An-Nahl · 61/128
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Nahl
وَلَوْ يُؤَاخِذُ اللَّهُ النَّاسَ بِظُلْمِهِم مَّا تَرَكَ عَلَيْهَا مِن دَابَّةٍ وَلَٰكِن يُؤَخِّرُهُمْ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى ۖ فَإِذَا جَاءَ أَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً ۖ وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ ۝٦١
Wa law yu`aakhizul laahun naasa bizulminhim maa taraka `alaihaa min daaabbatinw wa laakiny yu`akhkhiruhum ilaaa ajalim musamman fa izaa jaaa`a ajaluhum laa yastaakhiroona saa`atanw wa laa yastaqdimoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan kalaulah Allah menyeksa manusia disebabkan kezaliman mereka, tentulah Ia tidak membiarkan tinggal di muka bumi sesuatu makhluk yang bergerak; akan tetapi Ia memberi tempoh kepada mereka hingga ke suatu masa yang tertentu; kemudian apabila sampai tempoh mereka, tiadalah mereka akan dapat meminta dikemudiankan sesaatpun dan tidak pula mereka akan dapat meminta didahulukan.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يُؤَاخِذُ: menyegerakan hukuman dan azab.
  • دَابَّةٍ: makhluk hidup yang bergerak di muka bumi, termasuk manusia dan haiwan.
  • أَجَلٍ مُسَمًّى: tempoh masa yang telah ditetapkan oleh Allah bagi setiap makhluk.
  • لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ: tidak dapat melambatkan walau sesaat dan tidak dapat mempercepatkan.

Tafsir Ayat:

Sekiranya Allah SWT mahu menyegerakan hukuman kepada manusia disebabkan kezaliman dan kejahatan mereka, nescaya tiada seekor pun makhluk yang bergerak di muka bumi ini yang akan dikekalkan. Semuanya akan binasa kerana dosa-dosa manusia. Akan tetapi, Allah SWT dengan sifat Penyabar dan Penyayang-Nya tidak menyegerakan azab itu, bahkan Dia memberikan tempoh sehingga ke satu masa yang telah ditetapkan dalam pengetahuan-Nya, iaitu akhir hayat setiap makhluk.

Apabila tiba tempoh yang telah ditentukan itu, tiada seorang pun yang mampu melambatkannya walaupun sesaat, dan tiada juga yang mampu mempercepatkannya. Semuanya berlaku tepat pada waktu yang telah Allah tetapkan.

Ayat ini mengingatkan kita bahawa kezaliman manusia tidak pernah terlepas daripada pengetahuan Allah, tetapi Allah memberi peluang untuk bertaubat. Ini adalah bukti kasih sayang Allah yang tidak terhingga kepada hamba-Nya. Janganlah kita leka dengan tangguhan ini, kerana apabila ajal tiba, tiada peluang lagi untuk kembali.


Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah betapa besar rahmat Allah kepada kita! Setiap hari kita melakukan dosa dan kesilapan, namun Allah masih memberikan kita nafas untuk hidup, masih membuka pintu taubat, dan masih memberi peluang untuk memperbaiki diri. Jika Allah mahu bersikap tegas, nescaya bumi ini sudah lama hancur disebabkan kezaliman kita.

Maka gunakanlah peluang yang diberikan ini dengan sebaik-baiknya. Segeralah bertaubat, perbanyakkan amal soleh, dan jauhi segala larangan Allah. Jangan tunggu sehingga ajal tiba, kerana apabila ia datang, tiada lagi penangguhan walau sesaat pun. Semoga kita semua termasuk dalam kalangan hamba-hamba Allah yang bersyukur dan sentiasa berada di jalan yang lurus.



📜 Ayat 59-63 — Surah An-Nahl

59يَتَوَارَىٰ مِنَ الْقَوْمِ مِن سُوءِ مَا بُشِّرَ بِهِ ۚ أَيُمْسِكُهُ عَلَىٰ هُونٍ أَمْ يَدُسُّهُ فِي التُّرَابِ ۗ أَلَا سَاءَ مَا يَحْكُمُونَ
Ia bersembunyi dari orang ramai kerana (merasa malu disebabkan) berita buruk yang disampaikan kepadanya (tentang ia beroleh anak perempuan; sambil ia berfikir): adakah ia akan memelihara anak itu dalam keadaan yang hina, atau ia akan menanamnya hidup-hidup dalam tanah? Ketahuilah! Sungguh jahat apa yang mereka hukumkan itu.
60لِلَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ مَثَلُ السَّوْءِ ۖ وَلِلَّهِ الْمَثَلُ الْأَعْلَىٰ ۚ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
Bagi mereka yang tidak beriman kepada hari akhirat itu, sifat yang buruk, dan bagi Allah jualah sifat yang tertinggi; dan Dia lah jua Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
61وَلَوْ يُؤَاخِذُ اللَّهُ النَّاسَ بِظُلْمِهِم مَّا تَرَكَ عَلَيْهَا مِن دَابَّةٍ وَلَٰكِن يُؤَخِّرُهُمْ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى ۖ فَإِذَا جَاءَ أَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً ۖ وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ
Dan kalaulah Allah menyeksa manusia disebabkan kezaliman mereka, tentulah Ia tidak membiarkan tinggal di muka bumi sesuatu makhluk yang bergerak; akan tetapi Ia memberi tempoh kepada mereka hingga ke suatu masa yang tertentu; kemudian apabila sampai tempoh mereka, tiadalah mereka akan dapat meminta dikemudiankan sesaatpun dan tidak pula mereka akan dapat meminta didahulukan.
62وَيَجْعَلُونَ لِلَّهِ مَا يَكْرَهُونَ وَتَصِفُ أَلْسِنَتُهُمُ الْكَذِبَ أَنَّ لَهُمُ الْحُسْنَىٰ ۖ لَا جَرَمَ أَنَّ لَهُمُ النَّارَ وَأَنَّهُم مُّفْرَطُونَ
Dan mereka mengadakan bagi Allah apa yang mereka sendiri tidak menyukainya; dalam pada itu, lidah mereka memperkatakan perkara yang dusta, (kononnya) bahawa mereka akan beroleh kesudahan yang baik di sisi Allah. Tidak syak lagi, bahawa bagi merekalah api neraka, dan bahawa merekalah orang-orang yang disegerakan (masuknya ke dalam neraka).
63تَاللَّهِ لَقَدْ أَرْسَلْنَا إِلَىٰ أُمَمٍ مِّن قَبْلِكَ فَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ أَعْمَالَهُمْ فَهُوَ وَلِيُّهُمُ الْيَوْمَ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ
Demi Allah! Sesungguhnya kami juga telah mengutus Rasul-rasul kepada umat-umat yang terdahulu daripadamu (wahai Muhammad), lalu Syaitan memperelokkan pada pandangan mereka yang ingkar akan amal-amal mereka yang jahat itu; maka dia lah menjadi pemimpin mereka pada hari ini; dan mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya.
An-NahlIndeks Al-Quran
128Ayat
MakkiyahRevelation
61Ayat

Terjemahan — An-Nahl 61

Surah An-Nahl Ayat 61 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan kalaulah Allah menyeksa manusia disebabkan kezaliman mereka, tentulah Ia…

Surah Ayat 61/128 — Surah An-Nahl النحل (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nahl Dengar, Surah An-Nahl Terjemahan, Surah An-Nahl mp3, Surah An-Nahl pdf. Ayat 59–63. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda