Sad · 27/88
Terjemahan Transliterasi — Surah Sad
وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا بَاطِلًا ۚ ذَٰلِكَ ظَنُّ الَّذِينَ كَفَرُوا ۚ فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ كَفَرُوا مِنَ النَّارِ ۝٢٧
Wa ma khalaqnas samaaa`a wal arda wa maa bainahumaa baatilaa; zaalika zannul lazeena kafaroo; fawi lul lillazeena kafaroo minan Naar
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan tiadalah Kami menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya sebagai ciptaan yang tidak mengandungi hikmah dan keadilan; yang demikian adalah sangkaan orang-orang yang kafir! Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang kafir itu dari azab neraka.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • Bāṭilan (باطلاً): sia-sia, tanpa tujuan, atau main-main.
  • Ẓann (ظن): sangkaan atau prasangka.
  • Waylun (ويل): kecelakaan besar atau kebinasaan.

Tafsir Ayat:

Allah SWT menegaskan bahawa Dia tidak menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya secara sia-sia atau tanpa tujuan yang benar. Penciptaan alam semesta yang begitu agung ini pastilah mempunyai hikmah dan tujuan yang mulia, iaitu sebagai bukti kekuasaan Allah, tempat ujian bagi manusia, dan persediaan untuk kehidupan akhirat yang kekal.

Sangkaan bahawa alam ini diciptakan tanpa tujuan hanyalah prasangka orang-orang kafir yang mengingkari hari kebangkitan dan pembalasan. Mereka menyangka bahawa kehidupan ini hanya sekadar dunia semata, tiada hisab, tiada syurga, dan tiada neraka. Inilah sangkaan batil yang membawa mereka kepada kehancuran.

Oleh itu, Allah memberi amaran keras: kecelakaan besar bagi orang-orang kafir yang berprasangka buruk terhadap Allah dan mengingkari hari akhirat. Mereka akan menerima azab neraka yang pedih sebagai balasan atas kekufuran dan sangkaan mereka yang salah itu.

Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudaraku yang dikasihi Allah! Renungilah keindahan alam ini — langit yang terbentang luas, bumi yang subur, gunung-ganang yang kukuh, lautan yang dalam, dan segala makhluk yang hidup di dalamnya. Semuanya diciptakan dengan penuh hikmah dan keadilan. Tiada sia-sia walau sebesar zarah pun.

Maka janganlah kita termasuk dalam golongan yang berprasangka buruk terhadap Allah. Setiap ujian dan cubaan yang menimpa kita pasti ada hikmahnya. Setiap amalan baik kita akan dibalas, dan setiap kejahatan akan dihisab. Yakinlah bahawa kehidupan ini bukan sekadar main-main — ia adalah medan untuk kita meraih redha Allah dan kebahagiaan abadi di syurga-Nya.

Jauhilah sifat kufur dan prasangka buruk, kerana akibatnya amat dahsyat — iaitu neraka yang tidak pernah padam apinya. Sebaliknya, jadilah hamba yang bersyukur, beriman, dan sentiasa beramal soleh, agar kita termasuk dalam kalangan yang berjaya di dunia dan akhirat. Semoga Allah memberi kita hidayah dan kekuatan untuk sentiasa berada di jalan yang lurus.



📜 Ayat 25-29 — Surah Sad

25فَغَفَرْنَا لَهُ ذَٰلِكَ ۖ وَإِنَّ لَهُ عِندَنَا لَزُلْفَىٰ وَحُسْنَ مَآبٍ
Maka Kami ampunkan kesalahannya itu; dan sesungguhnya ia mempunyai kedudukan yang dekat di sisi Kami serta tempat kembali yang sebaik-baiknya (pada hari akhirat kelak).
26يَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ فَاحْكُم بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَىٰ فَيُضِلَّكَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ ۚ إِنَّ الَّذِينَ يَضِلُّونَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا نَسُوا يَوْمَ الْحِسَابِ
Wahai Daud, sesungguhnya Kami telah menjadikanmu khalifah di bumi, maka jalankanlah hukum di antara manusia dengan (hukum syariat) yang benar (yang diwahyukan kepadamu); dan janganlah engkau menurut hawa nafsu, kerana yang demikian itu akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah, akan beroleh azab yang berat pada hari hitungan amal, disebabkan mereka melupakan (jalan Allah) itu.
27وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا بَاطِلًا ۚ ذَٰلِكَ ظَنُّ الَّذِينَ كَفَرُوا ۚ فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ كَفَرُوا مِنَ النَّارِ
Dan tiadalah Kami menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya sebagai ciptaan yang tidak mengandungi hikmah dan keadilan; yang demikian adalah sangkaan orang-orang yang kafir! Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang kafir itu dari azab neraka.
28أَمْ نَجْعَلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَالْمُفْسِدِينَ فِي الْأَرْضِ أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِينَ كَالْفُجَّارِ
Patutkah Kami jadikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh itu sama seperti orang-orang yang melakukan kerosakan di muka bumi? Atau patutkah Kami jadikan orang-orang yang bertaqwa sama seperti orang-orang yang berdosa?
29كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ
(Al-Quran ini) sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu (dan umatmu wahai Muhammad), -Kitab yang banyak faedah-faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya, dan untuk orang-orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar.
SadIndeks Al-Quran
88Ayat
MakkiyahRevelation
27Ayat

Terjemahan — Sad 27

Surah Sad Ayat 27 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan tiadalah Kami menciptakan langit dan bumi serta segala yang…

Surah Ayat 27/88 — Surah Sad ص (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Sad Dengar, Surah Sad Terjemahan, Surah Sad mp3, Surah Sad pdf. Ayat 25–29. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda