Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- عَفَوْنَا - Kami memaafkan dan menghapuskan dosa.
- مِن بَعْدِ ذَٰلِكَ - Selepas kejadian penyembahan anak lembu.
- لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ - Semoga kamu bersyukur.
Tafsir Ayat:
Wahai Bani Israil, ingatlah bahawa setelah kamu terjebak dalam dosa besar iaitu menyembah patung anak lembu ketika Nabi Musa pergi bermunajat kepada Tuhannya, Allah Subhanahu wa Ta'ala dengan sifat Maha Pengampun dan Maha Penyayang telah memaafkan kesalahan kamu yang amat berat itu. Allah menerima taubat kamu setelah kamu menyesali perbuatan tersebut dan kembali kepada-Nya dengan penuh keinsafan.
Ini merupakan bukti betapa luasnya rahmat dan keampunan Allah. Bayangkan, dosa syirik yang dilakukan oleh Bani Israil itu adalah satu kesalahan yang amat besar, namun Allah masih membuka pintu taubat dan mengampuni mereka. Ini menunjukkan bahawa tiada dosa yang terlalu besar untuk diampuni oleh Allah selagi mana hamba-Nya benar-benar bertaubat dengan ikhlas.
Allah mengampuni kamu bukanlah kerana kamu layak menerimanya, tetapi semata-mata kerana kasih sayang dan kurniaan-Nya yang tidak terhingga. Allah mahukan kamu bersyukur atas nikmat keampunan ini dengan cara beribadah kepada-Nya dengan ikhlas, mentaati perintah-Nya, dan menjauhi segala larangan-Nya. Syukur yang sebenar bukan sekadar ucapan di lisan, tetapi juga dengan menggunakan nikmat tersebut untuk taat kepada Allah, bukan untuk bermaksiat kepada-Nya.
Saudaraku sekalian, ayat ini mengajar kita bahawa Allah sentiasa memberi peluang kepada hamba-Nya untuk kembali ke pangkal jalan. Janganlah kita berputus asa dengan rahmat Allah walaupun kita pernah melakukan dosa yang besar. Pintu taubat sentiasa terbuka selagi nyawa belum sampai ke kerongkong. Maka bersegeralah bertaubat, perbanyakkan istighfar, dan jadikan setiap nikmat yang Allah berikan sebagai pendorong untuk kita lebih dekat kepada-Nya. Ingatlah bahawa keampunan Allah itu lebih besar daripada dosa-dosa kita, dan kasih sayang-Nya mengatasi kemurkaan-Nya. Maka jadilah hamba yang bersyukur, kerana orang yang bersyukur akan ditambah nikmatnya, manakala orang yang kufur akan merasai azab yang pedih.
📜 Ayat 50-54 — Surah Al-Baqarah
Terjemahan — Al-Baqarah 52
Surah Al-Baqarah Ayat 52 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Kemudian sesudah itu kami maafkan kesalahan kamu, supaya kamu bersyukur.Surah Ayat 52/286 — Surah Al-Baqarah البقرة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Baqarah Dengar, Surah Al-Baqarah Terjemahan, Surah Al-Baqarah mp3, Surah Al-Baqarah pdf. Ayat 50–54. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








