Yusuf · 19/111
Terjemahan Transliterasi — Surah Yusuf
وَجَاءَتْ سَيَّارَةٌ فَأَرْسَلُوا وَارِدَهُمْ فَأَدْلَىٰ دَلْوَهُ ۖ قَالَ يَا بُشْرَىٰ هَٰذَا غُلَامٌ ۚ وَأَسَرُّوهُ بِضَاعَةً ۚ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِمَا يَعْمَلُونَ ۝١٩
Wa jaaa`at saiyaaratun fa-arsaloo waaridahum fa adlaa dalwah; qaala yaa bushraa haaza ghulaam; wa asarroohu bi-daa`ah; wallaahu `aleemum bimaa ya`maloon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan (semasa Yusuf dalam perigi) datanglah ke tempat itu satu rombongan (ahli perniagaan) yang sedang dalam perjalanan; lalu mereka menghantarkan seorang pencari air bagi mereka; (setelah sampainya ke perigi itu) dia pun menghulurkan timbanya (dan manakala ia melihat Yusuf bergantung pada timbanya) ia berseru dengan katanya: "Hai, (ini) sungguh mengembirakan! Ini adalah seorang budak lelaki (yang cantik parasnya)". (Setelah mengetahui hal itu, saudara-saudara Yusuf pun datang) serta mereka sembunyikan keadaan Yusuf yang sebenarnya (untuk dijual) sebagai barang dagangan. Dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • سَيَّارَةٌ – sekumpulan musafir yang sedang dalam perjalanan.
  • وَارِدَهُمْ – orang yang ditugaskan untuk mengambil air bagi mereka.
  • فَأَدْلَىٰ دَلْوَهُ – menurunkan timbanya ke dalam perigi.
  • وَأَسَرُّوهُ بِضَاعَةً – mereka menyembunyikan Yusuf dan menganggapnya sebagai barang dagangan.

Tafsir Ayat:

Dalam perjalanan kisah Nabi Yusuf ‘alaihissalam, setelah baginda dicampakkan ke dalam perigi oleh saudara-saudaranya, datanglah sekumpulan musafir yang melalui tempat itu. Mereka berhenti berhampiran perigi tersebut dan menghantar seorang pencari air untuk mengambil minuman bagi mereka. Apabila lelaki itu menurunkan timbanya ke dalam perigi, Yusuf yang masih kecil itu bergantung pada tali timba tersebut. Sebaik sahaja lelaki itu melihatnya, dia berseru dengan penuh kegembiraan: "Wahai berita gembira! Ini seorang budak lelaki yang sangat berharga!"

Lelaki itu dan beberapa rakannya menyembunyikan Yusuf daripada pengetahuan musafir yang lain. Mereka mendakwa bahawa Yusuf hanyalah barang dagangan yang mereka bawa untuk dijual di Mesir, supaya mereka tidak perlu berkongsi dengan orang lain. Ada riwayat yang menyebut bahawa saudara-saudara Yusuf turut menyembunyikan perkara sebenar dengan mengatakan bahawa Yusuf adalah hamba abdi yang melarikan diri, lalu mereka menjualnya. Yusuf sendiri diam sahaja kerana bimbang akan dibunuh sekiranya bercakap.

Allah SWT Maha Mengetahui segala apa yang mereka lakukan terhadap Yusuf. Tiada satu pun perbuatan mereka yang tersembunyi daripada pengetahuan Allah, dan segala tipu daya mereka akan dibalas dengan keadilan-Nya.


Pengajaran dan Peringatan:

Kisah ini mengajar kita bahawa Allah SWT sentiasa mengawasi segala perbuatan hamba-Nya. Walaupun manusia berusaha menyembunyikan kejahatan mereka, Allah tetap mengetahui dan akan membalas setiap amalan dengan seadil-adilnya. Kepada mereka yang ditimpa ujian dan kesusahan, yakinlah bahawa Allah tidak pernah melupakan hamba-Nya yang sabar. Sebagaimana Yusuf yang dibuang oleh saudaranya sendiri, akhirnya diangkat darjatnya oleh Allah dengan kemuliaan yang tinggi. Maka, bersabarlah dalam setiap ujian, kerana di sebalik kepayahan itu tersembunyi hikmah dan kebaikan yang besar daripada Allah SWT.



📜 Ayat 17-21 — Surah Yusuf

17قَالُوا يَا أَبَانَا إِنَّا ذَهَبْنَا نَسْتَبِقُ وَتَرَكْنَا يُوسُفَ عِندَ مَتَاعِنَا فَأَكَلَهُ الذِّئْبُ ۖ وَمَا أَنتَ بِمُؤْمِنٍ لَّنَا وَلَوْ كُنَّا صَادِقِينَ
Mereka berkata: "Wahai ayah kami! Sesungguhnya kami telah pergi berlumba-lumba berburu dan kami telah tinggalkan Yusuf menjaga barang-barang kami, lalu ia dimakan oleh serigala; dan sudah tentu ayah tidak akan percaya kepada kata-kata kami ini, sekalipun kami adalah orang-orang yang benar".
18وَجَاءُوا عَلَىٰ قَمِيصِهِ بِدَمٍ كَذِبٍ ۚ قَالَ بَلْ سَوَّلَتْ لَكُمْ أَنفُسُكُمْ أَمْرًا ۖ فَصَبْرٌ جَمِيلٌ ۖ وَاللَّهُ الْمُسْتَعَانُ عَلَىٰ مَا تَصِفُونَ
Dan (bagi mengesahkan dakwaan itu) mereka pula melumurkan baju Yusuf dengan darah palsu. Bapa mereka berkata: "Tidak! Bahkan nafsu kamu memperelokkan kepada kamu suatu perkara (yang tidak diterima akal). Kalau demikian, bersabarlah aku dengan sebaik-baiknya, dan Allah jualah yang dipohonkan pertolonganNya, mengenai apa yang kamu katakan itu."
19وَجَاءَتْ سَيَّارَةٌ فَأَرْسَلُوا وَارِدَهُمْ فَأَدْلَىٰ دَلْوَهُ ۖ قَالَ يَا بُشْرَىٰ هَٰذَا غُلَامٌ ۚ وَأَسَرُّوهُ بِضَاعَةً ۚ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِمَا يَعْمَلُونَ
Dan (semasa Yusuf dalam perigi) datanglah ke tempat itu satu rombongan (ahli perniagaan) yang sedang dalam perjalanan; lalu mereka menghantarkan seorang pencari air bagi mereka; (setelah sampainya ke perigi itu) dia pun menghulurkan timbanya (dan manakala ia melihat Yusuf bergantung pada timbanya) ia berseru dengan katanya: "Hai, (ini) sungguh mengembirakan! Ini adalah seorang budak lelaki (yang cantik parasnya)". (Setelah mengetahui hal itu, saudara-saudara Yusuf pun datang) serta mereka sembunyikan keadaan Yusuf yang sebenarnya (untuk dijual) sebagai barang dagangan. Dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.
20وَشَرَوْهُ بِثَمَنٍ بَخْسٍ دَرَاهِمَ مَعْدُودَةٍ وَكَانُوا فِيهِ مِنَ الزَّاهِدِينَ
Dan (setelah berlaku perundingan) mereka menjualnya dengan harga yang murah, iaitu beberapa dirham sahaja bilangannya; dan mereka adalah orang-orang yang tidak menghargainya.
21وَقَالَ الَّذِي اشْتَرَاهُ مِن مِّصْرَ لِامْرَأَتِهِ أَكْرِمِي مَثْوَاهُ عَسَىٰ أَن يَنفَعَنَا أَوْ نَتَّخِذَهُ وَلَدًا ۚ وَكَذَٰلِكَ مَكَّنَّا لِيُوسُفَ فِي الْأَرْضِ وَلِنُعَلِّمَهُ مِن تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ ۚ وَاللَّهُ غَالِبٌ عَلَىٰ أَمْرِهِ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
Dan (setelah Yusuf dijualkan di negeri Mesir), berkatalah orang yang membeli Yusuf kepada isterinya: "Berilah dia layanan yang sebaik-baiknya; semoga ia berguna kepada kita, atau kita jadikan dia anak". Dan demikianlah caranya kami menetapkan kedudukan Yusuf di bumi (Mesir untuk dihormati dan disayangi), dan untuk kami mengajarnya sebahagian dari ilmu takbir mimpi. Dan Allah Maha Kuasa melakukan segala perkara yang telah ditetapkanNya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.
YusufIndeks Al-Quran
111Ayat
MakkiyahRevelation
19Ayat

Terjemahan — Yusuf 19

Surah Yusuf Ayat 19 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan (semasa Yusuf dalam perigi) datanglah ke tempat itu satu…

Surah Ayat 19/111 — Surah Yusuf يوسف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Yusuf Dengar, Surah Yusuf Terjemahan, Surah Yusuf mp3, Surah Yusuf pdf. Ayat 17–21. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda