Ankebût · 11/69
Meal Okunuş — Ankebût
وَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْمُنَافِقِينَ ۝١١
Wa la ya`lamannal laahul lazeena aamanoo wa la ya`lamannal munaafiqeen
📖 Türkçe Anlam
Allah elbette inananları bilir ve elbette ikiyüzlüleri de bilir.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Ve le ya'lemennellahü – Allah, kesinlikle bilecektir (açığa çıkaracaktır).
  • Ellezine amenü – İman edenler (gerçekten inananlar).
  • Ve le ya'lemenne – Ve kesinlikle bilecektir (açığa çıkaracaktır).
  • El-münafikin – Münafıklar (kalben inanmadığı halde inanmış görünenler).

Tefsir:

Bu âyet-i kerîme, Allah Teâlâ'nın iman iddiasında bulunanları mutlaka imtihan edeceğini ve sonunda kimin samimi, kimin sahtekâr olduğunu ortaya çıkaracağını haber vermektedir. Allah, elbette her şeyi ezelî ilmiyle bilir; fakat buradaki "bilme" ifadesi, iman edenlerle münafıkların dünya hayatında birbirinden ayrıştırılması ve herkesin gözü önünde hakikatin tecelli etmesi anlamındadır.

Yüce Allah, iman edenlerin gerçekten O'na ve Resûlü'ne gönülden bağlanıp bağlanmadıklarını, imanlarını sadece dilleriyle mi yoksa kalpleriyle mi taşıdıklarını imtihanlarla ortaya koyar. Bu imtihanlar; sıkıntılar, belalar, düşmanlarla mücadele ve çeşitli zorluklar şeklinde gelir. İşte bu zorluklar karşısında sabredenler, Allah'a olan bağlılıklarını ispat etmiş olurlar. Münafıklar ise menfaatleri tehlikeye girdiğinde veya zorluklarla karşılaştıklarında gerçek yüzlerini gösterirler; imanlarını terk eder, İslam'dan uzaklaşırlar.

Bu âyet, müminlere büyük bir müjde ve teselli kaynağıdır. Çünkü Allah, samimi kullarını asla başıboş bırakmaz; onları imtihan eder, fakat sonunda mutlaka zafer ve huzura kavuşturur. Münafıklar ise ne kadar gizlenseler de Allah'ın ilmi dışında kalamazlar; er ya da geç maskeleri düşer ve hak ettikleri aşağılanmaya uğrarlar.

Sevgili kardeşlerim! Bu âyet bize gösteriyor ki, iman sadece dille söylenen bir söz değil, kalbin derinliklerinde kökleşen ve hayatın her alanında kendini gösteren bir hakikattir. Allah, bizim hangi tarafta olduğumuzu bilir ve bunu hem dünyada hem ahirette açığa çıkaracaktır. Öyleyse imanımızı her türlü zorluk karşısında koruyalım, samimiyetle Allah'a bağlanalım ve münafıkların akıbetinden sakınalım. Unutmayalım ki, Allah'ın yardımı samimi müminlerle beraberdir.

🎧 Dinle

📜 Ayet 9-13 — Ankebût

9وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُدْخِلَنَّهُمْ فِي الصَّالِحِينَ
İnanıp, yararlı iş işleyenleri, and olsun, iyilerin arasına koyarız.
10وَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ آمَنَّا بِاللَّهِ فَإِذَا أُوذِيَ فِي اللَّهِ جَعَلَ فِتْنَةَ النَّاسِ كَعَذَابِ اللَّهِ وَلَئِن جَاءَ نَصْرٌ مِّن رَّبِّكَ لَيَقُولُنَّ إِنَّا كُنَّا مَعَكُمْ ۚ أَوَلَيْسَ اللَّهُ بِأَعْلَمَ بِمَا فِي صُدُورِ الْعَالَمِينَ
İnsanlardan: "Allah'a inandık" diyenler vardır; ama Allah uğrunda bir ezaya uğratılınca, insanların ezasını Allah'ın azabı gibi tutarlar. Rabbinizden bir yardım gelecek olursa, and olsun ki, "Doğrusu biz sizinle beraberdik" derler. Allah, herkesin kalbinde olanları en iyi bilen değil midir?
11وَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْمُنَافِقِينَ
Allah elbette inananları bilir ve elbette ikiyüzlüleri de bilir.
12وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِلَّذِينَ آمَنُوا اتَّبِعُوا سَبِيلَنَا وَلْنَحْمِلْ خَطَايَاكُمْ وَمَا هُم بِحَامِلِينَ مِنْ خَطَايَاهُم مِّن شَيْءٍ ۖ إِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ
İnkar edenler inananlara: "Bizim yolumuza uyun da sizin günahlarınızı biz taşıyalım" derler. Oysa onların günahlarından hiçbirini yüklenecek değillerdir. Doğrusu onlar yalancıdırlar.
13وَلَيَحْمِلُنَّ أَثْقَالَهُمْ وَأَثْقَالًا مَّعَ أَثْقَالِهِمْ ۖ وَلَيُسْأَلُنَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَمَّا كَانُوا يَفْتَرُونَ
Onlar kendi ağırlıklarını, kendi ağırlıkları yanında daha nice ağırlıkları yüklenecekler ve uydurup durdukları şeylerden kıyamet günü sorguya çekileceklerdir.
AnkebûtKuran Fihrist
69Ayet
MekkiRevelation
11Ayet

Meal — Ankebût 11

Sure Ankebût Ayet 11 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Allah elbette inananları bilir ve elbette ikiyüzlüleri de bilir.

Sure Ayet 11/69 — Ankebût العنكبوت (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Ankebût Dinle, Ankebût Meal, Ankebût mp3, Ankebût pdf. Ayet 9–13. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler