بقره · 113/286
ترجمه آوانگاری — سوره بقره
وَقَالَتِ الْيَهُودُ لَيْسَتِ النَّصَارَىٰ عَلَىٰ شَيْءٍ وَقَالَتِ النَّصَارَىٰ لَيْسَتِ الْيَهُودُ عَلَىٰ شَيْءٍ وَهُمْ يَتْلُونَ الْكِتَابَ ۗ كَذَٰلِكَ قَالَ الَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ مِثْلَ قَوْلِهِمْ ۚ فَاللَّهُ يَحْكُمُ بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كَانُوا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ ۝١١٣
Wa qaalatil Yahoodu laisatin Nasaaraa `alaa shai`inw-wa qaalatin Nasaaraaa laisatil Yahoodu `alaa shai`inw`wa hum yatloonal Kitaab; kazaalika qaalal lazeena la ya`lamoona misla qawlihim Yawmal Qiyaamati feemaa kaanoo feehi yakhtalifoon
📖 معنای فارسی
با آنكه كتاب خدا را مى‌خوانند، يهودان گفتند كه ترسايان بر حق نيند و ترسايان گفتند كه يهودان بر حق نيند. همچنين آنها كه ناآگاهند سخنى چون سخن آنان گويند. خدا در روز قيامت درباره آنچه در آن اختلاف مى‌كنند، ميانشان حكم خواهد كرد.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • «لیست النصاری علی شیء»: یعنی نصاری بر دین صحیح و درستی نیستند.
  • «یتلون الکتاب»: در حالی که کتاب (تورات و انجیل) را میخوانند.
  • «الذین لا یعلمون»: کسانی که دانش و آگاهی ندارند؛ منظور مشرکان عرب یا گذشتگان نادان هستند.

تفسیر آیه:

یهودیان ادعا کردند که مسیحیان بر هیچ آیین صحیحی نیستند و دینشان باطل است. از سوی دیگر، مسیحیان نیز همین ادعا را درباره یهودیان مطرح کردند و گفتند که یهودیان بر هیچ دین درستی قرار ندارند. این در حالی است که هر دو گروه کتاب آسمانی خود را میخواندند؛ یهودیان تورات و مسیحیان انجیل را تلاوت میکردند. در این کتابها، ایمان به همه پیامبران و تصدیق یکدیگر واجب شده بود و هیچیک از این کتابها چنین اختلاف و تکفیر متقابلی را تأیید نمیکرد. بنابراین، این سخنان آنان نشان میداد که با وجود خواندن کتاب، به محتوای آن عمل نمیکنند و بر باطل هستند.

سپس خداوند متعال میفرماید که مشرکان و کسانی که از دانش و آگاهی بیبهره بودند، نیز دقیقاً همین سخن را درباره پیروان ادیان دیگر میگفتند و هر صاحب دینی را نفی میکردند. این رفتار ناپسند، اختصاص به یهود و نصاری نداشت، بلکه مشرکان نیز همانند آنان، دیگران را به باطل نسبت میدادند و راه حق را تنها برای خود میدانستند.

در پایان آیه، خداوند حکم نهایی را به روز قیامت موکول میکند و میفرماید که او در آن روز، میان این گروههای مختلف که در دین و آیین اختلاف داشتند، داوری عادلانه خواهد کرد و هر یک را بر اساس اعتقاد و عملش جزا خواهد داد. هیچکس نمیتواند در دنیا بهطور قطعی دیگری را محکوم کند، بلکه داوری نهایی تنها از آنِ خداوند است.

فواید و پیامهای آیه:

  • از این آیه میآموزیم که تکفیر و نفی دیگران بدون دلیل و بر اساس تعصب، رفتاری ناپسند است که حتی در میان اهل کتاب نیز وجود داشت و خداوند آن را مورد نکوهش قرار داده است.
  • انسان باید با مطالعه و آگاهی، حقیقت را جستجو کند و از سخنان نسنجیده و قضاوتهای عجولانه درباره دیگران بپرهیزد.
  • داوری نهایی درباره اختلافات دینی تنها در روز قیامت و توسط خداوند عادل انجام میشود؛ بنابراین، مؤمنان باید به جای جدال و دشمنی، بر ایمان به همه پیامبران و کتب آسمانی تأکید کنند و به خداوند توکل نمایند.
  • این آیه مسلمانان را دعوت میکند که با پیروان ادیان دیگر با انصاف و مدارا رفتار کنند و بدانند که هدایت و گمراهی نهایی در دست خداوند است، نه در دست بشر.


📜 آیه 111-115 — سوره بقره

111وَقَالُوا لَن يَدْخُلَ الْجَنَّةَ إِلَّا مَن كَانَ هُودًا أَوْ نَصَارَىٰ ۗ تِلْكَ أَمَانِيُّهُمْ ۗ قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
گفتند: جز يهودان و ترسايان كسى به بهشت نمى‌رود. اين آرزوى آنهاست. بگو: اگر راست مى‌گوييد حجّت خويش بياوريد.
112بَلَىٰ مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِندَ رَبِّهِ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
آرى، هر كس كه از روى اخلاص رو به خدا كند و نيكوكار بود، پاداشش را از پروردگارش خواهد گرفت و دستخوش بيم و اندوه نمى‌شود.
113وَقَالَتِ الْيَهُودُ لَيْسَتِ النَّصَارَىٰ عَلَىٰ شَيْءٍ وَقَالَتِ النَّصَارَىٰ لَيْسَتِ الْيَهُودُ عَلَىٰ شَيْءٍ وَهُمْ يَتْلُونَ الْكِتَابَ ۗ كَذَٰلِكَ قَالَ الَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ مِثْلَ قَوْلِهِمْ ۚ فَاللَّهُ يَحْكُمُ بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كَانُوا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ
با آنكه كتاب خدا را مى‌خوانند، يهودان گفتند كه ترسايان بر حق نيند و ترسايان گفتند كه يهودان بر حق نيند. همچنين آنها كه ناآگاهند سخنى چون سخن آنان گويند. خدا در روز قيامت درباره آنچه در آن اختلاف مى‌كنند، ميانشان حكم خواهد كرد.
114وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن مَّنَعَ مَسَاجِدَ اللَّهِ أَن يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ وَسَعَىٰ فِي خَرَابِهَا ۚ أُولَٰئِكَ مَا كَانَ لَهُمْ أَن يَدْخُلُوهَا إِلَّا خَائِفِينَ ۚ لَهُمْ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَلَهُمْ فِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ
كيست ستمكارتر از آنكه نگذاشت كه نام خدا در مسجدهاى خدا برده شود، و در ويران ساختن آنها كوشيد؟ روا نيست در آن مسجدها جز بيمناك و ترسان داخل شوند و نصيبشان در دنيا خوارى و در آخرت عذابى بزرگ است.
115وَلِلَّهِ الْمَشْرِقُ وَالْمَغْرِبُ ۚ فَأَيْنَمَا تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
مشرق و مغرب از آن خداست. پس به هر جاى كه رو كنيد، همان جا رو به خداست. خدا فراخ‌رحمت و داناست.
بقرهفهرست قرآن
286آیه
مدنیRevelation
113آیه

ترجمه — بقره 113

سوره بقره آیه 113 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : با آنكه كتاب خدا را مى‌خوانند، يهودان گفتند كه ترسايان…

سوره آیه 113/286 — سوره بقره البقرة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: سوره بقره گوش دهید, سوره بقره ترجمه, سوره بقره mp3, سوره بقره pdf. آیه 111–115. معنای فارسی: اردو.




Monday, September 7, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید