Al-'Alaq · 17/19
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-'Alaq
فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ ۝١٧
Fal yad`u naadiyah
📖 Dalam Bahasa Melayu
Kemudian biarlah ia memanggil kumpulannya (untuk menyelamatkannya),

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • نَادِيَهُ (nādiyahu): Ahli majlisnya, kaum kerabatnya, atau kumpulannya yang biasa duduk bersamanya dalam majlis. Ia merujuk kepada orang-orang yang menjadi tempat dia bergantung dan meminta pertolongan.

Tafsir Ayat:

Ayat yang mulia ini merupakan cabaran dan ancaman daripada Allah SWT kepada Abu Jahal yang telah melampaui batas dalam keangkuhan dan kezalimannya. Setelah Allah SWT mengancam bahawa Dia akan menarik ubun-ubun Abu Jahal dengan kasar dan menyeretnya ke dalam neraka, maka Allah SWT berfirman: "Biarlah dia memanggil ahli majlisnya, kaum kerabatnya, dan seluruh penolongnya untuk datang menyelamatkannya!"

Ini adalah satu bentuk ejekan dan cabaran daripada Allah SWT kepada Abu Jahal. Sekiranya dia merasakan dirinya kuat dan hebat dengan kehadiran penyokong-penyokongnya, maka serulah mereka semua! Tetapi perlu diingat, walau sesiapapun yang dia panggil, tidak ada seorang pun yang mampu menghalang azab dan seksaan Allah SWT. Allah SWT dengan segala kekuasaan-Nya akan tetap melaksanakan hukuman-Nya ke atas orang-orang yang zalim.

Dalam ayat lain, Allah SWT berfirman: "Dan mereka berkata: 'Kami adalah golongan yang bersatu yang pastinya menang.' Golongan yang bersatu itu akan dikalahkan dan mereka akan berpaling ke belakang (melarikan diri)." (Al-Qamar: 44-45)

Allah SWT juga berfirman: "Sesungguhnya golongan yang bersatu itu akan dikalahkan dan mereka akan berpaling ke belakang (melarikan diri)." (Al-Qamar: 45)

Ini menunjukkan bahawa kekuatan manusia, walau sehebat manapun, tetap tidak mampu menandingi kekuatan Allah SWT. Maka, sesiapa yang bergantung kepada kekuatan manusia semata-mata, maka dia akan kecewa dan hina.


Pengajaran dan Nasihat:

Wahai saudara-saudara sekalian, ayat ini mengajar kita bahawa kekuatan sebenar hanyalah milik Allah SWT. Janganlah kita tertipu dengan bilangan, harta, pangkat, atau ramainya penyokong. Semua itu tidak akan dapat menolong kita sedikit pun di hadapan Allah SWT sekiranya kita berada di pihak yang batil.

Sebaliknya, orang-orang yang beriman dan bertakwa, walaupun mereka sedikit dan lemah, Allah SWT akan sentiasa menolong mereka. Firman Allah SWT: "Dan sesungguhnya tentera kami, merekalah yang menang." (As-Saffat: 173)

Maka, marilah kita sentiasa berada di pihak kebenaran, kerana kebenaran pasti akan menang walaupun ramai yang menentangnya. Dan janganlah kita menjadi seperti Abu Jahal yang sombong dengan kekuatannya, sehingga akhirnya dia menjadi penghuni neraka.

Semoga Allah SWT melindungi kita daripada sifat sombong dan angkuh, dan sentiasa menetapkan kita di atas kebenaran. Amin.



📜 Ayat 15-19 — Surah Al-'Alaq

15كَلَّا لَئِن لَّمْ يَنتَهِ لَنَسْفَعًا بِالنَّاصِيَةِ
Jangan sekali-kali berlaku derhaka! Demi sesungguhnya jika ia tidak berhenti (dari perbuatannya yang buruk itu), nescaya Kami akan menyentap ubun-ubunnya (dan menyeretnya ke dalam neraka), -
16نَاصِيَةٍ كَاذِبَةٍ خَاطِئَةٍ
Ubun-ubun (orang) yang berdusta, yang bersalah.
17فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ
Kemudian biarlah ia memanggil kumpulannya (untuk menyelamatkannya),
18سَنَدْعُ الزَّبَانِيَةَ
Kami pula akan memanggil malaikat Zabaniyah (untuk menyeksanya)!
19كَلَّا لَا تُطِعْهُ وَاسْجُدْ وَاقْتَرِب ۩
Ingatlah! Janganlah engkau (wahai Muhammad) menurut kehendaknya, dan (sebaliknya) sujudlah dan dampingkanlah dirimu kepada Allah (dengan taat dan beramal soleh)!
Al-'AlaqIndeks Al-Quran
19Ayat
MakkiyahRevelation
17Ayat

Terjemahan — Al-'Alaq 17

Surah Al-'Alaq Ayat 17 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Kemudian biarlah ia memanggil kumpulannya (untuk menyelamatkannya),

Surah Ayat 17/19 — Surah Al-'Alaq العلق (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-'Alaq Dengar, Surah Al-'Alaq Terjemahan, Surah Al-'Alaq mp3, Surah Al-'Alaq pdf. Ayat 15–19. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda