Sad · 15/88
Terjemahan Transliterasi — Surah Sad
وَمَا يَنظُرُ هَٰؤُلَاءِ إِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً مَّا لَهَا مِن فَوَاقٍ ۝١٥
Wa maa yanzuru haaa ulaaa`i illaa saihatanw waahidatam maa lahaa min fawaaq
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan orang-orang ini (yang menentang Nabi Muhammad), tidak menunggu melainkan satu jeritan suara yang tidak akan berulang lagi.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • ṣayḥah wāḥidah: Satu teriakan/pekikan keras (iaitu tiupan sangkakala pertama).
  • fawāq: Kembali, rehat, atau tangguhan (tidak ada jeda atau peluang untuk kembali).

Tafsir:

Ayat ini menerangkan bahawa orang-orang musyrik yang mendustakan Rasulullah ﷺ tidak menunggu apa-apa melainkan satu pekikan sahaja — iaitu tiupan sangkakala pertama — yang apabila tiba, tidak ada langsung baginya peluang untuk kembali atau bertangguh. Mereka tidak akan diberi masa untuk bertaubat atau menarik balik kekufuran mereka. Azab akan menimpa mereka dengan serta-merta, tanpa sebarang kelonggaran.

Ini adalah peringatan keras daripada Allah kepada kaum musyrik Mekah yang terus-menerus berada dalam kesesatan dan keingkaran. Mereka menyangka bahawa azab yang dijanjikan itu tidak akan datang, sedangkan hakikatnya ia sudah hampir dan pasti berlaku. Apabila tiba saatnya, tiada lagi peluang untuk melarikan diri atau memohon keampunan.

Wahai saudara seislam, renungkanlah betapa cepatnya hari pembalasan itu tiba. Janganlah kita menjadi seperti mereka yang leka dan menangguhkan taubat. Setiap detik yang berlalu membawa kita semakin dekat kepada saat itu. Maka, rebutlah peluang yang ada sekarang untuk beriman, beramal soleh, dan kembali kepada Allah sebelum tiba hari yang tiada lagi kesempatan untuk kembali. Semoga Allah menjauhkan kita daripada golongan yang celaka dan memasukkan kita ke dalam golongan hamba-hamba-Nya yang berjaya.



📜 Ayat 13-17 — Surah Sad

13وَثَمُودُ وَقَوْمُ لُوطٍ وَأَصْحَابُ الْأَيْكَةِ ۚ أُولَٰئِكَ الْأَحْزَابُ
Dan juga Thamud (kaum Nabi Soleh), dan kaum Nabi Lut, serta penduduk Aikah; merekalah kumpulan-kumpulan (yang menentang kebenaran).
14إِن كُلٌّ إِلَّا كَذَّبَ الرُّسُلَ فَحَقَّ عِقَابِ
Tidak ada satupun dari kaum-kaum yang tersebut, melainkan telah mendustakan Rasul-rasul; maka berhaklah mereka ditimpa azab.
15وَمَا يَنظُرُ هَٰؤُلَاءِ إِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً مَّا لَهَا مِن فَوَاقٍ
Dan orang-orang ini (yang menentang Nabi Muhammad), tidak menunggu melainkan satu jeritan suara yang tidak akan berulang lagi.
16وَقَالُوا رَبَّنَا عَجِّل لَّنَا قِطَّنَا قَبْلَ يَوْمِ الْحِسَابِ
Dan mereka pula berkata (secara mengejek-ejek): " Wahai Tuhan kami! Segerakanlah azab yang ditetapkan untuk kami, sebelum datangnya hari hitungan amal (yang dikatakan oleh Muhammad itu)".
17اصْبِرْ عَلَىٰ مَا يَقُولُونَ وَاذْكُرْ عَبْدَنَا دَاوُودَ ذَا الْأَيْدِ ۖ إِنَّهُ أَوَّابٌ
Bersabarlah (wahai Muhammad) terhadap apa sahaja yang mereka katakan, dan ingatlah akan hamba Kami Nabi Daud, yang mempunyai kekuatan (dalam pegangan ugamanya); sesungguhnya ia adalah sentiasa rujuk kembali (kepada Kami dengan bersabar mematuhi perintah Kami).
SadIndeks Al-Quran
88Ayat
MakkiyahRevelation
15Ayat

Terjemahan — Sad 15

Surah Sad Ayat 15 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan orang-orang ini (yang menentang Nabi Muhammad), tidak menunggu melainkan…

Surah Ayat 15/88 — Surah Sad ص (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Sad Dengar, Surah Sad Terjemahan, Surah Sad mp3, Surah Sad pdf. Ayat 13–17. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda