Ali Imran · 56/200
Terjemahan Transliterasi — Surah Ali Imran
فَأَمَّا الَّذِينَ كَفَرُوا فَأُعَذِّبُهُمْ عَذَابًا شَدِيدًا فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَمَا لَهُم مِّن نَّاصِرِينَ ۝٥٦
Fa ammal lazeena kafaroo fa u`az zibuhum `azaaban shadeedan fiddunyaa wal Aakhirati wa maa lahum min naasireen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Adapun orang-orang kafir, maka Aku (Allah) akan menyeksa mereka dengan azab yang amat berat di dunia dan di akhirat, dan mereka pula tidak akan beroleh sesiapa pun yang dapat menolong.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • فَأُعَذِّبُهُمْ - Maka Aku akan menyeksa mereka
  • عَذَابًا شَدِيدًا - Azab yang sangat berat
  • فِي الدُّنْيَا - Di dunia
  • وَالْآخِرَةِ - Dan di akhirat
  • نَّاصِرِينَ - Penolong-penolong

Tafsir Ayat:

Wahai hamba-hamba Allah yang dikasihi, ayat yang mulia ini merupakan peringatan yang amat tegas daripada Allah SWT kepada mereka yang kufur ingkar. Allah SWT berfirman bahawa sesiapa yang kufur kepada Nabi Isa AS dan kebenaran yang dibawanya, sama ada dari kalangan Yahudi yang menolak kerasulannya mahupun Nasrani yang melampau dalam mengagungkannya sehingga menganggapnya sebagai anak Tuhan, maka Allah SWT akan menyeksa mereka dengan azab yang amat pedih.

Di dunia, mereka akan ditimpa kehinaan dan kebinasaan - ada yang dibunuh, ditawan, dirampas harta benda, dan kehilangan kekuasaan serta keagungan. Mereka akan hidup dalam kehinaan dan kehancuran. Manakala di akhirat kelak, azab yang menanti mereka adalah azab api neraka yang kekal selama-lamanya. Tiada seorang pun yang mampu menolong atau menyelamatkan mereka daripada azab Allah SWT, kerana tiada penolong yang lebih berkuasa daripada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.


Peringatan dan Pengajaran:

Saudara-saudara seislam yang dirahmati Allah, renungkanlah betapa besarnya kuasa Allah SWT dalam membalas setiap perbuatan hamba-Nya. Ayat ini mengingatkan kita agar sentiasa berpegang teguh kepada akidah yang benar, menjauhi segala bentuk kekufuran dan kesyirikan, serta tidak melampau dalam beragama. Islam adalah agama yang lurus dan sederhana - kita mencintai Nabi Isa AS sebagai seorang nabi dan rasul yang mulia, tetapi tidak mengangkatnya melebihi darjat yang telah Allah tetapkan.

Marilah kita bersyukur kerana Allah SWT telah memberikan kita hidayah Islam yang benar. Jadikanlah ayat ini sebagai peringatan untuk sentiasa memperkukuhkan iman dan taqwa kita, kerana hanya dengan keimanan yang benar dan amal soleh kita akan selamat di dunia dan akhirat. Semoga Allah SWT mengurniakan kita istiqamah dalam berpegang dengan kebenaran dan menjauhkan kita daripada segala bentuk kesesatan. Amin.



📜 Ayat 54-58 — Surah Ali Imran

54وَمَكَرُوا وَمَكَرَ اللَّهُ ۖ وَاللَّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ
Dan orang-orang (Yahudi yang kafir) itupun merancangkan tipu daya (hendak membunuh Nabi Isa), dan Allah pula membalas tipu daya (mereka); dan (ingatlah), Allah sebijak-bijak yang membalas (dan menggagalkan segala jenis) tipu daya.
55إِذْ قَالَ اللَّهُ يَا عِيسَىٰ إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ وَمُطَهِّرُكَ مِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَجَاعِلُ الَّذِينَ اتَّبَعُوكَ فَوْقَ الَّذِينَ كَفَرُوا إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ۖ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأَحْكُمُ بَيْنَكُمْ فِيمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ
(Ingatlah) ketika Allah berfirman: "Wahai Isa! Sesungguhnya Aku akan mengambilmu dengan sempurna, dan akan mengangkatmu ke sisiKu, dan akan membersihkanmu dari orang-orang kafir, dan juga akan menjadikan orang-orang yang mengikutmu mengatasi orang-orang kafir (yang tidak beriman kepadamu), hingga ke hari kiamat. Kemudian kepada Akulah tempat kembalinya kamu, lalu Aku menghukum (memberi keputusan) tentang apa yang kamu perselisihkan".
56فَأَمَّا الَّذِينَ كَفَرُوا فَأُعَذِّبُهُمْ عَذَابًا شَدِيدًا فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَمَا لَهُم مِّن نَّاصِرِينَ
Adapun orang-orang kafir, maka Aku (Allah) akan menyeksa mereka dengan azab yang amat berat di dunia dan di akhirat, dan mereka pula tidak akan beroleh sesiapa pun yang dapat menolong.
57وَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَيُوَفِّيهِمْ أُجُورَهُمْ ۗ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ
Adapun orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh, maka Allah akan menyempurnakan pahala mereka; dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.
58ذَٰلِكَ نَتْلُوهُ عَلَيْكَ مِنَ الْآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيمِ
Demikianlah (perihal Nabi Isa), yang Kami membacakannya kepadamu (wahai Muhammad, adalah ia) sebahagian dari hujah-hujah keterangan (yang membuktikan kebenarannya), dan dari Al-Quran yang penuh dengan hikmat-hikmat - (pengetahuan yang tepat, lagi sentiasa terpelihara).
Ali ImranIndeks Al-Quran
200Ayat
MadaniyahRevelation
56Ayat

Terjemahan — Ali Imran 56

Surah Ali Imran Ayat 56 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Adapun orang-orang kafir, maka Aku (Allah) akan menyeksa mereka dengan…

Surah Ayat 56/200 — Surah Ali Imran آل عمران (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ali Imran Dengar, Surah Ali Imran Terjemahan, Surah Ali Imran mp3, Surah Ali Imran pdf. Ayat 54–58. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda