Maryam · 37/98
Terjemahan Transliterasi — Surah Maryam
فَاخْتَلَفَ الْأَحْزَابُ مِن بَيْنِهِمْ ۖ فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ كَفَرُوا مِن مَّشْهَدِ يَوْمٍ عَظِيمٍ ۝٣٧
Fakhtalafal ahzaabu mim bainihim fawailul lillazeena kafaroo mim mashhadi Yawmin `azeem
📖 Dalam Bahasa Melayu
Kemudian, golongan-golongan (dari kaumnya) itu berselisihan sesama sendiri. Maka kecelakaanlah bagi orang-orang kafir (yang berselisihan) itu, dari apa yang disaksikan pada hari yang besar huru-haranya.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • فَاخْتَلَفَ الْأَحْزَابُ - Maka berselisihlah golongan-golongan (dari kalangan Ahli Kitab).
  • مِن بَيْنِهِمْ - Di antara mereka (yakni di kalangan Bani Israil).
  • فَوَيْلٌ - Maka kecelakaan besar (azab yang dahsyat).
  • مِن مَّشْهَدِ يَوْمٍ عَظِيمٍ - Dari (menyaksikan) hari yang agung (Hari Kiamat).

Tafsir Ayat:

Setelah Allah Subhanahu wa Ta'ala menceritakan kisah Nabi Isa 'alaihissalam yang penuh mukjizat, maka ayat ini menjelaskan bahawa golongan-golongan dari kalangan Ahli Kitab telah berselisih pendapat tentang hakikat Nabi Isa. Perselisihan ini bukanlah perselisihan yang kecil, tetapi perselisihan yang membawa kepada kesesatan yang amat besar.

Sebahagian mereka iaitu golongan Yahudi telah melampaui batas dengan merendahkan Nabi Isa, mereka menuduhnya sebagai anak zina dan tukang sihir - na'udzubillah. Manakala sebahagian yang lain iaitu golongan Nasrani pula telah melampaui batas dengan mengangkatnya melebihi darjat kenabian, sehinggakan sebahagian mereka berkata: "Isa itu Tuhan", sebahagian lagi berkata: "Isa itu anak Tuhan", dan sebahagian yang lain pula berkata: "Isa itu salah satu daripada tiga tuhan" - Maha Suci Allah daripada apa yang mereka katakan.

Sebenarnya, kebenaran yang hakiki ialah Isa 'alaihissalam adalah hamba Allah dan Rasul-Nya yang mulia, yang diciptakan tanpa bapa sebagai bukti kekuasaan Allah, sama seperti penciptaan Nabi Adam tanpa bapa dan tanpa ibu.

Kemudian Allah memberi amaran yang amat keras: "Maka kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang kafir dari (menyaksikan) hari yang agung" iaitu Hari Kiamat. Pada hari itu mereka akan menyaksikan sendiri azab yang amat dahsyat, penyesalan yang tidak berguna lagi, dan mereka akan dihisab dengan hisab yang amat berat kerana kekufuran dan kesesatan mereka.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam yang dikasihi, ayat ini mengingatkan kita agar berhati-hati daripada terjerumus dalam perselisihan yang membawa kepada kesesatan. Islam mengajarkan kita jalan tengah yang lurus - tidak melampaui batas dalam mencintai para nabi sehinggakan mengangkat mereka ke darjat ketuhanan, dan tidak pula merendahkan mereka daripada darjat kenabian yang mulia.

Kita hendaklah bersyukur kepada Allah yang telah memberikan kita hidayah Islam yang lurus, dan menjauhkan kita daripada perselisihan yang membawa kepada kebinasaan. Marilah kita berpegang teguh dengan Al-Quran dan Sunnah, kerana di situlah terletaknya keselamatan kita di dunia dan akhirat. Semoga Allah merahmati kita semua dan menjauhkan kita daripada azab Hari Kiamat yang agung itu. Aamiin.



📜 Ayat 35-39 — Surah Maryam

35مَا كَانَ لِلَّهِ أَن يَتَّخِذَ مِن وَلَدٍ ۖ سُبْحَانَهُ ۚ إِذَا قَضَىٰ أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُن فَيَكُونُ
Tiadalah layak bagi Allah mempunyai anak. Maha Sucilah Ia. Apabila menetapkan jadinya sesuatu perkara, maka hanyalah Ia berfirman kepadanya: "Jadilah engkau", lalu menjadilah ia.
36وَإِنَّ اللَّهَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ ۚ هَٰذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ
Dan sesungguhnya Allah ialah Tuhanku dan Tuhan kamu maka sembahlah kamu akan Dia inilah jalan yang betul - lurus ".
37فَاخْتَلَفَ الْأَحْزَابُ مِن بَيْنِهِمْ ۖ فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ كَفَرُوا مِن مَّشْهَدِ يَوْمٍ عَظِيمٍ
Kemudian, golongan-golongan (dari kaumnya) itu berselisihan sesama sendiri. Maka kecelakaanlah bagi orang-orang kafir (yang berselisihan) itu, dari apa yang disaksikan pada hari yang besar huru-haranya.
38أَسْمِعْ بِهِمْ وَأَبْصِرْ يَوْمَ يَأْتُونَنَا ۖ لَٰكِنِ الظَّالِمُونَ الْيَوْمَ فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ
Sungguh jelas pendengaran dan penglihatan mereka yang kafir itu semasa mereka datang mengadap Kami pada hari akhirat. Tetapi orang-orang yang zalim (dengan perbuatan kufur dan maksiat) pada masa di dunia ini, berada dalam kesesatan yang nyata
39وَأَنذِرْهُمْ يَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِيَ الْأَمْرُ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ وَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ
Dan berilah amaran (wahai Muhammad) kepada umat manusia seluruhnya tentang hari penyesalan iaitu hari diselesaikan perbicaraan perkara masing-masing pada masa mereka (yang ingkar) di dunia ini berada dalam kelalaian serta mereka pula tidak mahu beriman.
MaryamIndeks Al-Quran
98Ayat
MakkiyahRevelation
37Ayat

Terjemahan — Maryam 37

Surah Maryam Ayat 37 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Kemudian, golongan-golongan (dari kaumnya) itu berselisihan sesama sendiri. Maka kecelakaanlah…

Surah Ayat 37/98 — Surah Maryam مريم (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Maryam Dengar, Surah Maryam Terjemahan, Surah Maryam mp3, Surah Maryam pdf. Ayat 35–39. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda