یونس · 50/109
ترجمه آوانگاری — یونس
قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَتَاكُمْ عَذَابُهُ بَيَاتًا أَوْ نَهَارًا مَّاذَا يَسْتَعْجِلُ مِنْهُ الْمُجْرِمُونَ ۝٥٠
Qul ara`aitum in ataakum `azaabuhoo bayaatan aw nahaaram maazaa yasta`jilu minhul mujrimoon
📖 معنای فارسی
بگو: چه مى‌كنيد اگر عذاب او به ناگاه شب‌هنگام يا به روز فرا رسد؟ گناهكاران چه چيز را اينچنين به شتاب مى‌طلبند؟
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • بَیاتًا: شب هنگام، در دل شب.
  • یَسْتَعْجِلُ: شتاب میکند، عجله میکند.

تفسیر آیه:

ای پیامبر! به این مشرکان که با تمسخر و استهزا، نزول عذاب الهی را به شتاب میخواهند، بگو: «به من خبر دهید، اگر عذاب خداوند ناگهان در دل شب یا در روشنایی روز به سراغ شما بیاید — آنگاه که در غفلت و سرگرمی زندگی خود هستید — چه چیزی از این عذاب را به شتاب میخواهید؟» این پرسش در حقیقت برای هشدار و بیم دادن است؛ یعنی شما با این عجله، چه چیز بزرگی را طلب میکنید؟ آیا نمیدانید که این عذاب، ناگهانی و هولناک است و هیچ کس را مهلت نمیدهد؟ شما با استهزای خود، در واقع عذابی را به سوی خود فرا میخوانید که اگر بر شما نازل شود، به شدت پشیمان خواهید شد و خواهید فهمید که این شتابزدگی چه خطای بزرگی بود. اما این پشیمانی، دیگر سودی برایتان نخواهد داشت.

فواید و پیامهای آیه:

  1. هشدار به غافلان: انسان نباید خود را از عذاب الهی ایمن بداند؛ چرا که عذاب خداوند ممکن است در هر لحظه — شب یا روز — فرا رسد و هیچ کس از زمان آن آگاه نیست.
  2. نتیجه شتابزدگی در امور خیر و شر: عجله در امور خیر پسندیده است، اما شتاب در امور شر و تمسخر وعدههای الهی، نشانه نادانی و سبب پشیمانی است.
  3. رحمت و مهلت الهی: تأخیر عذاب، نشانه رحمت و فرصت الهی برای توبه و بازگشت است؛ پس انسان باید از این فرصت استفاده کند و به جای استهزا، به درگاه خداوند بازگردد.
  4. عظمت قدرت خداوند: نزول عذاب الهی نه در کنترل بشر است و نه قابل پیشبینی؛ بنابراین مؤمن باید همواره در حال آمادگی و طاعت باشد تا در امان بماند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 48-52 — یونس

48وَيَقُولُونَ مَتَىٰ هَٰذَا الْوَعْدُ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
مى‌گويند: اگر راست مى‌گوييد، پس اين وعده چه وقت خواهد بود؟
49قُل لَّا أَمْلِكُ لِنَفْسِي ضَرًّا وَلَا نَفْعًا إِلَّا مَا شَاءَ اللَّهُ ۗ لِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ ۚ إِذَا جَاءَ أَجَلُهُمْ فَلَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً ۖ وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ
بگو: من درباره خود -جز آنچه خدا بخواهد- مالك هيچ سود و زيانى نيستم. مرگ هر امتى را زمانى معين است. چون زمانشان فرارسد، نه يك ساعت تأخير كنند و نه يك ساعت پيش افتند.
50قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَتَاكُمْ عَذَابُهُ بَيَاتًا أَوْ نَهَارًا مَّاذَا يَسْتَعْجِلُ مِنْهُ الْمُجْرِمُونَ
بگو: چه مى‌كنيد اگر عذاب او به ناگاه شب‌هنگام يا به روز فرا رسد؟ گناهكاران چه چيز را اينچنين به شتاب مى‌طلبند؟
51أَثُمَّ إِذَا مَا وَقَعَ آمَنتُم بِهِ ۚ آلْآنَ وَقَدْ كُنتُم بِهِ تَسْتَعْجِلُونَ
آيا چون عذاب به وقوع پيوندد بدان ايمان مى‌آوريد؟ اكنون اين همان چيزى است كه فرا رسيدنش را به شتاب مى‌خواستيد.
52ثُمَّ قِيلَ لِلَّذِينَ ظَلَمُوا ذُوقُوا عَذَابَ الْخُلْدِ هَلْ تُجْزَوْنَ إِلَّا بِمَا كُنتُمْ تَكْسِبُونَ
آنگاه به ستمكاران گويند: عذاب جاويد را بچشيد. آيا نه چنين است كه در برابر اعمالتان كيفر مى‌بينيد؟
یونسفهرست قرآن
109آیه
مکیRevelation
50آیه

ترجمه — یونس 50

سوره یونس آیه 50 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : بگو: چه مى‌كنيد اگر عذاب او به ناگاه شب‌هنگام يا…

سوره آیه 50/109 — یونس يونس (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: یونس گوش دهید, یونس ترجمه, یونس mp3, یونس pdf. آیه 48–52. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید