Beled · 11/20
Meal Okunuş — Beled Suresi
فَلَا اقْتَحَمَ الْعَقَبَةَ ۝١١
Falaq tahamal-`aqabah
📖 Türkçe Anlam
Ama o, zor geçidi aşmaya girişemedi.

🎧 Dinle
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • İktiham (اقتحم): Bir işe zorluklara rağmen şiddetle girmek, güçlükle aşmak, atılmak.
  • AkaBe (العقبة): Sarp ve zorlu yol, engel, geçit. Burada mecazen; kişiyi Cennet'ten ayıran, nefsine ağır gelen zorlu amelleri ifade eder.

Tefsir:

İnsan, kendisine verilen mal, evlat ve kudret gibi nimetler karşısında şımarıp "Ben çok mal harcadım" diyerek övünürken, asıl sorumluluğunu unutmaktadır. Bu ayet, ona şu önemli soruyu yöneltir: "Peki o, sarp yokuşu aşmaya girişmedi!" Yani insan, kendisini Cennet'e ulaştıracak olan o zorlu yolu geçmeye, nefsine ağır gelen fedakârlıkları yapmaya gayret etmedi. Bu "sarp yokuş" (akabe), kişinin arzularına, malına ve rahatına ters düşen; ama ahiret kurtuluşu için şart olan zorlu amellerdir. Malını Allah yolunda harcamak, nefsin hoşlanmadığı ibadetlere katlanmak, haramlardan kaçınmak ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek gibi davranışlar bu yokuşun basamaklarıdır. Ayet, insanın bu yokuşu aşmak yerine, geçici dünya zevklerine dalıp gittiğini ve asıl kurtuluş yolunu ıskaladığını vurgular.

Faydalar:

  • Bu ayet, kurtuluşun kolay ve rahat bir yolda değil; nefsin zoruna giden fedakârlıklarda olduğunu öğretir. Cennet, pahalıdır ve bedeli, kişinin en sevdiği şeylerden (mal, zaman, konfor) vazgeçmesidir.
  • İnsan, sahip olduğu nimetlerle övünmek yerine, bu nimetlerin şükrünü yerine getirmenin yolunu aramalıdır. Şükrün en güzel şekli, malı Allah'ın rızası için harcamaktır.
  • Zorluklara katlanmak, Müslüman'ın karakteridir. Rahatına düşkünlük ve nefsin isteklerine boyun eğmek, kişiyi manevi olarak geriletir; oysa zorluklara göğüs germek, onu Allah'a yaklaştırır.
  • Bu ayet, Müslüman'a sürekli bir muhasebe bilinci aşılar: "Ben bugün, beni Cennet'e yaklaştıracak hangi zorlu ameli yaptım?" sorusu, hayatın merkezine yerleşmelidir.


📜 Ayet 9-13 — Beled Suresi

9وَلِسَانًا وَشَفَتَيْنِ
Biz onun için iki göz, bir dil ve iki dudak var etmedik mi?
10وَهَدَيْنَاهُ النَّجْدَيْنِ
Biz ona eğri ve doğru iki yolu da göstermedik mi?
11فَلَا اقْتَحَمَ الْعَقَبَةَ
Ama o, zor geçidi aşmaya girişemedi.
12وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْعَقَبَةُ
O zor geçidin ne olduğunu sen bilir misin?
13فَكُّ رَقَبَةٍ
O geçit, bir köle ve esir azadetmek,
BeledKuran Fihrist
20Ayet
MekkiRevelation
11Ayet

Meal — Beled 11

Beled Suresi Ayet 11 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Ama o, zor geçidi aşmaya girişemedi.

Sûre Ayet 11/20 — Beled Suresi البلد (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Beled Suresi Dinle, Beled Suresi Meal, Beled Suresi mp3, Beled Suresi pdf. Ayet 9–13. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, September 8, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler