Saba · 38/54
Terjemahan Transliterasi — Surah Saba
وَالَّذِينَ يَسْعَوْنَ فِي آيَاتِنَا مُعَاجِزِينَ أُولَٰئِكَ فِي الْعَذَابِ مُحْضَرُونَ ۝٣٨
Wallazeena yas`awna feee Aayaatinaa mu`aajizeena ulaaa`ika fil`azaabi muhdaroon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan orang-orang yang berusaha menentang dan membatalkan ayat-ayat keterangan Kami sambil menyangka dapat melepaskan diri (dari hukuman Kami), mereka itu akan berada di dalam azab seksa.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يَسْعَوْنَ - berusaha dengan bersungguh-sungguh dan bersemangat.
  • مُعَاجِزِينَ - bermaksud cuba melemahkan atau mengalahkan (Rasulullah dan al-Quran), iaitu berusaha untuk memadamkan cahaya Allah dan menghalang jalan-Nya.
  • مُحْضَرُونَ - dihadirkan atau dibawa ke tempat azab, iaitu mereka tidak dapat melarikan diri daripadanya.

Tafsiran Ayat:

Allah SWT menjelaskan bahawa orang-orang kafir yang berusaha dengan gigih untuk memadamkan ayat-ayat Allah, menghalang manusia daripada mengikuti kebenaran, dan cuba mengalahkan Rasulullah SAW dengan pelbagai tipu daya serta penentangan — mereka inilah golongan yang akan dihadirkan ke dalam azab neraka pada hari kiamat. Mereka akan dibawa oleh para malaikat penjaga neraka (az-Zabaniyah) dengan penuh kehinaan, lalu dicampakkan ke dalam api yang menyala-nyala. Tiada satu pun usaha mereka yang sia-sia itu dapat menyelamatkan mereka, malah segala apa yang mereka lakukan di dunia hanya akan menambah azab dan penyesalan mereka di akhirat kelak.

Mereka yang menyangka bahawa dengan menentang al-Quran dan menghalang dakwah Islam mereka akan berjaya, sebenarnya mereka sedang menempuh jalan kebinasaan. Allah SWT menjadikan usaha mereka itu sebagai sebab kemurkaan-Nya, dan pada hari akhirat nanti mereka akan dihadapkan kepada azab yang tidak dapat mereka elakkan walau sesaat pun.

Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah! Betapa hinanya nasib mereka yang menentang kebenaran. Mereka berusaha bersungguh-sungguh di dunia untuk menghalang manusia daripada mengenal Allah, namun kesudahan mereka hanyalah azab yang kekal. Ini menunjukkan kepada kita bahawa usaha menegakkan kebenaran dan menyebarkan Islam adalah jalan yang mulia di sisi Allah, manakala usaha menghalangnya adalah punca kebinasaan.

Maka bergembiralah wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya setiap langkah kalian dalam menuntut ilmu, menyebarkan kebaikan, dan mempertahankan agama Allah adalah amalan yang sangat dicintai oleh Allah. Janganlah kalian gentar dengan tipu daya musuh-musuh Islam, kerana Allah sentiasa bersama orang-orang yang bertakwa dan berbuat baik. Sesungguhnya kemenangan itu pasti milik orang-orang yang beriman, dan kehinaan itu menanti mereka yang menentang ayat-ayat Allah.



📜 Ayat 36-40 — Surah Saba

36قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ وَيَقْدِرُ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Dia juga yang menyempitkan (bagi sesiapa yang dikehendakiNya); akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui (hakikat itu).
37وَمَا أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُم بِالَّتِي تُقَرِّبُكُمْ عِندَنَا زُلْفَىٰ إِلَّا مَنْ آمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ لَهُمْ جَزَاءُ الضِّعْفِ بِمَا عَمِلُوا وَهُمْ فِي الْغُرُفَاتِ آمِنُونَ
Dan bukanlah harta benda kamu dan tidak juga anak pinak kamu yang mendampingkan kamu di sisi Kami walau sedikitpun, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, maka mereka itu akan beroleh balasan yang berlipat ganda disebabkan apa yang mereka telah kerjakan; dan mereka pula ditempatkan dalam mahligai-mahligai (di Syurga) dengan aman sentosa.
38وَالَّذِينَ يَسْعَوْنَ فِي آيَاتِنَا مُعَاجِزِينَ أُولَٰئِكَ فِي الْعَذَابِ مُحْضَرُونَ
Dan orang-orang yang berusaha menentang dan membatalkan ayat-ayat keterangan Kami sambil menyangka dapat melepaskan diri (dari hukuman Kami), mereka itu akan berada di dalam azab seksa.
39قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ لَهُ ۚ وَمَا أَنفَقْتُم مِّن شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ ۖ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ
Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya, dan Ia juga yang menyempitkan baginya; dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya; dan Dia lah jua sebaik-baik Pemberi rezeki".
40وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ جَمِيعًا ثُمَّ يَقُولُ لِلْمَلَائِكَةِ أَهَٰؤُلَاءِ إِيَّاكُمْ كَانُوا يَعْبُدُونَ
Dan (ingatkanlah) masa Allah menghimpunkan mereka semua (pada hari kiamat), kemudian Ia bertanya kepada malaikat: "Adakah orang-orang ini, (kamu setujui) menyembah kamu dahulu?"
SabaIndeks Al-Quran
54Ayat
MakkiyahRevelation
38Ayat

Terjemahan — Saba 38

Surah Saba Ayat 38 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan orang-orang yang berusaha menentang dan membatalkan ayat-ayat keterangan Kami…

Surah Ayat 38/54 — Surah Saba سبأ (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Saba Dengar, Surah Saba Terjemahan, Surah Saba mp3, Surah Saba pdf. Ayat 36–40. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda