Al-Anbiya · 102/112
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Anbiya
لَا يَسْمَعُونَ حَسِيسَهَا ۖ وَهُمْ فِي مَا اشْتَهَتْ أَنفُسُهُمْ خَالِدُونَ ۝١٠٢
Laa yasma`oona hasee sahaa wa hum fee mash tahat anfusuhum khaalidoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Mereka tidak mendengar suara (julangan) api neraka itu, dan mereka akan kekal selama-lamanya di dalam (nikmat-nikmat Syurga) yang diingini oleh jiwa mereka.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • حَسِيسَهَا: Suara api neraka yang samar-samar lagi halus, iaitu bunyi nyalaan api yang marak.

Tafsir Ayat:

Mereka yang beriman dan bertakwa itu tidak akan mendengar langsung bunyi api neraka yang marak, walaupun bunyi yang paling halus sekalipun. Ini kerana Allah telah menempatkan mereka di tempat yang aman dan jauh daripada segala kebisingan dan ketakutan. Mereka berada di dalam syurga yang penuh dengan segala apa yang diingini dan diidamkan oleh jiwa mereka, sama ada daripada pelbagai jenis makanan, minuman, pemandangan, mahupun segala kenikmatan yang tidak pernah terlintas di hati manusia. Mereka kekal di dalamnya selama-lamanya, tidak akan keluar dan tidak akan putus nikmat itu daripada mereka.

Pengajaran dan Peringatan:

Saudaraku sekalian, inilah janji Allah yang pasti kepada hamba-hamba-Nya yang beriman dan bertakwa. Bayangkanlah betapa besarnya rahmat Allah apabila mereka yang selama ini bersabar di dunia, menahan diri daripada maksiat, dan berjuang di jalan kebaikan, akhirnya diberikan ganjaran yang tiada tandingannya. Mereka bukan sahaja diselamatkan daripada azab neraka, malah dijauhkan daripada mendengar bunyinya yang menggerunkan. Sebaliknya, mereka ditempatkan dalam kenikmatan yang tiada penghujungnya.

Maka, marilah kita sama-sama berusaha untuk menjadi hamba yang bertakwa, kerana syurga itu bukanlah sesuatu yang mudah diperoleh tanpa usaha. Ia memerlukan pengorbanan, kesabaran, dan keikhlasan dalam beramal. Setiap langkah kebaikan yang kita lakukan di dunia ini, sekecil mana pun, akan menjadi sebab untuk kita meraih kenikmatan yang kekal abadi di akhirat kelak. Semoga Allah menjadikan kita termasuk dalam golongan yang berbahagia itu. Amin.



📜 Ayat 100-104 — Surah Al-Anbiya

100لَهُمْ فِيهَا زَفِيرٌ وَهُمْ فِيهَا لَا يَسْمَعُونَ
Mereka mendayu-dayu (kesakitan) di dalam neraka, dan mereka pula di situ tidak dapat mendengar sesuatu yang menyenangkan.
101إِنَّ الَّذِينَ سَبَقَتْ لَهُم مِّنَّا الْحُسْنَىٰ أُولَٰئِكَ عَنْهَا مُبْعَدُونَ
Sesungguhnya orang-orang yang telah tetap dari dahulu lagi memperoleh kebaikan dari Kami, mereka dijauhkan dari neraka itu.
102لَا يَسْمَعُونَ حَسِيسَهَا ۖ وَهُمْ فِي مَا اشْتَهَتْ أَنفُسُهُمْ خَالِدُونَ
Mereka tidak mendengar suara (julangan) api neraka itu, dan mereka akan kekal selama-lamanya di dalam (nikmat-nikmat Syurga) yang diingini oleh jiwa mereka.
103لَا يَحْزُنُهُمُ الْفَزَعُ الْأَكْبَرُ وَتَتَلَقَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ هَٰذَا يَوْمُكُمُ الَّذِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ
Huru-hara besar yang amat mengerikan (pada hari kiamat) itu tidak merunsingkan mereka, dan (sebaliknya) mereka disambut oleh malaikat-malaikat dengan berkata: "Inilah hari kamu (beroleh kebahagiaan), yang telah dijanjikan kepada kamu (di dunia) dahulu".
104يَوْمَ نَطْوِي السَّمَاءَ كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ ۚ كَمَا بَدَأْنَا أَوَّلَ خَلْقٍ نُّعِيدُهُ ۚ وَعْدًا عَلَيْنَا ۚ إِنَّا كُنَّا فَاعِلِينَ
(Ingatlah) hari Kami menggulung langit seperti menggulung lembaran surat catitan; sebagaimana kami mulakan wujudnya sesuatu kejadian, Kami ulangi wujudnya lagi; sebagai satu janji yang ditanggung oleh Kami; sesungguhnya Kami tetap melaksanakannya.
Al-AnbiyaIndeks Al-Quran
112Ayat
MakkiyahRevelation
102Ayat

Terjemahan — Al-Anbiya 102

Surah Al-Anbiya Ayat 102 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Mereka tidak mendengar suara (julangan) api neraka itu, dan mereka…

Surah Ayat 102/112 — Surah Al-Anbiya الأنبياء (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Anbiya Dengar, Surah Al-Anbiya Terjemahan, Surah Al-Anbiya mp3, Surah Al-Anbiya pdf. Ayat 100–104. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda