یس · 49/83
ترجمه آوانگاری — یس
مَا يَنظُرُونَ إِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً تَأْخُذُهُمْ وَهُمْ يَخِصِّمُونَ ۝٤٩
Maa yanzuroona illaa saihatanw waahidatan taa khuzuhum wa hum yakhissimoon
📖 معنای فارسی
اينان انتظار يك بانگ سهمناك را مى‌برند، تا بدان هنگام كه سرگرم ستيزه هستند فروگيردشان؛
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • یَخِصِّمُونَ: مخاصمه و جدال میکنند؛ یعنی درگیر بحث و مشاجره در امور دنیوی خود هستند.
  • صَیْحَةً: فریاد و صدای عظیم؛ مراد نفخه اول صور (دمیدن در شیپور قیامت) است.

تفسیر آیه:

این آیه شریفه به مشرکانی اشاره دارد که وقوع قیامت را دور و بعید میشمرند و با تمسخر، عذاب الهی را به شتاب میطلبند. خداوند متعال در پاسخ به آنان میفرماید: اینان چه انتظاری دارند؟ جز یک فریاد و صدای هولناک که ناگهان آنان را فرا میگیرد، در حالی که غرق در مشاجرات و مشغلههای دنیوی خود هستند؛ برخی مشغول خرید و فروش، عدهای درگیر گفتگو و جدال، و گروهی سرگرم امور روزمره زندگی خویشاند. این صیحه آسمانی، همان نفخه اولی است که با آن، نظام جهان به هم میریزد و همه را مبهوت و حیران از پای درمیآورد، به گونهای که فرصت هیچ کاری برای آنان باقی نمیماند. این صحنه، بیانگر غافلگیری کامل انسانها در لحظه وقوع قیامت است؛ لحظهای که هیچکس از آن آگاه نیست و تمام محاسبات دنیوی را بر هم میزند.

فواید و پیامهای آیه:

  1. هشیاری از غفلت: انسان نباید چنان به امور مادی و مشاجرات دنیوی مشغول شود که از یاد آخرت غافل بماند؛ زیرا مرگ و قیامت ناگهانی فرا میرسد.
  2. قدرت مطلق الهی: وقوع قیامت با یک صیحه و فریاد، نشاندهنده عظمت و قدرت بیپایان خداوند است که با یک اراده، نظام هستی را دگرگون میسازد.
  3. بیداری و توبه: این آیه هشداری است برای همه انسانها تا پیش از فرا رسیدن آن لحظه هولناک، به اصلاح اعمال خود بپردازند و از فرصت زندگی برای تقرب به خداوند استفاده کنند.
  4. پوچی مشاجرات دنیوی: جدالها و اختلافات دنیوی که انسانها را از یاد خدا غافل میکند، در برابر عظمت قیامت هیچ ارزشی ندارد و در آن لحظه، همه این امور بیاثر و نابود میشوند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 47-51 — یس

47وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ أَنفِقُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ قَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِلَّذِينَ آمَنُوا أَنُطْعِمُ مَن لَّوْ يَشَاءُ اللَّهُ أَطْعَمَهُ إِنْ أَنتُمْ إِلَّا فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ
و چون گفته شود كه از آنچه خدا روزيتان كرده است انفاق كنيد، كافران به مؤمنان گويند: آيا كسانى را طعام دهيم كه اگر خدا مى‌خواست خود آنها را طعام مى‌داد؟ شما در گمراهى آشكار هستيد.
48وَيَقُولُونَ مَتَىٰ هَٰذَا الْوَعْدُ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
و مى‌گويند: اگر راست مى‌گوييد، اين وعده كى خواهد بود؟
49مَا يَنظُرُونَ إِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً تَأْخُذُهُمْ وَهُمْ يَخِصِّمُونَ
اينان انتظار يك بانگ سهمناك را مى‌برند، تا بدان هنگام كه سرگرم ستيزه هستند فروگيردشان؛
50فَلَا يَسْتَطِيعُونَ تَوْصِيَةً وَلَا إِلَىٰ أَهْلِهِمْ يَرْجِعُونَ
آنچنان كه ياراى وصيتى نداشته باشند و نتوانند نزد كسان خويش بازگردند.
51وَنُفِخَ فِي الصُّورِ فَإِذَا هُم مِّنَ الْأَجْدَاثِ إِلَىٰ رَبِّهِمْ يَنسِلُونَ
و در صور دميده شود و آنان از قبرها بيرون آيند و شتابان به سوى پروردگارشان روند.
یسفهرست قرآن
83آیه
مکیRevelation
49آیه

ترجمه — یس 49

سوره یس آیه 49 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : اينان انتظار يك بانگ سهمناك را مى‌برند، تا بدان هنگام…

سوره آیه 49/83 — یس يس (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: یس گوش دهید, یس ترجمه, یس mp3, یس pdf. آیه 47–51. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید