توبه · 113/129
ترجمه آوانگاری — توبه
مَا كَانَ لِلنَّبِيِّ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَن يَسۡتَغۡفِرُواْ لِلۡمُشۡرِكِينَ وَلَوۡ كَانُوٓاْ أُوْلِي قُرۡبَىٰ مِنۢ بَعۡدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمۡ أَنَّهُمۡ أَصۡحَٰبُ ٱلۡجَحِيمِ  ۝١١٣
Maa kaana lin nabiyyi wallazeena aamanooo ai yastaghfiroo lilmushrikeena wa law kaanoo ulee qurbaa mim ba`di maa tabiyana lahum annahum Ashaabul jaheem
📖 معنای فارسی
نبايد پيامبر و كسانى كه ايمان آورده‌اند براى مشركان هر چند از خويشاوندان باشند -پس از آنكه دانستند كه به جهنم مى‌روند- طلب آمرزش كنند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • أُولِي قُرْبَىٰ: خویشاوندان و نزدیکان.
  • تَبَيَّنَ: روشن و آشکار شد.
  • أَصْحَابُ الْجَحِيمِ: اهل آتش دوزخ.

تفسیر آیه:

سزاوار نیست که پیامبر (صلیاللهعلیهوسلم) و مؤمنان برای مشرکان طلب آمرزش و مغفرت کنند، حتی اگر آنان خویشاوندان نزدیکشان باشند؛ زیرا پس از آنکه برایشان روشن شد که این مشرکان بر شرک و کفر خود مردهاند و اهل آتش دوزخ هستند، دیگر جایز نیست برای آنان دعای مغفرت کنند. چرا که خداوند متعال هرگز مشرکی را که بر شرک خود از دنیا رفته است، نمیآمرزد و او را در آتش جاودان میسازد. بنابراین، این آیه بیانگر آن است که استغفار برای مشرکانِ مرده بر شرک، نه تنها سودی به حال آنان ندارد، بلکه از نظر شرعی نیز ناروا و ممنوع است.

فواید و پیامهای آیه:

  1. اخلاص در دین: مؤمن باید در دوستی و دشمنی خود، تنها رضایت خدا را در نظر بگیرد و حتی پیوندهای خویشاوندی نباید او را از حق و حقیقت دور کند.
  2. قطع امید از مشرکانِ مرده: این آیه به مؤمنان میآموزد که برای کسانی که با شرک از دنیا رفتهاند، نه تنها دعای مغفرت نکنند، بلکه از آنان بیزاری جویند و این نشانهی وفاداری به توحید است.
  3. اهمیت مرگ بر ایمان: سرنوشت نهایی انسان به حالتی است که از دنیا میرود؛ پس باید همواره در حال ایمان و تقوا باشیم تا مشمول رحمت الهی شویم.
  4. شفقت پیامبر (صلیاللهعلیهوسلم) و مؤمنان: این آیه نشان میدهد که پیامبر و مؤمنان آنقدر مهربان بودند که حتی برای مشرکان نیز آرزوی بخشش داشتند، اما خداوند با این حکم، مرزهای محبت الهی را برایشان روشن کرد تا محبت به خلق، از محبت به خالق فراتر نرود.
  5. آموزههای تربیتی: مؤمن باید در دعاهای خود، اولویت را به مؤمنان بدهد و برای هدایت زندگان بکوشد، نه برای آمرزش مردگانِ بر شرک؛ چرا که دعا برای آنان بیفایده است و این خود انگیزهای برای دعوت و هدایت مردم در زمان حیاتشان میشود.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 111-115 — توبه

111۞ إِنَّ ٱللَّهَ ٱشۡتَرَىٰ مِنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ أَنفُسَهُمۡ وَأَمۡوَٰلَهُم بِأَنَّ لَهُمُ ٱلۡجَنَّةَۚ يُقَٰتِلُونَ فِي سَبِيلِ ٱللَّهِ فَيَقۡتُلُونَ وَيُقۡتَلُونَۖ وَعۡدًا عَلَيۡهِ حَقًّا فِي ٱلتَّوۡرَىٰةِ وَٱلۡإِنجِيلِ وَٱلۡقُرۡءَانِۚ وَمَنۡ أَوۡفَىٰ بِعَهۡدِهِۦ مِنَ ٱللَّهِۚ فَٱسۡتَبۡشِرُواْ بِبَيۡعِكُمُ ٱلَّذِي بَايَعۡتُم بِهِۦۚ وَذَٰلِكَ هُوَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِيمُ 
خدا از مؤمنان جانها و مالهايشان را خريد، تا بهشت از آنان باشد. در راه خدا جنگ مى‌كنند، چه بكشند يا كشته شوند وعده‌اى كه خدا در تورات و انجيل و قرآن داده است به حق بر عهده اوست. و چه كسى بهتر از خدا به عهد خود وفا خواهد كرد؟ بدين خريد و فروخت كه كرده‌ايد شاد باشيد كه كاميابى بزرگى است.
112ٱلتَّٰٓئِبُونَ ٱلۡعَٰبِدُونَ ٱلۡحَٰمِدُونَ ٱلسَّٰٓئِحُونَ ٱلرَّٰكِعُونَ ٱلسَّٰجِدُونَ ٱلۡأٓمِرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَٱلنَّاهُونَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَٱلۡحَٰفِظُونَ لِحُدُودِ ٱللَّهِۗ وَبَشِّرِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ 
توبه‌كنندگانند، پرستندگانند، ستايندگانند، روزه‌دارانند، ركوع كنندگانند، سجده‌كنندگانند، امر كنندگان به معروف و نهى كنندگان از منكرند و حافظان حدود خدايند. و مؤمنان را بشارت ده.
113مَا كَانَ لِلنَّبِيِّ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَن يَسۡتَغۡفِرُواْ لِلۡمُشۡرِكِينَ وَلَوۡ كَانُوٓاْ أُوْلِي قُرۡبَىٰ مِنۢ بَعۡدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمۡ أَنَّهُمۡ أَصۡحَٰبُ ٱلۡجَحِيمِ 
نبايد پيامبر و كسانى كه ايمان آورده‌اند براى مشركان هر چند از خويشاوندان باشند -پس از آنكه دانستند كه به جهنم مى‌روند- طلب آمرزش كنند.
114وَمَا كَانَ ٱسۡتِغۡفَارُ إِبۡرَٰهِيمَ لِأَبِيهِ إِلَّا عَن مَّوۡعِدَةٍ وَعَدَهَآ إِيَّاهُ فَلَمَّا تَبَيَّنَ لَهُۥٓ أَنَّهُۥ عَدُوٌّ لِّلَّهِ تَبَرَّأَ مِنۡهُۚ إِنَّ إِبۡرَٰهِيمَ لَأَوَّٰهٌ حَلِيمٌ 
آمرزش خواستن ابراهيم براى پدرش، نبود مگر به خاطر وعده‌اى كه به او داده بود. و چون براى او آشكار شد كه پدرش دشمن خداست، از او بيزارى جست. زيرا ابراهيم بسيار خداى‌ترس و بردبار بود.
115وَمَا كَانَ ٱللَّهُ لِيُضِلَّ قَوۡمَۢا بَعۡدَ إِذۡ هَدَىٰهُمۡ حَتَّىٰ يُبَيِّنَ لَهُم مَّا يَتَّقُونَۚ إِنَّ ٱللَّهَ بِكُلِّ شَيۡءٍ عَلِيمٌ 
خدا قومى را كه هدايت كرده است گمراه نمى‌خواهد، تا برايشان روشن كند كه از چه چيز بايد بپرهيزند، كه خدا بر هر چيزى داناست.
توبهفهرست قرآن
129آیه
مدنیRevelation
113آیه

ترجمه — توبه 113

سوره آیه 113/129 — توبه التوبة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: توبه گوش دهید, توبه ترجمه, توبه mp3, توبه pdf. آیه 111–115. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید