبَّكَ لَسَرِيعُ الْعِقَابِ ۖ وَإِنَّهُ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ
Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu memberitahu: Bahawa sesungguhnya Ia akan menghantarkan kepada kaum Yahudi itu, (terus menerus) hingga hari kiamat, kaum-kaum yang akan menimpakan mereka dengan azab sengsara yang seburuk-buruknya (disebabkan kejahatan dan kekufuran mereka). Sesungguhnya Tuhanmu amat cepat azab seksaNya, dan sesungguhnya Dia juga Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
168وَقَطَّعْنَاهُمْ فِي الْأَرْضِ أُمَمًا ۖ مِّنْهُمُ الصَّالِحُونَ وَمِنْهُمْ دُونَ ذَٰلِكَ ۖ وَبَلَوْنَاهُم بِالْحَسَنَاتِ وَالسَّيِّئَاتِ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ
Dan Kami pecah-pecahkan mereka (kaum Yahudi itu) berpuak-puak (yang bertaburan di merata-rata) dunia ini. Di antara mereka ada yang soleh dan di antaranya juga yang tidak demikian. Dan kami uji mereka dengan nikmat pemberian yang baik-baik dan bala bencana yang buruk, supaya mereka kembali (bertaubat).
169فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ وَرِثُوا الْكِتَابَ يَأْخُذُونَ عَرَضَ هَٰذَا الْأَدْنَىٰ وَيَقُولُونَ سَيُغْفَرُ لَنَا وَإِن يَأْتِهِمْ عَرَضٌ مِّثْلُهُ يَأْخُذُوهُ ۚ أَلَمْ يُؤْخَذْ عَلَيْهِم مِّيثَاقُ الْكِتَابِ أَن لَّا يَقُولُوا عَلَى اللَّهِ إِلَّا الْحَقَّ وَدَرَسُوا مَا فِيهِ ۗ وَالدَّارُ الْآخِرَةُ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ ۗ أَفَلَا تَعْقِلُونَ
Maka mereka kemudiannya digantikan oleh keturunan-keturunan yang jahat yang mewarisi Kitab (Taurat). Mereka mengambil kebendaan yang hina di dunia ini sambil berkata: "Akan diampunkan kelak dosa kami" Padahal jika datang kepada mereka kebendaan yang hina seperti itu mereka akan mengambilnya lagi. Bukankah telah diambil perjanjian setia daripada mereka di dalam kitab Taurat bahawa mereka tidak memperkatakan terhadap Allah melainkan yang benar? Dan mereka pula telah mempelajari apa yang terkandung di dalamnya? Dan juga (mereka mengetahui bahawa) negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Tidakkah kamu mahu mengerti?
170وَالَّذِينَ يُمَسِّكُونَ بِالْكِتَابِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ إِنَّا لَا نُضِيعُ أَجْرَ الْمُصْلِحِينَ
Dan orang-orang yang berpegang teguh dengan Kitab Allah serta mendirikan sembahyang, sesungguhnya Kami tidak akan menghilangkan pahala orang-orang yang berusaha memperbaiki (keadaan hidupnya).
Al-A'rafIndeks Al-Quran
206Ayat
MakkiyahRevelation
168Ayat

Terjemahan — Al-A'raf 168

Surah Al-A'raf Ayat 168 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan Kami pecah-pecahkan mereka (kaum Yahudi itu) berpuak-puak (yang bertaburan…

Surah Ayat 168/206 — Surah Al-A'raf الأعراف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-A'raf Dengar, Surah Al-A'raf Terjemahan, Surah Al-A'raf mp3, Surah Al-A'raf pdf. Ayat 166–170. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda