Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- لَطَمَسْنَا - Kami hapuskan dan lenyapkan.
- عَلَىٰ أَعْيُنِهِمْ - Ke atas mata mereka (penglihatan mereka).
- فَاسْتَبَقُوا الصِّرَاطَ - Maka mereka bersegera menuju jalan (cuba melalui jalan tersebut).
- فَأَنَّىٰ يُبْصِرُونَ - Maka bagaimana mereka dapat melihat (jalan tersebut)?
Tafsir Ayat:
Wahai saudara-saudara sekalian, renungkanlah kebesaran dan kekuasaan Allah SWT yang tidak terbatas. Dalam ayat yang mulia ini, Allah SWT mengingatkan kita tentang kuasa-Nya yang mutlak ke atas segala sesuatu, khususnya ke atas diri manusia yang sering kali lalai dan angkuh.
Sekiranya Allah SWT menghendaki, sudah tentu Dia akan menghapuskan penglihatan orang-orang kafir yang ingkar itu, sebagaimana Dia telah mengunci mati mulut-mulut mereka pada ayat sebelumnya. Apabila penglihatan mereka telah hilang, lalu mereka cuba bersegera melalui jalan yang lurus untuk meneruskan perjalanan mereka, maka bagaimana mungkin mereka dapat melihat jalan tersebut sedangkan mata mereka telah buta? Sudah pasti mereka akan tersesat dan tidak mampu meneruskan perjalanan.
Ayat ini juga membawa makna yang lebih mendalam: sekiranya Allah SWT menghendaki, nescaya Dia akan mengunci hati mereka dengan kekufuran selama-lamanya, sehingga tidak seorang pun daripada mereka akan mendapat petunjuk hidayah buat selama-lamanya. Namun, dengan rahmat dan kasih sayang-Nya, Allah SWT masih memberikan peluang kepada mereka untuk berfikir, bertaubat dan kembali kepada kebenaran.
Ini adalah satu peringatan yang amat berharga buat kita semua. Betapa besarnya nikmat penglihatan yang kita miliki, dan betapa besarnya nikmat hidayah yang Allah SWT kurniakan kepada kita. Maka, marilah kita sentiasa bersyukur atas segala nikmat ini, menggunakan mata kita untuk melihat kebesaran Allah, menggunakan hati kita untuk menerima kebenaran, dan tidak menjadi seperti golongan yang ingkar yang diancam dengan azab ini.
Sesungguhnya, Allah SWT Maha Kuasa untuk melakukan apa sahaja yang Dia kehendaki. Maka, janganlah kita leka dan lalai, kerana sekiranya Allah SWT menarik balik nikmat-nikmat-Nya, tiada siapa yang mampu menghalangnya. Marilah kita sentiasa merendah diri di hadapan Allah SWT dan berlumba-lumba untuk mendapatkan keredhaan-Nya sebelum tibanya hari di mana segala penyesalan tidak lagi berguna.
📜 Ayat 64-68 — Surah Yasin
Terjemahan — Yasin 66
Surah Yasin Ayat 66 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Matahati orang-orang yang menderhaka itu rosak) dan kalau Kami kehendaki,…Surah Ayat 66/83 — Surah Yasin يس (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Yasin Dengar, Surah Yasin Terjemahan, Surah Yasin mp3, Surah Yasin pdf. Ayat 64–68. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Tuesday, September 8, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








